Mój kuzyn wybrał się kilka dni temu na wycieczkę do Włoch by Mnie odwiedzić :-)
zadowolony i podniecony wyjazdem zapindala przez Czechy! Buh!! a tu lizaczek!
Piękna Pani podchodzi do przedniej szyby i czegoś nerwowo szuka!
A winietka gdzie? po polsku śmiga!
Kuzynek nadal zadowolony, usmiecha się, NO NIE MA...
Pani coś skrobie długopisikiem na papierku... Podaje papierek kuzynkowi, i na widok...
kuzynek o mało nie zamarł! Aż równowartość 50 euro

na dodatek obowiązek zakupu winiety u Policjantki! czyli dodatkowo 22,50euro!

Pogawędka z panią Policjantką = 77,50!

--
Było, minęło...
Kuzynek ciśnie omcie zadowolony z nowej naklejki na szybie, wpada do Austrii, a tu ...
tym razem Pan (ponoć się nie uśmiechał :-)
I znowu lizaczek!
Tym razem usłyszał twardy akcencik w języku niemieckim, lecz gdy usłyszał słowo WINIETTE od razu sięgnął po portfelik!
Koszt wycieczki w Austrii = 100euro + przymusowy zakup winiety za ???? 40 dychy!
Austria = 140!

Pensja poszła bokiem!!
---------------------------
winiety wyglądają tak:

----
Obowiązują w zależności od kwoty od 7 do 30dni lub od 1 do 6 miesięcy!
Po polskiej stronie kupujemy je (Cieszyn) granica CZ/PL w kantorach wymiany walut!
Koszt w Polsce - Austria i Czechy na 7dni = około 100zł
--
we Włoszech kupujemy je na wylocie z Włoch już po stronie Austriackiej w GrillBarach lub jeszcze we Włoszech - Tabacchi
--
Warto nakleić bo w przypadku nie zapłaty za mandat (nie macie kasy) będzie laweta.
Z Czechami jeszcze się dogadasz. Jak się popłaczesz, może Cię puszczą... ale
Austriaki popłaczą się, ale ze śmiechu i to z Ciebie...
--
Pozdr
aha, jeszcze jedna moja uwaga...
nieaktualne winiety jeśli często jeździcie zrywajcie z szyby!

nie kolekcjonujcie na pokaz, bo miałem kiedyś cały rządek od góry do dołu! Celna w Austrii zauważy, i macie szperanie po Omci!
widzą że zbyt często jeździcie, a to już dla nich jest dziwne. Lepiej kupić jedną całą na np. pół roku! I pamiętajcie też, by podczas zakupu czeskiej, dała Wam całość

Cena winiet na Austrię we Włoszech = 18,50euro
na czechy = 19,80!
Kupujcie w PL w obie strony! aha... winieta nie zwalnia z opłat za Autostrady! Austriacy kasują na wlocie lub wylocie sumę około 13-15euro! Koszt autostrady we włoszech z Bolzano np. do Pescary (1000km) na osobówkę = 42euro