Gaśnie na gazie przy hamowaniu
Napisany 27 października 2009 - 18:47
Jadąc na gazie podczas dosyć gwałtownego hamowania np. przed skrzyżowaniem mając w tym czasie wbity luz auto gaśnie. Później jest mały problem z odpaleniem ale po chwili kręcenia zaskakuje. Jadąc na PB taka sytuacja nie ma miejsca. Czy może ktoś pomóc i podpowiedzeć co może być przyczyną takiej sytuacji. Omega 2.0 16V instalacja STAG 300. Z góry dzięki za informacje.
Napisany 27 października 2009 - 18:50
Trzeba zrobic przysłonke z blaszki ... ale zaraz pojawi sie tu pewnie kczech i wyjasni Ci dokladnie co i jak ... ja nie chce wprowadzać Cie w błąd
Napisany 27 października 2009 - 19:01
Napisany 27 października 2009 - 19:06
Wzrost ciśnienia po CUT-OFF , wtryskiwacze (ich cewki) nie daja rady sie otworzyć.
a po ludzku, zeby ktoś nie znający sie na całym wszechświecie zrozumiał?
Napisany 27 października 2009 - 19:20
Napisany 27 października 2009 - 20:19
Napisany 27 października 2009 - 21:49
Po pierwsze to mamy problem z ZALEWANIEM silnika gazem - kolega po tym jak silnik sam zgasnie ma problem z jego odpaleniem
Po drugie gdyby problem (jak to napisal kolega "swieczki") czyli wpychania powietrza ( a tym samym gazu) wystopwal u budino7 to tak samo by sie dzialo podczas jazdy np 100km/h i wlaczeniu luzu....
Ja proponuje:
- na postoju podczas pracy silnika na lpg (na rozgrzanym silniku) wcisnac mocno pedal hamulca do podlogi i tak trzymac 2-3 sek po czym odpuscic - zwroc uwage czy takie operowanie pedalem hamulca ma wplyw na ewentualne zaburzenia pracy silnika. Mozesz tez kilka razy szybko wciskac i odpuszczac pedal. - generalnie sprawdzamy w ten sposob czy nie masz czasem uszkodzonego serwa w taki spsob ze zaburza podcisnienie w kolektorze ssacym
jesli to nic zmieni to:
- wyciagnij rure laczaca filtr powietrza z "trabka" pod prawa przednia lampa, nastepnie sparwdz czy efekte gasniecia przy ostrym hamowaniu wystepuje nadal - w ten sposob eliminujesz zjawisko , jak to ladnie napisal kolega, "swieczki" (fajna nazwa

jesli to tez nie pomoze to zostaje wg mnie parownik. Byly problemy swego czasu z alaskami ktore zalozone inaczej niz wzdluz lini auta, otwieraly lub zamykaly doplywa gazu (chodzi o membrane) podcza ostrych skretow czy gwaltownych hamowan
i wlasciwie to tyle....
[B]
Napisany 28 października 2009 - 20:11

Napisany 30 sierpnia 2012 - 16:20
Problem:
- gaśnie podczas hamowania silnikiem gdy wciskam sprzęgło np przed skrzyżowaniem. Ale jadąc np 100km/h, wrzucając na luz i hamując nic się nie dzieje.
Czasem obroty spadną tak że zapali się kontrolka od ładowania i wrócą na ok 600rpm ale często spadają do samego dołu. Tak jakby po skończenie hamowania silnikiem nie nadanżały z reakcją. Magiki napewno były szybsze ale ok 60% omeg ma valteki i jeżdżą.
- na zimnym silniku strasznie szarpie podczas zmiany biegów, przy wciskaniu sprzęgła jak i podczas puszczania. Wydaje mi się że spowodowane jest to tym iż obroty dużo szybciej spadają niż na Pb.
Uaktualniłem firmware do najnowszej wersji i nic to nie dało, autokalibracje robiłem już którąś z kolei, troche pomaga zawyżenie temperatury gazu poprzez zmiane czujnika w programie. Nie moge zreklamować wtrysków ponieważ czasy są OK i chodzą cicho.
Z góry dziękuje za pomoc
Napisany 01 września 2012 - 12:08
Podłącze się bo problem mam podobny ale powstał po wymianie wtryskiwaczy z magików na valteki czerwone. Poprzednią omege miałem na valtekach i chodziła dobrze dlatego je kupiłem teraz. Instalacja to STAG300, parownik kme silver, samochód jak w opisie, ciśnienie 1,06bara, długość wężyków 33cm, nowe filtry przy wymianie wtryskiwaczy.
Problem:
- gaśnie podczas hamowania silnikiem gdy wciskam sprzęgło np przed skrzyżowaniem. Ale jadąc np 100km/h, wrzucając na luz i hamując nic się nie dzieje.
Czasem obroty spadną tak że zapali się kontrolka od ładowania i wrócą na ok 600rpm ale często spadają do samego dołu. Tak jakby po skończenie hamowania silnikiem nie nadanżały z reakcją. Magiki napewno były szybsze ale ok 60% omeg ma valteki i jeżdżą.
- na zimnym silniku strasznie szarpie podczas zmiany biegów, przy wciskaniu sprzęgła jak i podczas puszczania. Wydaje mi się że spowodowane jest to tym iż obroty dużo szybciej spadają niż na Pb.
Uaktualniłem firmware do najnowszej wersji i nic to nie dało, autokalibracje robiłem już którąś z kolei, troche pomaga zawyżenie temperatury gazu poprzez zmiane czujnika w programie. Nie moge zreklamować wtrysków ponieważ czasy są OK i chodzą cicho.
Z góry dziękuje za pomoc
Miałem podobny problem:) Również wtryski valtec... Żadna regulacja nie dawała rady.
Aż do momentu jak wymieniłem uszczelki pod kolektorem ssącym, tzw gruszki:)
Problemu już nie ma, zero gaśnięcia:)
Napisany 05 września 2012 - 08:59
Dziś całe popołudnie szukałem nieszczelności, odrazu poskracałem wężyki od wtrysków do kolektora (27cm) ale nic to nie pomogło. Jedyna rada żeby znacznie rzadziej gasła to zwiększenie temperatury lpg
Napisany 04 marca 2014 - 13:19
Napisany 04 marca 2014 - 14:23
Jak dla mnie dolot, albo sama instalacja LPG. Na Pb jest OK ??
"Jestem lordem, jeżdżę Fordem :)"
Napisany 04 marca 2014 - 14:36
Napisany 04 marca 2014 - 16:09
Napisany 04 marca 2014 - 17:57
Napisany 05 marca 2014 - 23:46
Po odpalaniu zimnego auta sprawdz czy parownik rozgrzewa się równomiernie z silnikiem. Gdy go przełączysz na gaz też sprawdź czy temperatura nie spadła.