Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

chyba zawory???

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
4 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Dave

Dave
  • 47 postów

Napisany 19 października 2009 - 15:45

witam! proszę o jakąś porade bo nie wiem zabarzo co z tym dalej działać? po ściągnięciu kolektora dolotowego pierwszy gar licząc od pasa robi wydech przez dolot. Czy to mogą być zawory? a jeśli nie to co? i jak przebiega naprawa?? wielka prośba o pomoc, z góry dzięki.
Moja "Menia" :D
Nie sztuką jest wcisnąć gaz na prostej.............tylko na zakręcie... :)

#2 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 19 października 2009 - 17:19

może zawór ssący się zawiesił i się nie domyka albo sprężyna pękła może być skrzywiony , wypalony bądź ukruszony trzeba zajrzeć (zwalić głowicę) , tylko do oceny sprężyn głowicy nie zdejmujesz wystarczy pokrywę

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#3 OFFLINE   Dave

Dave
  • 47 postów

Napisany 21 października 2009 - 20:36

niestety ale urwany zawór rozwalił tłok, cylinder itd. resumując silnik do wymiany... :( chętnie zakupię 2,5 tds...

#4 OFFLINE   roobo

roobo
  • 726 postów

Napisany 21 października 2009 - 20:54

witam! proszę o jakąś porade bo nie wiem zabarzo co z tym dalej działać? po ściągnięciu kolektora dolotowego pierwszy gar licząc od pasa robi wydech przez dolot. Czy to mogą być zawory? a jeśli nie to co? i jak przebiega naprawa?? wielka prośba o pomoc, z góry dzięki.

a jakie miałeś objawy pierwotne tej awarii ??? tzn: Jakim zachowaniem silnika się to objawiło ???

#5 OFFLINE   Dave

Dave
  • 47 postów

Napisany 22 października 2009 - 21:41

na początku klekotał takim delikatnie metalicznym dźwiękiem trudnym do zlokalizowania a później(tak jak to tłumaczyła żona ponieważ ona jeździła akurat omą) brak mocy i jakieś dwa dni później coś jej strzeliło dźwięk jak by coś ciągnęła pod autem i silnik staną i już jie chciał palić dopiero po ściągnięciu kolektora odpalił na 4-5 garach przyczył zrobił siwice w garażu. wiecej grzechów nie pamiętam :) P.S. dla mnie już leci z rajchu druga oma z rozbitą dupcią ale na chodzie tak więc będę miał potęgę części tylko jeszcze nie wiem którą będe jeździł a która do rozbiórki :)