Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Przełącza na benzynę przy wysokich obrotach.

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
10 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   seku86

seku86
  • 28 postów

Napisany 02 października 2009 - 23:51

Witam,

Jako że jestem nowy na forum, i jest to mój pierwszy temat, proszę o wyrozumiałość.

Mam pytanie co instalacji gazowej, generalnie chodzi o 97r 2,5 V6 automat, kupiłem ją niedawno z taki problemem: gdy zwiększają się obroty ok 5500 - 6000 tys. przełącza się z gazu na benzynę. Dodam że pali 17l po mieście, czy to oby troszkę nie za dużo?

Proszę o pomoc w poleceniu jakiegoś dobrego a nawet b.dobrego gazownika, który by się tym zajął z Warszawy lub okolic.

Pozdrawiam

#2 OFFLINE   baron_kr

baron_kr
  • 976 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 03 października 2009 - 00:58

tak , kolego musisz podjechac do gzownika w moim przypadku tak sie dzieje wtedy gdy mam juz mało gazu a chce konkretnie depnąc wtedy tez mi sie przełączy na benzyne w innym przypadku nie powinno tak byc wiec moze wystarczyło by cos podregulowac , ustawic ....??

#3 OFFLINE   bestb

bestb
  • 593 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 03 października 2009 - 01:01

cisnienie nich sprawdzi

#4 OFFLINE   Jesse

Jesse
  • 699 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 03 października 2009 - 09:03

Polecam w Warszawaie gazowników na ul. Instalatorów. A co do przełączania na pb to może być tak ustawiona odcinka na sterowniku lpg,może być ustawione za małe ciśnienie na reduktorze lub co jest bardziej prawdopodobne pada sam reduktor.Gazownik to sprawdzi bo tak to można gdybać:p

#5 OFFLINE   seku86

seku86
  • 28 postów

Napisany 03 października 2009 - 21:50

Dzięki za porady i pomoc, mam jeszcze jedno pytanie, generalnie muszę wymienić olej i filtr w skrzyni automatycznej, na allegro znalazłem:

http://moto.allegro....opel_omega.html

ten filtr powyżej nie zawiera w składzie żadnych uszczelek.

natomiast ten poniżej już tak:

http://moto.allegro...._uszczelka.html

proszę o odpowiedź który zakupić? czy uszczelki w tym wypadku są istotne?

Mam także pytanko o rozrząd w sklepach znajdziemy rozrząd z rolkami i paskiem, natomiast też jest wiele ofert który oferują do tego zestawu pompę - rozumiem żeby zakupić ten z pompą.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam

#6 OFFLINE   bestb

bestb
  • 593 postów

Napisany 03 października 2009 - 23:08

poczytaj to forum to sie dowiesz uzyj szukajki

#7 OFFLINE   seku86

seku86
  • 28 postów

Napisany 04 października 2009 - 15:26

Poczytałem, poszukałem dowiedziałem się wiele :) teraz sam sobie moge odpowiedzieć na pytania poniżej :p lecz nadal niewiem jednego w sprawie wymiany oleju w skrzyni , wiem że musze mieć filtr + dwie uszczelki (najlepiej oryginalny komplet lecz niekoniecznie) i do tego olej dextron II lub III i tu własnie mam najwiekszy dylemat - który?

#8 OFFLINE   bestb

bestb
  • 593 postów

Napisany 04 października 2009 - 16:57

ja wlalem dextron III

#9 OFFLINE   serek

serek
  • 1 571 postów

Napisany 04 października 2009 - 17:07

Poczytałem, poszukałem dowiedziałem się wiele :) teraz sam sobie moge odpowiedzieć na pytania poniżej :p lecz nadal niewiem jednego w sprawie wymiany oleju w skrzyni , wiem że musze mieć filtr + dwie uszczelki (najlepiej oryginalny komplet lecz niekoniecznie) i do tego olej dextron II lub III i tu własnie mam najwiekszy dylemat - który?

troche pomoge ze wzgledu ze jestes nowy;)
wymiana oleju
http://forum.omegakl...read.php?t=9909
a tutaj mozesz pytac lub poczytac o skrzyniach
http://forum.omegakl...isplay.php?f=42
pozdro

#10 OFFLINE   Kristofer

Kristofer

VECTRAIrmscher1,9150+chip

• 1 758 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 04 października 2009 - 17:44

zwiększają się obroty ok 5500 - 6000 tys. przełącza się z gazu na benzynę.

pewnie tak ma ustawiony próg przełączenia ewentualnie skoki ciśnienia sa za duże i tez będzie uciekał trzeba podłączyć pod kompa lpg i sprawdzić

#11 OFFLINE   seku86

seku86
  • 28 postów

Napisany 04 października 2009 - 19:22

Dzięki za pomoc, czytam cały dzień forum głównie na temat wymiany oleju w skrzyni, już wiem co jest potrzebne do wymiany i jak to zrobić, doszedłem do wniosku że mechanicy mówią co innego i najlepiej byłoby wymienić to samemu (są świetne opisy jak to zrobić) z tym że niemam warunków aby to wykonać i zbytnio czasu, więc pozostaje mi zlecić to mechanikowi z tym że nieznam żadnego który wykonałby to jak jest opisane a niechcaiłbym mieć probelmów ze skrzynią z powodu źle wymienionego oleju.

Prosiłbym o pomoc w wyborze mechanika z okolic Warszawy.:)