Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Dziwne stukanie z tyłu przy ruszaniu

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
7 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Bernamar

Bernamar
  • 3 postów

Napisany 29 września 2009 - 08:22

Witam, przeszukałem forum ale nie znalazłem nic co odpowiadałoby na moje pytania dlatego nowy temat....mam taki problem w mojej omedze B sedan 98' 2,5 TD automat, przy ruszaniu z miejsca słychać jakiś stuk w tylnej części samochodu, tak jakby coś tam było luźne i przemieszczało się siłą bezwładności, sprawdzałem w bagażniku mocowanie trójkąta, lewarka oraz gaśnicę i apteczke, ale wszystko sztywno siedzi na swoich miejscach. Raczej nie wożę tam też nic co mogłoby mnie w błąd wprowadzać. Jeśli miał ktoś podobny problem to poproszę o porady.. z góry dzięki.

#2 OFFLINE   cita

I'm back :P

• 4 748 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 29 września 2009 - 08:50

opisz ten dzwięk mozliwie dokladnie, awentualnie - nagraj na komóracza i wstaw plik.

Bo jesli nie masz nic w bgażniku, a stuknięcie jest pojedyncze, głośne ale o niskim tonie to mogą być np. wahacze uderzające o nadwozie,
jesli stuki są wielokrotne, mniej donośne, ale o wyższym tonie .. to np. silnik wycieraczek (zakladając, ze masz kombi) tysiąc innych rzeczy ;)

#3 OFFLINE   Bernamar

Bernamar
  • 3 postów

Napisany 29 września 2009 - 09:50

To jest sedan, więc raczej nia ma tam wiele rzeczy. A dźwięki pojedyncze kilka razy, głuche o niskich tonach. Nagranie raczej nie wchodzi w gre.. nie będzie słyszalne. Słychać to tylko przy ruszaniu, podczas jazdu nawet po naszych polaskich dziurawych drogach nic się nie dzieje.. tak jakby jakieś przeciążenie..!?

#4 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 29 września 2009 - 13:12

a nie wozisz jakiś przedmiotów w tym schowku tam gdzie apteczka bo może coś dostało się między błotnik a nadkole i teraz tam lata mi tam klucz do świec wpadł i też się tak przy ruszaniu przesuwał i o blachę uderzał włóż tam rękę i sprawdź :)

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#5 OFFLINE   cita

I'm back :P

• 4 748 postów
  • Województwo: dolnośląskie

Napisany 29 września 2009 - 13:21

jak głuche, na niskich tonach i tylko przy ruszaniu - to obstawiam wahacze (gumy między nawdoziem a wahaczem.
sprawdz też samo mocowanie mostu, czy nie ma luzu.

Jedno i drugie sprawdzisz po podniesieniu auta

#6 OFFLINE   Bernamar

Bernamar
  • 3 postów

Napisany 29 września 2009 - 13:21

Tak głęboko nie szukałem. Sprawdzę jeszcze tam..dzięki...

Dzięki cita za podpowiedzi, sprawdze w jakiś wolniejszy dzień..

#7 OFFLINE   wo0t?!

wo0t?!
  • 32 postów

Napisany 29 września 2009 - 22:40

a klocek o tarcze Tobie nie trze ? lub cokolwiek innego zwiazanego z hamulcami np szczeki ? Mozesz rowniez mieć taki cfancyk jak blokujacy sie tloczek i zanim sie z chowa... szczeka jeszcze dociska klocek do tarczy... moze od recznego trzyma minimalnie i jak sie rozkulasz to ustaje...

#8 OFFLINE   Bruno_MV6

Bruno_MV6

Opel Scanner jak co mam

• 105 postów

Napisany 12 października 2009 - 12:20

a może tak łącznik gumowy wału lub podpora wału wybite już z luzami ? na to nikt nie wpadł ? :D
przy ruszaniu ... to jak wał łapie opór (gdy ma luz) wydobywa się podobny dźwięk
pozdrawiam tylno napędzanych

dla tego też "zryw" palenie laćka zalecany przy minimalnym toczeniu się kół (z mającym już opór wałem) :p
Kiedy wsiadam do wozu, czuję ten dreszcz V6, kiedy odpalam przeszywa mnie dreszcz, kiedy spoglądam na wskaźnik już wiem ... CPN :D