Witam
Mam zamontowane niefabryczne xenony 4300k pod H1 w soczewce. Pojawił się taki problem że prawy palnik nie zawsze odpala za pierwszym razem. Do tego ten sam palnik ma tendencje do mrugania i przygasania gdy się nagrzeje, szczególnie jeśli włączy się dodatkowe odbiorniki prądu (nawiew, klima, ogrzewanie szyby). Lewy palnik świeci idealnie, odpala zawsze i nie reaguje na obciążenie alternatora. Obie przetwornice są podłączone przez przekaźniki bezpośrednio do akumulatora. Czy takie objawy sugerują problemy po stronie palnika czy przetwornicy ?

Xenon (HID) miga i przygasa
Rozpoczęte przez
Sominos
, 23 wrz 2009, 23:28
4 odpowiedzi na ten temat
Napisany 23 września 2009 - 23:28
Napisany 23 września 2009 - 23:39
A ładowanie jak wygląda mi hidy migały jak napięcie w instalacji spadło do 11v
Napisany 24 września 2009 - 05:50
zamień palniki miejscami i się dowiesz czy to palnik czy przetwornica
Napisany 28 września 2009 - 21:08
Wymieniłem palnik i co prawda świeci lepiej (stary był już troche wypalony) ale problem z mignięciami pozostał. Zaczynam przypuszczać czy winny nie jest spadek napięcia na zasilaniu prawej przetwornicy bo elektryk zamontował mi przekaźniki po stronie lewej, za akumulatorem. Między przekaźnikiem a prawą przetwornicą jest około 1,5m kabla o przekroju ok 2,5mm. Do tego ładowanie coś mam słabe bo na włączonych światłach (mierzone na aku) jest od 13,0V do 13,1V. Na zgaszonym silniku aku ma równe 12,0V czyli marnie
Tak że wpierw sprawdze akumulator, ładowanie i napięcie na zasilaniu przetwornicy.

Napisany 30 września 2009 - 16:43
Jak się okazało problemem była klema minusowa która mocno nagrzewała się i nie łączyła dokładnie z kablem. Drugim problemem była strata prądu na kablu plusowym pomiędzy alternatorem a akumulatorem. Teraz przy włączonych światłach na ciepłym silniku jest 14,45V. Dzisiaj troche pojeździłem i nie zauważyłem aby nadal występował problem z prawym ksenonem :ok:
Dzięki wszystkim za odpowiedzi :kumple:
Dzięki wszystkim za odpowiedzi :kumple: