Klekoczący silnik
Napisany 20 lipca 2006 - 07:10
Mam jeszcze pytanie, mechanik powiedział że wymienił olej w silniku i nie pomyślałem żeby to odrazu sprawdzić i po przejechaniu 150 km zauważyłem że filtr oleju jest stary jeszcze niemiecki a olej czarny jak smoła, a moje pytanko to jaki olej mam wlać do silniczka ? (zaznaczam ze auto ma przejechane 280 tys km, ściągnięte z niemiec)
Napisany 20 lipca 2006 - 08:14
Daj sobie wyczyścić cały układ smarowania, umyć miskę i smoka, jeśli trzeba...
Poprostu może być syf i pompa oleju nie daje rady nadygać oleju do głowicy...
Poza tym ta smoła....
Jeśli tego nie zrobisz, możesz mieć problem jaki ja miałem niedawno:
http://forum.omegakl...hread.php?t=224
Przede wszystkim zbadaj ciśnienie oleju, mechanik już wtedy odczyta co jest powodem...
Powodzenia
Food&Fire Manager
Napisany 20 lipca 2006 - 08:27
Jaki lejesz olej do swojej Omsi bo domyślam się że masz tą samą Omsię
I jaki masz przebieg u siebie
Pzdr
Napisany 20 lipca 2006 - 14:21
hehe siema ale określenie no czyli to są hydrauliczne popychacze. One już nie trzymają oleju jak nowe ale po odpaleniu i kilku sekundach przestaną. A jeśli chodzi o przebieg to masz 280tys. Ja leje mobila 10w , ty też se szczel mobila 10w. Mam obecnie castrola 10W i to jest kiepawy smar na mase pojawiły sie wycieki spod miski. Wróce od mobila oczywiście przy nast. wymianie.w silniku odezwały się bociany, czy powinienem się tym przejmować ?
coś mi sie zdaje, że mechanik cie wywałkował przecież Lejąc nowy olej NAKAZ wymiany filtra oleju na nowy. A jesli masz stary to uważasz , że olej nowymechanik powiedział że wymienił olej w silniku i nie pomyślałem żeby to odrazu sprawdzić i po przejechaniu 150 km zauważyłem że filtr oleju jest stary jeszcze niemiecki a olej czarny jak smoła

Napisany 24 lipca 2006 - 07:30
Na pólsyntetyku tez mi klekotał... Przebieg i lata robią swoje...
Pozdrawiam
Food&Fire Manager
Napisany 24 lipca 2006 - 07:40
ja po sprowadzeniu zakupilem taki wynalazek do plukania silnika wlewa sie to na goracy silnik , chodzi z tym z 15 minut i wymienia sie wszystko
owszem istnialo ryzyko ze silnik zacznie wiecej ciec:( /troche sie juz kapalo/ a i stuki lekkie byly, cholera wie co
wlalem polsyntetyk i wszystko sie uspokoilo, szczerze mowiac stuki tez ustalu
aaaa dziwne gluch stuki tez powstaja gdy jest odma zatkana wtedy wali prawie kompresja z korka wlewu oleju .nie spaliny !

Napisany 24 lipca 2006 - 08:08
150km i olej znów jak smoła. ciężki przypadek
ale oczywiście, nawet po przejechaniu 1 km, jeśli pierścienie nie są szczelne a wydaje się że skoro olej jest czarny to po prostu nie są, to będzie olej czarny, bo nie dośćże go spali to on wciąż zmywa brudy... i co się tu dziwić.. silnik do remontu...
Napisany 24 lipca 2006 - 12:33
Wymieniłem olej na MOBIL 10W/40 półsyntetyk zanim przeczytałem podpowiedzi z tego forum i z SIWY99 myślimy podobnie (MOBIL jes "the best") a bociany odleciały do ciepłych krajów :mrgreen: .
Olej który wylałem z silniczka był czarny jak asfalt :sad: - na 100% nie był wymieniony :evil:
Pozdrawiam wszystkich
LION10
Napisany 24 lipca 2006 - 14:54
APROPOS TO JAKI KOSZT jest oleju MOBIL
[center:646156a98e]NAS NIE DOGONIET[/center:646156a98e]
Napisany 06 października 2006 - 21:48
Napisany 29 października 2006 - 09:11
Napisany 29 października 2006 - 10:31
U mnie dobijam do 200kkm, wlałem shella helixa minerał...
Na pólsyntetyku tez mi klekotał... Przebieg i lata robią swoje...
Pozdrawiam
Coś mi sie wydaje że ten przebieg masz "korygowany"

Napisany 30 października 2006 - 10:53
yyyy....wlasnie zalalem mobila 5w40, i dzis przy lekkich przymrozkach mialem problem z odpaleniem...ke??myslalem ,ze dobry olej kupilem , a tu lipa??do tych co wleli mobil do omegi zobaczycie jak przyjdą mrozy do czego mobil się nadaje życze zdrowego myślenia pozdro piwek
to co zalac??
co do klekotania to ja tez mam dziwne klekoty i to podobno spod oslony rozrzadu...jak sie rogrzeje mija...ki diabel??
Napisany 30 października 2006 - 11:43
Chętnie posłucham rady fachowca jaki wlać olej. Nie długo będę wymieniał więc rada się przyda !do tych co wleli mobil do omegi zobaczycie jak przyjdą mrozy do czego mobil się nadaje życze zdrowego myślenia pozdro piwek
Napisany 10 września 2007 - 14:58
Napisany 10 września 2007 - 15:33
Dołączę się do tematu. Mam co prawda MV6 ale problem podobny. Gdy zapalam zimny silnik słyszę stukanie i silnik się dławi. Trwa to ok 3 s. Tak jak by nie pracował na wszystkie gary. Po tym czasie wchodzi na obroty i jest wszystko ok. Boję się bo zima idzie... Dodam, że wymiana świec nic nie pomogła.
stukanie to pewnie popychacze a dlawienie jesli swiece wymieniles to zostaly przewody
Napisany 10 września 2007 - 19:02
Napisany 10 września 2007 - 19:36