1. kierujący wrzuca prawy kierunkowskaz?

2. A tutaj wrzuca czy nie?

3. Który kierujący powinien wrzucić kierunkowskaz, i który powinien to być? Prawy czy lewy?

Uzasadnij dlaczego tak, a nie inaczej
Napisany 19 wrzesień 2009 - 08:31
Napisany 19 wrzesień 2009 - 08:35
Napisany 19 wrzesień 2009 - 08:38
tylko w pierwszym? a co z 2 i 3?w pierwszym wypadku nie wrzuca się kierunku
Napisany 19 wrzesień 2009 - 08:39
Napisany 19 wrzesień 2009 - 08:42
Napisany 19 wrzesień 2009 - 08:45
Napisany 19 wrzesień 2009 - 08:47
wrzucając lewy kierunek w przypadku gdy ktoś chce wyjechać z podpożądkowanej w tym wypadku po naszej prawej stronie (jadąc pojazdem A) poinformujesz go, że będziesz sie poruszał główną i w tym momencie bedzie mogł skręcić w prawo...no w drugim też nie wrzucał bym prawego bo mógłbym zmylić tego co by chciał wyjechać z prawej strony i wtedy dzwon...
a co do trzeciego to też nie trza wrzucać bo nie ma obowiązku jesteśmy na drodze z pierwszeństwem
Napisany 19 wrzesień 2009 - 08:50
dokładnie tak.. to są prawidłowo sygnalizowane manewry..Na 1 i 2 nie wrzuca kierunku... Na 3 pojazd "A" tak..
Napisany 19 wrzesień 2009 - 09:41
kierunkowskazem sygnalizuje TYLKO zmianę kierunku jazdy i znaki informujące o przebiegu drogi z pierwszeństwem nie mają tu znaczenia
Napisany 19 wrzesień 2009 - 15:23
Napisany 19 wrzesień 2009 - 17:08
Napisany 19 wrzesień 2009 - 17:11
2. Tutaj wrzucilbym kierunek w prawo - bo prosto, tzn "w lewo", jest droga glowna, a ja z niej zjezdzam
Napisany 19 wrzesień 2009 - 17:17
Dla mnie to sygnal, ze zjezdza z glownej, a ze wiem ze ma dwie opcje, to czekam dopoki rzeczywiscie nie przejedzie... poza tym, jakby mial skrecic w prawo, a nie prosto jechac, to by mocniej wyhamowywal. Do kolizji z mojej winy by nie doszlo.Ja zjeżdżam - tak, jak napisałeś - z prawym kierunkowskazem.
Dla Ciebie to sygnał, że będę skręcał w prawo, czyli tam, skąd Ty wyjeżdżasz.
Ruszasz.
A ja robię psikusa i jadę prosto.
Napisany 19 wrzesień 2009 - 17:19
Dla mnie to sygnal, ze zjezdza z glownej
Napisany 19 wrzesień 2009 - 17:30
Niewielu kierowców wie, co tam jest napisane i sie do tego stosuje, chociaz powinni - wychodzi na to, ze ja tez blednie sygnalizujei tak stoi w KRD
Napisany 19 wrzesień 2009 - 18:18
dave - no wiesz, wszystko z głową. Najgorszy zamęt robią kierowcy którzy własnie jak są na głównej to myślą że ich przepisy nie obowiązują.3. A i B nie musza wrzucac kierunkow wg mnie - jada glowna droga, wiec ich kierunki nie obowiazuja.
Napisany 19 wrzesień 2009 - 18:45
dave - no wiesz, wszystko z głową. Najgorszy zamęt robią kierowcy którzy własnie jak są na głównej to myślą że ich przepisy nie obowiązują.
http://www.fototube....tures/znaki.bmp
Tutaj skręcając w lewo dużo osób nie włącza kierunku, to bardzo irytujące jest... Reszta wygląda tak jak pisze powazny.
Napisany 19 wrzesień 2009 - 18:47
tutaj tylko bym dał prawy jak bym opuszczał drogę z pierwszeństwem. a to dla tego żeby z podporządkowanej mógł wyjechać wcześniej jak zasygnalizuje.
Napisany 19 wrzesień 2009 - 19:06
tutaj tylko bym dał prawy jak bym opuszczał drogę z pierwszeństwem. a to dla tego żeby z podporządkowanej mógł wyjechać wcześniej jak zasygnalizuje.
A jeszcze jedno dla tych co by włączali kierunek na takich krzyżówkach w lewo ile jest takich samych skrzyżowań w mniejszych miejscowościach i nieoznakowanych i wszyscy je traktują jako ostry zakręt i tyle i nie dają kierunku. inaczej to musiał bym mrugać prawie co drugie skrzyżowanie(zakręt)
Urbino 18
Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz.
Napisany 19 wrzesień 2009 - 19:25
To też dodałem późniejdave - no wiesz, wszystko z głową.
co do A, to jedynie z wlasnej woli moze dac kierunek w lewo, by powiadomic ewentualne auta czekajace na wjechanie na glowna.
To zależy jak droga idzie, jeśli zakręt 90' i mam możliwość wyboru jeszcze innego kierunku, to of kors, włączam kierunek w lewo. Jeśli lekko tylko idzie w lewo, to traktuję to tak jakby to była prosta i dałbym tylko kierunek, gdybym zjeżdżał w tę podporządkowaną.http://www.fototube.pl/pictures/znaki.bmp
Tutaj skręcając w lewo dużo osób nie włącza kierunku, to bardzo irytujące jest... Reszta wygląda tak jak pisze powazny.