Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Na postoju temp rośnie Dodam gazu temp. spada gwałtownie

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
9 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   meesheck

meesheck
  • 9 postów

Napisany 13 września 2009 - 13:26

Witam

NIedawno wymieniałem uszczelke pod głowicą i spawałem głowicę gdyż dostał się olej do ukłądu chłodzenia i silnik sie zagotował.

Po wymianie mam nastepujacy problem

Jalk auto jedzie to temp wyniosi okolo 93st. a jak tylko stanie to temp gwałownie rośnie. Wystarczy ze rusze albo dodam gazu na biegu jałowym i temp . od razu spada.

Dodam ze wymienilem chlodnice (na używaną)

Na wolnych obrotach podczas postoju chłodnica robi sie zimna a w momencie dodania gazu od razu robi sie ciepla i temp spada
...:::D(-_-)b:::...

#2 OFFLINE   kuba_m84

kuba_m84
  • 15 postów

Napisany 13 września 2009 - 13:29

U mnie po wymianie chłodnicy (na używke) pomogło. Temperatura trzyma i nic się nie dzieje a miałem taki sam problem jak ty. Wymieniłem też wszystkie czujniki w chłodnicy.

#3 OFFLINE   marek_kloss

marek_kloss

......

• 4 923 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 13 września 2009 - 18:27

U mnie po wymianie chłodnicy (na używke) pomogło. Temperatura trzyma i nic się nie dzieje a miałem taki sam problem jak ty. Wymieniłem też wszystkie czujniki w chłodnicy.

Ale przeczytaj na początek kolega napisał

Dodam ze wymienilem chlodnice (na używaną)

Na moje pompa wody padła ,albo jeszcze układ zapowietrzony

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

#4 OFFLINE   yyaarroo

yyaarroo
  • 70 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 13 września 2009 - 18:48

Według mnie to nieszczelny układ chłodzenia , albo uszkodzony korek zbiorniczka wyrównawczego. Proponuje na początek wymienić korek a jak nie pomoże to nie pomoże to szukać wycieku.
P.S
A płynu nie ubywa?
było 2,5td jest 2,5v6

#5 OFFLINE   meesheck

meesheck
  • 9 postów

Napisany 13 września 2009 - 19:44

Pompa wody nowa, korek zmieniony dalej sie grzeje w ten sam sposob.

Rozebralem wlasnie i okazalio sie ze nie ma termostatu CZy to moze byc przyczyna?

#6 OFFLINE   golowy

golowy
  • 274 postów

Napisany 13 września 2009 - 20:19

jak by nie było termostatu to by Ci sie silnik raczej nie dogrzewał, według mnie to ta chłodnica jest troche zamulonai proponował bym Ci ją przepłukać

#7 OFFLINE   yyaarroo

yyaarroo
  • 70 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 13 września 2009 - 20:35

Rozebralem wlasnie i okazalio sie ze nie ma termostatu CZy to moze byc przyczyna?

Kolego a pozgaszeniu silnika nie wyrzuca ci płynu chłodniczego?
było 2,5td jest 2,5v6

#8 OFFLINE   meesheck

meesheck
  • 9 postów

Napisany 13 września 2009 - 20:37

Termostatu na 1000% nie ma pusto. Jutro zamawiam termostat może to pomoże. A co do chłodnicy to na starej dzialo sie to samo a tą kupiłem 2 dni temu (używaną) Leżała dobre 8 miesięcy wyjęta z auta bo wcześniej u kolesia inne częsci kupywałem i tą chłodnice przy mnie wyciągał.

aha

chłodnice płukałem jakimś płynem ze stacj paliw do odmulania chłodnic, wodą pod ciśnieniem, rozpuszczalnikiem i nie wiem czy to pomoże ale jutro moze zobacze

Pozdro

#9 OFFLINE   roobo

roobo
  • 726 postów

Napisany 18 września 2009 - 19:31

może ci czujnik albo sam zegar głupoty pokazuje, najlepjej podpiąć kompa. Dajesz po garach zmienia się ładowanie i zegar wraca na miejsce :)

#10 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 18 września 2009 - 23:42

mi to wyglada na zopowietrzony uklad. chlodnica nie ma prawa sie robic na postoju chlodna, to oznacza zanik krazenia w chlodnicy. jezeli pompa jest nowa i chlodnica drozna to przeplyw cieczy utrudnia korek powietrzny. dodasz gazu i temp w silniku leci w dol, bo nastepuje przeplyw cieczy przez chlodnice i ochlodzona ciecz trafia do silnika. stad momentalne wzrosty i spadki temp. na zegarze.
tak mi to na chlopski rozum wyglada.
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI