Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Ryglowanie zamków

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
15 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 11 września 2009 - 17:46

Przestało działać nagle ryglowanie zamków. Nie rygluje pilot i z kluczyka też nic. Zamykanie i dociąganie szyb działa. Jakieś pomysły ???

Aha i alarm się przestał włączać :hmm:

#2 OFFLINE   aslan

aslan
  • 11 postów

Napisany 11 września 2009 - 18:21

Bardzo mnie ciekawi również ta kwestia poczekam na odpowiedzi w tym że ryglowanie z pilota czasem zaskoczy ale alarm się nie załączy i szyby podejdą o 1/3 natomiast z kluczyka nie zawsze się zamknie ale domykanie szyb działa bez zarzutu

#3 OFFLINE   robert514

robert514

bla bla bla

• 3 190 postów
  • Województwo: mazowieckie

Napisany 11 września 2009 - 18:25

Przestało działać nagle ryglowanie zamków. Nie rygluje pilot i z kluczyka też nic. Zamykanie i dociąganie szyb działa. Jakieś pomysły ???

Aha i alarm się przestał włączać :hmm:

Wydaje mi się, że powodem może być coś przy klamce z zamkiem, tam jest chyba sterowanie elektryką, ale mogę się mylić.

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dodany obrazek

#4 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3 534 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 11 września 2009 - 19:11

Aha i alarm się przestał włączać

a nei ma tam jakiegoś bezpiecznika od tego alarmu?

#5 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów

Napisany 14 września 2009 - 16:38

Problem rozwiązany. Wymieniłem ten piździk od zapalania lampki w drzwiach kierowcy i wszystko wróciło do normy :)

#6 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 14 września 2009 - 19:26

W wolnym tłumaczeniu - wymienił krańcówkę znajdującą się w drzwiach i sterownik od centralnego otrzymywał już informację o zamknięciu drzwi ;)

#7 OFFLINE   Górnik

Górnik

kombi, design edition

• 213 postów
  • Województwo: świętokrzyskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 08 października 2010 - 16:55

Ja mam podobny problem, nie działa ryglowanie.

Montowałem moduł przedłużający impuls do automatycznego zamykania szyb po ryglowaniu. Na tym module zrobiłem zwarcie i od tej pory nie działa ryglowanie ale domykanie szyb po przytrzymaniu przycisku pilota działa (samo zamykanie bez ryglowania sprawne). Zaznaczam, że modól domykania wymontowałem.

Poza tym zaczął dziwnie rzęzić brzęczyk (w B FL znajduje się on pod kierownicą obok przekaźników).

Lampka oświetlenia przy lusterku, która powinna się zapalić przy otwieraniu drzwi, raz się zapala, a raz nie. Wszystkie krańcówki drzwi sprawdzałem i są sprawne.

Sprawdzałem op-comem i przez niego ryglowanie pracuje, natomiast przy pozycji "status klamki" wystąpiła "usterka" - nie wiem, co to znaczy.

Wtyczki przy sterowniku centralnego sprawdzałem, przewody przy nim też.

POMOCY !!

#8 OFFLINE   Maniek6600

Maniek6600
  • 640 postów

Napisany 09 października 2010 - 05:10

Ja mam zamontowany alarm Inferno.Ale ryglowanie czy to z kluczyka czy też nie nigdy nie działa...Auto na pilota otwiera,zamyka,szyby się domykają.Przy prekęceniu kluczykiem też sie zamyka ale aby się szyby zamknęły to muszę przytrzymać....Jak włączyć to ryglowanie????

#9 OFFLINE   lukkra

lukkra
  • 96 postów
  • Województwo: śląskie
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 13 maja 2013 - 11:21

podepnę się pod temat
u mnie podobnie jak u kolegi "Górnik" przestało działać ryglowanie, wszystko sprawdzone i działa, w skanerze ryglowanie działa a z kluczyka nie:masakra:.
jakieś pomysły jak to uruchomić, co by działało, dodam ze moduł domykania szyb wymontowany ale jest sprawny.

#10 OFFLINE   krycha

krycha
  • 184 postów
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 13 maja 2013 - 19:30

Widzę problem ryglowania dotyczy wielu z Nas.. U mnie jest tak:
1. Centralny z osobnego pilota i wsio bangla
2. Z kluczyka wsio bangla
3. Od wewnątrz jak chce się zamknąć to już nie bangla;] kiedyś tak wciskałem rygle wszystkie po kolei i zaskoczyły drzwi pasażera tzn wciskam rygiel i bach auto zamknięte. Po chwili już ani jeden rygiel nie działał. Ostatnio czekam sobie na kobite pod jej miejscem pracy opieram się o drzwi, przez przypadek rygiel wciśnięty i ciach auto zamknięte. Od tamtej pory nie działa.

Jest to męczące i wolałbym mieć zamknięte auto od środka w trakcie jazdy po mieście toż to różne typy się kręcą.. A nie uśmiecha mi się za każdym razem pojedynczo wszystkich rygli wciskać albo z pilota bo ten niemiłosiernie piszczy;]

I jeszcze jedna sprawa: jak zarygluję się od środka to drzwi nie da się otworzyć. Tak ma być?
Z góry dzięki za pomoc:)

#11 OFFLINE   maestro

maestro

modyfikator

• 285 postów

Napisany 13 maja 2013 - 19:31

ryglowanie ma na celu możliwość otworzenia drzwi tylko z kluczyka od zewnątrz lub z pilota

#12 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 13 maja 2013 - 21:12

Widzę problem ryglowania dotyczy wielu z Nas.. U mnie jest tak:
1. Centralny z osobnego pilota i wsio bangla
2. Z kluczyka wsio bangla
3. Od wewnątrz jak chce się zamknąć to już nie bangla;] kiedyś tak wciskałem rygle wszystkie po kolei i zaskoczyły drzwi pasażera tzn wciskam rygiel i bach auto zamknięte. Po chwili już ani jeden rygiel nie działał. Ostatnio czekam sobie na kobite pod jej miejscem pracy opieram się o drzwi, przez przypadek rygiel wciśnięty i ciach auto zamknięte. Od tamtej pory nie działa.

Jest to męczące i wolałbym mieć zamknięte auto od środka w trakcie jazdy po mieście toż to różne typy się kręcą.. A nie uśmiecha mi się za każdym razem pojedynczo wszystkich rygli wciskać albo z pilota bo ten niemiłosiernie piszczy;]

I jeszcze jedna sprawa: jak zarygluję się od środka to drzwi nie da się otworzyć. Tak ma być?
Z góry dzięki za pomoc:)

masz coś zrypane, bo wciśnięcie dzyndzla w drzwiach kierowcy powoduje zamknięcie wszystkich zamków, wyciągnięcie - otwarcie. Zacznij od wymiany siłownika kierowcy

#13 OFFLINE   krycha

krycha
  • 184 postów
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 14 maja 2013 - 17:38

Zacznij od wymiany siłownika kierowcy

Szukać nowego czy raczej używka?

#14 OFFLINE   lukkra

lukkra
  • 96 postów

Napisany 15 maja 2013 - 08:11

Szukać nowego czy raczej używka?

siłownik idzie bardzo prosto reanimować,
w elektronicznym powinieneś dostać mikro wyłączniki koszt około 2 zł, lutownica i wymiana,
u mnie już trzy lata po wymianie i nic się nie dzieje. :)

a wracając do tematu to gdzie szukać, przyczyny nie działającego ryglowania ??
wszystko działa, domykanie szyb, siłowniki,
to się jakoś programuje czy jak ??

#15 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów

Napisany 15 maja 2013 - 08:56

ja zawsze radzę sprawdzić czy nie jest przerwany jakiś kabelek w gumowej przelotce między drzwiami kierowcy a słupkiem i przeczyścić wtyk i gniazdo tego złącza , czasem piny we wtyczce śniedzieją i nie łączy

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#16 OFFLINE   lukkra

lukkra
  • 96 postów

Napisany 23 kwietnia 2014 - 15:41

witam
dalej nie działa mi to ryglowanie zamków z kluczyka. Domykanie mam jak trzymam przycisk, w opel scanner wszystko działa, domykanie, zamykanie, ryglowanie, nie mam tylko z kluczyka ryglowania, gdzie szukać przyczyny, czy może lepiej wymienić sterownik ??
pozdrawiam:)