Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Programowanie pilota opel omega euroscanem/inne

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
22 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   dlucik

dlucik

http://www.abastran.com

• 36 postów

Napisany 08 września 2009 - 18:13

Witam!

Kupiłem nowego oryginalnego pilota do mojego auta, chcialbym go zaprogramować, potrzebuje tez jakiegos interfejsu do diagnozy mojego opla omegi, czy jest cos na allegro w jakies rozsadnej cenie czym mogłbym diagozować auto na własne potzreby oczywiscie i przy okazji dodać nowego pilota do centralki?

#2 OFFLINE   __Robert__

__Robert__
  • 2 331 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 08 września 2009 - 18:15

Kupiłes zupełnie nowy czy uzywany i jaki rocznik auta masz.

#3 OFFLINE   dlucik

dlucik

• 36 postów

Napisany 08 września 2009 - 21:33

Zdaje sie ze zupełnie nowy, bo nie widać sladów użytkowania ktoś chyba kupił w aso bo myslał ze da sie go zaprogramować w taki sam sposób jak robi sie z pilotem gdy zgubi kody. Choć ja w zasadzie sam nie jestem pewny czy to pilot do mojego autka, choć wyglada identycznie wiec mam nadzieje ze srodek ten sam. Mam opla z 95r 2.0 v16.

Chciałbym kupić jakiś interfejs zeby samemu sobie sprawdzić co jest grane przed pójściem do mechanika, moze mi ktoś poradzi co kupić?

#4 OFFLINE   Przybek

Przybek

Diesel Power :P

• 5 740 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 09 września 2009 - 09:02

Zeby miec pewnosc ze pilot jest "prawidlowy" sprawdz numery na pilotach. Sa 2 typy pilota-jajka, z zewnatrz niczym sie nie roznia natomiast bebechy sa zupelnie inne. W pierwszym typie numer jest na klapce baterii a w drugim na obudowie pilota przy styku "minusowym" baterii. Jak numery sie zgodza na twoim pilocie i na nowym pilocie, to pilota dodasz do sterownika zamka bez zadnego problemu - kompem lub niektorymi testerami diagnostycznymi.

#5 OFFLINE   dlucik

dlucik

• 36 postów

Napisany 09 września 2009 - 11:23

Mój oryginalny pilot jest w opłakanym stanie nie ma jednak numerów przy "-" a nowy ma numery na klapce od baterii, rozumiem ze to tw same wersje "jajka" ?

A jesli mozna to którymi fejsami mozna dodawać pilota do centralki?

#6 OFFLINE   Przybek

Przybek

• 5 740 postów

Napisany 09 września 2009 - 15:09

Jezeli stary ma ten sam numer na klapce co nowy to beda pasowac. Jezeli w starym na klapce nie ma numeru (klapka moze byc od innego pilota) to rozbierz obydwa i porownaj wnetrze wizualnie. Obudowa jest montowana na scisk a instrukcja rozbiorki i czyszczenia pilota jest w sprawdzonych poradach. Co do fejsow to mozesz pilota dodac techem, OS'em, Op-Com'em, chyba Euroscan tez.

EDIT: Numer czesci nie jest nadrukowany farba tylko jest wytloczony na plastiku.

#7 OFFLINE   dlucik

dlucik

• 36 postów

Napisany 14 września 2009 - 17:43

przybek83 dzieki za pomoc, po otworzeniu okazało sie ze to rozne piloty, ten co kupiłem jest z nowszego auta chyba. Udało mi sie jednak zrobić to w ten sposób ze podleczyłem moj stary pilot, zlutowałem scieżki które były juz przepalone od grzebania w nim, brakowało mi guzików ale dałem te z pilota którego kupiłe - wymagało troche przeróbek :-). No i mam nowa obudowe, pilot działa!!!

Dzięki wszystkim za pomoc

#8 OFFLINE   Przybek

Przybek

• 5 740 postów

Napisany 14 września 2009 - 20:12

Jeden pilot jest od zwyklego centrala fabrycznego a drugi od fabrycznego alarmu z centralem z tego co kojarze, dlatego bebechy inne :D

#9 OFFLINE   rokot

rokot
  • 5 postów

Napisany 06 października 2009 - 22:21

Witam.
Temat ma oklepany:
wymieniłem sterownik centralnego (bez alarmu) i nie moge poradzic sobie z zaprogramowaniem pilotów - kluczyków starych. Centralka wymieniona na taki sam typ te same oznaczenia. Robiłem róznymi metodami i nic. W ASO Opla chca za to 150 złotych. To duzo. Czy ktos mi powie czy to mozliwe w domu czy tylko ASO. Omega B fl ( C) 2.5 TD z 2000 roku. Caravan. X25DT. moze Dzieki ktos jest z Krakowa lub okolic i pomoże... Robert

#10 OFFLINE   Przybek

Przybek

• 5 740 postów

Napisany 06 października 2009 - 23:03

Witam.
Temat ma oklepany:
wymieniłem sterownik centralnego (bez alarmu) i nie moge poradzic sobie z zaprogramowaniem pilotów - kluczyków starych. Centralka wymieniona na taki sam typ te same oznaczenia. Robiłem róznymi metodami i nic. W ASO Opla chca za to 150 złotych. To duzo. Czy ktos mi powie czy to mozliwe w domu czy tylko ASO. Omega B fl ( C) 2.5 TD z 2000 roku. Caravan. X25DT. moze Dzieki ktos jest z Krakowa lub okolic i pomoże... Robert

Trzeba je "skojarzyc" recznie ze sterownikiem centralnego zamka - Op-Com, OS, Tech itp. Krakow to mile miasto, napewno ktos z forum ma fejsa to Ci pomoze.

#11 OFFLINE   rokot

rokot
  • 5 postów

Napisany 06 października 2009 - 23:13

Dzieki stary. Czyli kicha ...nie zrobie tego sam ...poprzez...zapłon....trzymanie / otwieranie....etc....Tylko ktos z kompem. No cóz ....to prosba czy ktos jest z Krakowa , kto moze i chce pomóc....bardzo prosze i dzieki Pozdrawiam Robert (796622321)

#12 OFFLINE   redies

redies

honor&patria

• 638 postów
  • Województwo: opolskie

Napisany 07 października 2009 - 08:02

no panowie z Krakowa nie chcecie pomóc koledze w potrzebie co z Wami?:o ja też miałem problem z pilotem i centralką nie chciało się to razem zaprogramować to kupiłem inną centralkę z pilotem i zobaczymy bo jeszcze mi nie przyszła jak podłączę i będzie działać to ci odpowiem być może już dzisiaj po południu koszt to 1/3 z tego co w ASO chcięli od Ciebie za programowanie. Nie ma co tragizować po prostu elektronika zawiesi się czy rozkoduje i po zabawie nie masz przyrządu musisz płacić albo kombinować.

#13 OFFLINE   rokot

rokot
  • 5 postów

Napisany 07 października 2009 - 19:38

Witam. Mam ciagle ten sam kłopot z przypisaniem kluczyka do centralnego ale postanowiłem kupić kabel program i może sam to zrobie.
Panowie macie już doswaidczenie...powiedzcie mi jaki interface ...kupić do omegi c , który jest dobry i skuteczny.....na allegro sa rózne....wolałbym zainwestowac w cos sprawdzonego...tech2 na usb czy com rs232, euroscan, czy jeszcze cos.
Pozdrawiam Robert.

#14 OFFLINE   eliks

eliks
  • 1 563 postów

Napisany 07 października 2009 - 20:31

kolega bestb sprzedaje op-com. Wspomoże cię jeszcze odpowiednim softem. Polecam bo pewnie i naprawdę niedrogo.

W dziale SPRZEDAM zdaje sie ma jeszcze kilka sztuk.

#15 OFFLINE   awa-technik

awa-technik
  • 52 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 08 października 2009 - 21:58

Witam
Podepnę się pod posta bo temat mnie też dotyczy.
Padł mi pilot, pojechałem do serwisu, nowy 200zł + 100 programowanie. I tu zonk brak kontaktu z autem. Elektryk zapytał czy posiadam jakąś kartę z kodami bo bez tego ani rusz. Oczywiście nie posiadam, kartę z kodami mogą ściągnąć od producenta za dodatkowe 150 zł. Czy ktoś to już przerabiał ?

#16 OFFLINE   rokot

rokot
  • 5 postów

Napisany 10 października 2009 - 17:14

awa-technik ja to przerabiałem .....rzeczywiscie ...serwis chce 150 za kodowanie kluczków czyli dodanie kluczyka do centralki- sterownika centralnegon zamka...ale zrobili mi to w warsztacie za 40 zł ...techem-2 ale oryginałem...
Wprawdzie ja mam kody fabryczne do radia , kluczyka, itp...ale tech-2 tego nie wymagał. Poszło od kopa bez problemu. Gdybys był z krakowa dałbym ci namiary. Ja po wymianie sterownikaw w aucie tez nie mogłem sobie poradzic z synchronizacja ....bo okazało sie ze streownik byl od nowej vectry...no i chłopaki to zresteowały i poszlo bez problemu ....
Szukaj a opłaci ci sie ...bo koszty serwisu....powoduja bół jader...Pozdrawiam Robert.

#17 OFFLINE   machony79

machony79

przygoda z Omegą trwała 8.5 roku

• 4 668 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 20 marca 2010 - 16:25

Czy Opel Scannerem dodam do centralki nowego tj.innego pilota?
Centralny z alarmem,pilot radiowy.

#18 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 20 marca 2010 - 16:58

Czy Opel Scannerem dodam do centralki nowego tj.innego pilota?
Centralny z alarmem,pilot radiowy.

tak. tyle ze musisz miec carpass i security code

#19 OFFLINE   machony79

machony79

przygoda z Omegą trwała 8.5 roku

• 4 668 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 20 marca 2010 - 17:05

tyle ze musisz miec carpass i security code

to lipa,bo to jest już druga centralka i nie mam żadnych papierów.

#20 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 20 marca 2010 - 17:10

to lipa,bo to jest już druga centralka i nie mam żadnych papierów.

na podstawie VIN z centralki jesli masz znajomosci w ASO zalatwisz sec code - wtedy mozesz zaprogramowac - albo szukaj centralki z pilotami