Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

klima nie działa coś syczy ...

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
19 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   lukwel

lukwel
  • 658 postów
  • Województwo: lubelskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 06 września 2009 - 20:56

jak włącze klime to cos syczy jakby pod konsola i klima nie działa spręzarka sie włancza wentylatory też co to sie stało ?? jak to naprawić :) ??

#2 OFFLINE   marek_kloss

marek_kloss

......

• 4 923 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 06 września 2009 - 21:05

Na początek bym podjechał do jakieś firmy zajmującej się klimą i spr. ciśnienie gazu . Jak jest za małe to spr. ilość czynnika i miejsce wycieku . To syczenie może być właśnei oznaką małej ilości czynnika w układzie .

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

#3 OFFLINE   markus

markus
  • 427 postów

Napisany 07 września 2009 - 22:00

Jak mi w aucie syczało to po sprawdzeniu w zakładzie okazało się że zrobiła się dziura w obiegu. Oczywiście wymiana uszkodzonej części, napełnienie, jednym słowem koszty.

#4 OFFLINE   adrian2009

adrian2009
  • 7 postów

Napisany 07 grudnia 2009 - 17:25

Witam,
Mam problezm z klimą jak jej nie wł to jest ok , ale tylko jak ja włącze to po jakichś 10-15 minutach wskaźnik zaczyna mi pokzaywać 100 C i więcej i zaczyna mi kapać płyn od strony kierowcy pod nogami i do tego syczy . Czy ktos wie czego to może byc przyyczyna ??

#5 OFFLINE   Payatz

Payatz

The Darkness Age Has Come

• 1 090 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 07 grudnia 2009 - 18:02

Niewydolny układ chłodzenia, dlatego się gotuje.

A to kapanie to odprowadzenie wody która skrapla się (para wodna) na elementach klimy (dokładniej pod kokpitem) i odprowadzenie jest za kołem a przed drzwiami.

#6 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 07 grudnia 2009 - 18:11

Witam,
Mam problezm z klimą jak jej nie wł to jest ok , ale tylko jak ja włącze to po jakichś 10-15 minutach wskaźnik zaczyna mi pokzaywać 100 C i więcej i zaczyna mi kapać płyn od strony kierowcy pod nogami i do tego syczy . Czy ktos wie czego to może byc przyyczyna ??

a to ciekawe problem powstał nagle czy po jakiejś naprawie? coś było gmerane? ogólnie jak coś wiesz więcej to napisz.
"Klima gotuje silnik" tylko po włączeniu klimy gotuje się silnik - :nie_wiem:

woda może być z nagrzewnicy lub skropliny z parownika klimatyzacji wyciekają bokiem (nie trafiają do tacki i rurek spustowych, które są między skrzynią) ale to po dłuższym czasie czyli tak jak opisałeś. (patrz porady)
syk może być z nieszczelnej instalacji klimy lub nieszczelnej nagrzewnicy lub korek zbiorniczka syczy.
ogólnie klima musi załadowana czynnikiem, (jak będzie za mało źle za dużo też źle)
w przeciwnym razie posypie się instalacja i koszty naprawy rosną z upływem czasu.

Niewydolny układ chłodzenia, dlatego się gotuje.

ale adrian2009 napisał że grzeje się tylko po włączeniu klimy. Może wiatrak na chłodnicy wtedy staje:hmmm:

#7 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 07 grudnia 2009 - 18:50

klima już tak ma w naturze że syczy... czasem ciszej, czasem głośniej - najczęściej zaczyna syczeć gdy jest mało czynnika, choć nie jest to regułą
w lodówce jak otworzysz zamrażalnik to też usłyszysz syczenie

#8 OFFLINE   adrian2009

adrian2009
  • 7 postów

Napisany 07 grudnia 2009 - 19:12

Problem powstał nagle auto nie było po żadnej naprawie ani nic w nim gmerane ....poprostu na początek zacząl mi wskaźnik pokazywac 100 110 stopni ale kontrolka mi sie nie wł że się przegrzewa czy coś dopiero po jakims czasie jak jechałem z wł klimą to zauważyłem że na nogi kapie mi płyn a jak wył klime to przestało po 2-3 minutach

#9 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4 076 postów

Napisany 07 grudnia 2009 - 20:36

Pod pojęciem klima masz ogólnie ogrzewanie auta tak? Jeśli tak, to ja obstawiam, że masz nieszczelną nagrzewnicę, tamtędy ubywa Ci płynu, stan w układzie spada i stąd gotowanie wody i syk.

#10 OFFLINE   Kristofer

Kristofer

VECTRAIrmscher1,9150+chip

• 1 758 postów

Napisany 07 grudnia 2009 - 20:47

Problem powstał nagle auto
nie było po żadnej naprawie ani nic w nim gmerane ....poprostu na początek zacząl mi wskaźnik pokazywac 100 110 stopni ale kontrolka mi sie nie wł że się przegrzewa czy coś dopiero po jakims czasie jak jechałem z wł klimą to zauważyłem że na nogi kapie mi płyn a jak wył klime to przestało po 2-3 minutach

padnięta nagrzewnica jak włączasz klime to o tej porze roku więcej grzeje niż chłodzi a co za tym idzie otwiera dopływ płynu na nagrzewnice i stąd kapanie płynu
nadmierna temp silnika mozesz mieć bo w układzie nie ma odpowiedniego ciśnienia

#11 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 07 grudnia 2009 - 21:09

padnięta nagrzewnica jak włączasz klime to o tej porze roku więcej grzeje niż chłodzi a co za tym idzie otwiera dopływ płynu na nagrzewnice i stąd kapanie płynu

no to pytanie: jak adrian2009 włączy samo ogrzewanie (bez klimy)
to czy też kapie i czy się przegrzewa.

ps.
mi się wydaje że to skropliny kapią no chyba że są gorące to wtedy będzie nagrzewnica.:jump:

#12 OFFLINE   adrian2009

adrian2009
  • 7 postów

Napisany 07 grudnia 2009 - 21:19

Wiesz co może i masz racje bo jak wł go dzisiaj to było słychać na początku coś takiego jak by się woda przelewała a później zaczelo syczeć

#13 OFFLINE   Kristofer

Kristofer

VECTRAIrmscher1,9150+chip

• 1 758 postów

Napisany 07 grudnia 2009 - 21:20

no to pytanie: jak adrian2009 włączy samo ogrzewanie (bez klimy)
to czy też kapie i czy się przegrzewa.

kolego klimatronik działa działa bez względu na to czy używasz funkcji eko jak włączysz nadmuch (nawet bez sprężarki ) to aby uzyskać te 20* to klimatronik musi otworzyć nagrzewnice aby uzyskać odpowiednią temp w środku
najprościej napompować układ chłodzenia do 1 bara i patrzeć z kąt kapie

#14 OFFLINE   adrian2009

adrian2009
  • 7 postów

Napisany 07 grudnia 2009 - 21:22

Ale nie czekam z tym nie chcę ryzykować pojadę na wizyte i zobaczę co mi powie mechanik.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi i porady na mój problem...

#15 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 07 grudnia 2009 - 22:03

Kristofer
a jakie to ma znaczenie czy to climatronic czy manual.:roll:

adrian2009
czy możesz jeszcze powiedzieć:
opcje:
a/bez ogrzewania - tylko klima (sprężarka klimy działa). kapie czy nie?
b/z ogrzewaniem - bez klimatyzacji (sprężarka klimy nie działa). kapie czy nie i czy temperatura wzrasta do 100szt.C
c/z ogrzewaniem i z klimą (sprężarka klimy działa). czy dopiero teraz kapie i temp. wzrasta?

1.czy to co kapie ma taki kolor jak płyn w zbiorniczku wyrównawczym?
2.czy kapiąca woda jest zimna czy ciepła/gorąca.
3.jaką masz klimę?
i wszystko jasne:peace:

#16 OFFLINE   adrian2009

adrian2009
  • 7 postów

Napisany 07 grudnia 2009 - 22:36

[/B][/B]A więc wygląda to tak:
a/bez ogrzewania (sama klima) wtedy po 10-15 minutach zaczyna pokazywać 100 stopni C i więcj i kapie
b/z ogrzewaniem (klimatyzacja wył.) pokazuje jakieś 93 do 98 stopni i nie kapie
c/z ogrzewaniem i z klimą wtedy zaczyna kapać i się grzać

1. Jeżeli chodzi o kolor to się nie przyglądałem.
2.Zależy jak ustawie klimatyzacje jeżeli klime wezmę na zimne powietrze to kapie zimia woda a jeżeli dam gorące na full to czuję gorącą wode i jednocześnie zaczyna się grzać.
3.Co do tego pytania to nie wiem ( nie znam się ;( ) ale z tego co się orientuje to klima nigdy nie była reperowana ani nic w niej nie wymieniane wcześniej chodziła bez zarzutu

A co do wiatraka to pracuję bo jak np.parkuję auto i wysiadam to słysze jak wiatrak chodzi i po chwili jakichś 15 -20 sekundach się wył.

#17 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 07 grudnia 2009 - 23:18

[/B][/B]
3.Co do tego pytania to nie wiem ( nie znam się ;( ) ale z tego co się orientuje to klima nigdy nie była reperowana ani nic w niej nie wymieniane wcześniej chodziła bez zarzutu

patrz foto
climatronic ustawiasz przyciskami
manualną ustawiasz pokrętłami

#18 OFFLINE   adrian2009

adrian2009
  • 7 postów

Napisany 07 grudnia 2009 - 23:30

Manual :D (nie załapałem :) )

#19 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 08 grudnia 2009 - 00:59

[/B][/B]A więc wygląda to tak:
a/bez ogrzewania (sama klima) wtedy po 10-15 minutach zaczyna pokazywać 100 stopni C i więcj i kapie
b/z ogrzewaniem (klimatyzacja wył.) pokazuje jakieś 93 do 98 stopni i nie kapie
c/z ogrzewaniem i z klimą wtedy zaczyna kapać i się grzać

a/ kapią skropliny-nie trafiają na tackę i odpływ pod podwoziem.
grzeje się bo termostat/chłodnica
b/ włączone ogrzewanie zbija temperaturę silnika (jak będzie mróz to zbije bardziej).
c/ nagrzewnica już nie odbiera tyle ciepła i się bardziej grzeje a kapią skropliny z parownika.
dodam
d/ bez ogrzewania i bez klimy - nic nie kapie ale się grzeje?

1. Jeżeli chodzi o kolor to się nie przyglądałem.
2.Zależy jak ustawie klimatyzacje jeżeli klime wezmę na zimne powietrze to kapie zimia woda a jeżeli dam gorące na full to czuję gorącą wode i jednocześnie zaczyna się grzać.

1. ok.
2. być może kapie ta sama woda tylko jest po drodze schładzana lub ogrzewana przez nawiew powietrza.

jak się nagrzeje do 100C sprawdź jeszcze czy chłodnica jest cała gorąca - pewnie nie.
syczy klima lub układ chłodzenia np korek na zbiorniczku albo dziurka:D

przyczyna:
termostat lub chłodnica lub oba na raz.
he,he tyle pisania a wyszło na to, co napisał Payatz :rolleyes:

#20 OFFLINE   adrian2009

adrian2009
  • 7 postów

Napisany 08 grudnia 2009 - 01:29

d - Nic nie kapie. Ale czasami się grzeje a czasami jest ok.

Jeszcze raz wszystkim wam dzięks za odpowiedzi ;)