Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Wzmacniacz pod Hertz dsk 165. Pytania

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
2 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Lukasboss

Lukasboss

VW Jetta 1.4 TSI

• 1 657 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 02 września 2009 - 21:32

Witajcie

Mam w omce z przodu głośniki Hertz dsk 165 + wygłuszone drzwi. Do tego miałem suba w bagażniku na wzmacniaczu Blaupunkt GTA 200 Flash. Radio to Pionek deh 4000UB.

Parametry wzmacniacza:

- Moc RMS 1 x 140 W / 4 Ohm
- Moc RMS 2 x 70 W / 2 Ohm

Tylne głośniki mam odłączone aby nie psuły mi „przodu”. Niedawno Sub się spalił więc brakuje mi basu. Wpadłem zatem na pomysł aby ten wzmacniacz blaupunkta podpiąć pod przednie Hertze (mają 80 wat rms). Na pewno będzie to znacznie lepsze niż radio 4x50w. Wzmacniacz planuje przykręcić na tylne podparcie kanapy (w bagażniku) do którego mam podciągnięte zasilanie i kabel sygnałowy i położyć dodatkowe okablowanie (radio -> do wzmacniacza w bagażniku -> z powrotem do przodu na głośniki). I w związku z tym mam parę pytań.

1) Czy wymienić okablowanie (na coś grubszego) od radia do wzmaka i ze wzmaka do głośników ? Bo te cieniutkie przewodziki mnie dobijają.
2) Czy w przyszłości jak dojdzie 2 wzmacniacz pod suba 30 cm (realnie 250-300 rms głośnik) to musze podprowadzić do niego drugie osobne zasilanie z acu + drugi bezpiecznik ? Czy może jedno "grubsze zasilanie i o połowe większy bezpiecznik ?
3) Czy przy dwóch wzmacniaczach potrzebny będzie już kondensator ?
4) Czy tweetery Hertza zostawić podpięte pod oryginalną wiązkę auta ?
5) Czy wzmacniacz będzie do tych głośników ok. ? 70 w wzmak do głośników 80 w ? czy przydało by się powiedzmy te 2x 90-100 rms na wzmacniaczu aby lepiej wysterować te głośniki ? Czy może kupić porządny wzmacniacz i rozdzielić go na dwa kanały na przód i mostek na suba ?

Na razie tyle. Pytania myślę że nie są trudne ale musze się upewnić w tym co chce zrobić.:D

#2 OFFLINE   mastah22

mastah22
  • 552 postów

Napisany 04 września 2009 - 20:22

Na pewno będzie to znacznie lepsze niż radio 4x50w

A raczej 4x 12-15w :) Tak zdecydowanie nawet taki BLAU bedzie duzo lepszym rozwiazaniem...

Tylne głośniki mam odłączone aby nie psuły mi „przodu”.

Całkiem dobrze :)

1) Czy wymienić okablowanie (na coś grubszego) od radia do wzmaka i ze wzmaka do głośników ? Bo te cieniutkie przewodziki mnie dobijają.

Jesli planujesz kiedy wymiane przodu na cos zdrowszego od DSK to mozesz cos podziałac. 2mm^2 w zupelnosci wystarczy, ale jesli nie zamierzasz sciagac drzwi aby ten drut przepchac az do przetwornika, czyli przez kostke w drzwiach to odpusc i zostan przy standardzie....

2) Czy w przyszłości jak dojdzie 2 wzmacniacz pod suba 30 cm (realnie 250-300 rms głośnik) to musze podprowadzić do niego drugie osobne zasilanie z acu + drugi bezpiecznik ? Czy może jedno "grubsze zasilanie i o połowe większy bezpiecznik ?

Zecydowanie raz a porzadnie... Poprowadz 30-50mm2 i masz to przyszłosciowo... Jesli chcesz w miare rozsadnie rozdysponowac budzet, jako racjonalna opcje proponuje przewody spawalnicze...

3) Czy przy dwóch wzmacniaczach potrzebny będzie już kondensator ?

Wszystko generalnie zalezy od mocy systemu... Ale zakładajac Two altek o mocy 120A i dosc sporawy pewnie AKU do ok 700-800W rms powinno wystarczyc... Kond to czesto bardziej "szpan" niz realna pomoc...

4) Czy tweetery Hertza zostawić podpięte pod oryginalną wiązkę auta ?

Wystaczy... Pomijajac fakt ze ten tweeter to jedna wielka porazka brzmieniowa...

) Czy wzmacniacz będzie do tych głośników ok. ? 70 w wzmak do głośników 80 w ? czy przydało by się powiedzmy te 2x 90-100 rms na wzmacniaczu aby lepiej wysterować te głośniki ? Czy może kupić porządny wzmacniacz i rozdzielić go na dwa kanały na przód i mostek na suba ?

Zawsze "...Lepiej jak jest wiecej" tylko wtedy nalezy uzywac pieca z głowa.. Ale na pocztek zdecydowanie te Twoje watty z BLAu wystarcza. Zawsze lepiej 2 osobne piece niz jedna 4-kan. PO pierwsze zdecydowanie wieksze mozliwosci wysterowania zestawu. Po drugie duzo wieksze mozliwosci manipulacji piecami :)
Po trzecie jednak ciezko znalezc odpowiednio mocna mocowo i jakosciowo 4 kan , w podobnych cenach mozna zanlezc 2 nizalezne piece o niejednokrotnie rozsadniejszym rozłozeniu mocy...

#3 OFFLINE   Lukasboss

Lukasboss

VW Jetta 1.4 TSI

• 1 657 postów

Napisany 04 września 2009 - 22:37

Dziekuje mastah22 za rzetelną odpowiedź. W weekend zaczne działać :piwo2: