Mam w omce z przodu głośniki Hertz dsk 165 + wygłuszone drzwi. Do tego miałem suba w bagażniku na wzmacniaczu Blaupunkt GTA 200 Flash. Radio to Pionek deh 4000UB.
Parametry wzmacniacza:
- Moc RMS 1 x 140 W / 4 Ohm
- Moc RMS 2 x 70 W / 2 Ohm
Tylne głośniki mam odłączone aby nie psuły mi „przodu”. Niedawno Sub się spalił więc brakuje mi basu. Wpadłem zatem na pomysł aby ten wzmacniacz blaupunkta podpiąć pod przednie Hertze (mają 80 wat rms). Na pewno będzie to znacznie lepsze niż radio 4x50w. Wzmacniacz planuje przykręcić na tylne podparcie kanapy (w bagażniku) do którego mam podciągnięte zasilanie i kabel sygnałowy i położyć dodatkowe okablowanie (radio -> do wzmacniacza w bagażniku -> z powrotem do przodu na głośniki). I w związku z tym mam parę pytań.
1) Czy wymienić okablowanie (na coś grubszego) od radia do wzmaka i ze wzmaka do głośników ? Bo te cieniutkie przewodziki mnie dobijają.
2) Czy w przyszłości jak dojdzie 2 wzmacniacz pod suba 30 cm (realnie 250-300 rms głośnik) to musze podprowadzić do niego drugie osobne zasilanie z acu + drugi bezpiecznik ? Czy może jedno "grubsze zasilanie i o połowe większy bezpiecznik ?
3) Czy przy dwóch wzmacniaczach potrzebny będzie już kondensator ?
4) Czy tweetery Hertza zostawić podpięte pod oryginalną wiązkę auta ?
5) Czy wzmacniacz będzie do tych głośników ok. ? 70 w wzmak do głośników 80 w ? czy przydało by się powiedzmy te 2x 90-100 rms na wzmacniaczu aby lepiej wysterować te głośniki ? Czy może kupić porządny wzmacniacz i rozdzielić go na dwa kanały na przód i mostek na suba ?
Na razie tyle. Pytania myślę że nie są trudne ale musze się upewnić w tym co chce zrobić.