Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Jaki olej do MV6?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
7 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   mejdej

mejdej
  • 142 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0i C30NE

Napisany 17 stycznia 2007 - 11:45

Witam,

szykuje sie do wymiany oleju tylko niw eim jaki bedzie najlepszy. Teraz jezdze na jakims polsyntetyku. Autko jest z 95r, ma przebieg 180 tys. Co radzicie?

Pozdrawiam

#2 OFFLINE   yahoo

yahoo

midnight visitor

• 190 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 17 stycznia 2007 - 12:04

Witam,

szykuje sie do wymiany oleju tylko niw eim jaki bedzie najlepszy. Teraz jezdze na jakims polsyntetyku. Autko jest z 95r, ma przebieg 180 tys. Co radzicie?

Pozdrawiam

Do swojej, 1995, przejechane (w chwili zmiany) 224tkm, jeżdżona na półsyntetyku - nalałem teraz full-syntetyk, o ile pamiętam 5W40, albo 10W40. Zrobiłem na nim na razie 2 tys km, ale nie pojawił się żaden z objawów, którymi tutaj regularnie straszą koledzy, IMHO zupełnie bezpodstawnie. W szczególności:

- nie pojawiły się żadne wycieki
- nie pojawiło się zużycie oleju *
- nie pojawiły się żadne niepokojące dźwięki
- nie zniknęła kompresja

No generalnie nie nastąpiła nieodmiennie wieszczona przez kolegów katastrofa. Za to, dla odmiany silnik pracuje lepiej i wyraźnie ciszej na zimno, znacznie szybciej cichną hydrosztosy po rozruchu zimnego silnika, na zimno rozrusznik szybciej obraca silnikiem. Mam wrażenie, że spadło nieznacznie zużycie paliwa, ale to może być równie dobrze kwestia przejścia (i po cholerę;) z letnich 205 na zimowe 195.

(*) poprzedni właściciel mówił, że od zmiany do zmiany (co 10tkm) dolewał litr oleju, czyli wychodzi, że paliła mu koło 0.1/1000km. Ja póki co nie stwierdziłem obniżenia się poziomu oleju na bagnecie.

pozdrówki
yahoo & X30XE w manualu :)

#3 OFFLINE   Patrikoss

Patrikoss
  • 435 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 17 stycznia 2007 - 12:22

ja również u siebie mam problem co nalać teraz obecnie mam olej opla oryginalny ale 0w30 i nigdzie nie moge czegoś takiego znaleźć dodam że znalazłóem olej opla ale longl ive a to nie jest ten zrobie fotke tej karteczki to sami zobaczycie moze ktos z was zna niemiecki i cos sie wypoie na ten temat

#4 OFFLINE   Suchyy

Suchyy
  • 25 postów

Napisany 17 stycznia 2007 - 14:37

Jezeli silinik nigdy nie parzajawial objawow takich jak: wycieki ani nigdy nie bral oleju mozna nawet zalac 15W/40 nie ma obaw

#5 OFFLINE   cita

I'm back :P

• 4 748 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 17 stycznia 2007 - 14:38

Witam,

Pozdrawiam

ja leje oryginalny oplowski (GM). Półsyntetyk.
Oplowski olej poleca statystycznie najwiecej pytanych :D
Teorii jest wiele, wiec wybrałem to co leje ASO. Olej w normalnej cenie, gatunkowo (ponoć) dobry.

Aha - tak odnosząc sie do ego co napisano wyżej.
Wlanie syntetycznego oleju jest 'groźne' kiedy mamy doczynienia z silnikiem o niemałym przebiegu, kóry przez jakiś czas jeździł na mineralu.
Jeśli jeździł na syntetyku, czy choćby półsyntetyku - żąnych katastrof nie będzie.

A co do spalania. Moja MV6 pali oleju proporcjonalnie do prędkości z jaką sie poruszam (a w zasadzie ostrego stylu jazdy).
Tak wiec jak jeżdze spokojnie tudzież normalnie .. pali/gubi go 0,2-0,3 l/1000km ... ale jak jade na trasie przy 3,7-4,5 kRPM .. to pli 0,7-0,9 l/1000km - w sumie dużo.
Powinienem to zrobic, ale nie mam kiedy, nie mam siana ...i tak przynajmniej mam zawsze świeży olej w silniku :D

#6 OFFLINE   yahoo

yahoo

midnight visitor

• 190 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 17 stycznia 2007 - 17:03

Jezeli silinik nigdy nie parzajawial objawow takich jak: wycieki ani nigdy nie bral oleju mozna nawet zalac 15W/40 nie ma obaw

Co rozumiesz przez "nawet 15W40" ?

pozdrówki
yahoo

#7 OFFLINE   cita

I'm back :P

• 4 748 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 17 stycznia 2007 - 17:05

Co rozumiesz przez "nawet 15W40" ?

też nie wiem... :)

ps. yahoo - http://forum.omegakl...read.php?t=2525

#8 OFFLINE   mejdej

mejdej
  • 142 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0i C30NE

Napisany 18 stycznia 2007 - 19:57

Musze wymienić ten olej, ale najpierw muszę zrobić uszczelke pod deklem, bo mi tamtędy wycieka. Niestety to będę robił dopiero w lutym, a teraz muszę dolać oleju. Tylko nie wiem czy można mieszać oleje. Bo nie wiem jaki mam. Wiem, że półsyntetyk, ale nie wiem jaki. Co radzicie? Można dolać obojetnie jaki półsyntetyk?
Pamiętaj, że dzisiaj jest pierwszy dzień reszty Twojego życia!

A to moja rakieta http://www.mv6.prv.pl