Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Ocencie moje auto, nie mogę sprzedać

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
29 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Ben ten

Ben ten
  • 397 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 31 sierpnia 2009 - 08:05

Witam. Dwa dni temu dałem ogłoszenie na "otomoto" http://otomoto.pl/op...a-C9738686.html i nikt do tej pory nie zadzwonił. Tak jak pisałem tu na forum, nie chcę sprzedać ale mam "dym" w domu i gdyby tak się stało to muszę kupić Skodę fabię. Interesuje mnie ocena mojego auta, czy cena za wysoka, czy źle opisane auto, czy ... Widzę że nawet tu na forum są auta starsze (1995) i w cenie około 10000 pln, taka sama sytuacja Allegro czy giełda samochodowa. Ludzie pytają, oglądają (byłem w niedzielę na giełdzie samochodowej w Łodzi) i chyba czasami kupią a u mnie cisza. Z jednej strony to jest mi to na rękę ale też zaskoczyło mnie. I co myślicie ??

#2 OFFLINE   klapek

klapek
  • 25 postów

Napisany 31 sierpnia 2009 - 08:25

Witam. Dwa dni temu dałem ogłoszenie na "otomoto" http://otomoto.pl/op...a-C9738686.html i nikt do tej pory nie zadzwonił.

2 dni i już się zastanawiasz? Hehe to nie Lambo w promocyjnej cenie tylko Opel :p
Poczekaj kilka dni- każda zmora znajdzie swojego amatora ;)
Po za tym te dwa miesiące użytkowania nie pomogą...

#3 OFFLINE   DamianB

DamianB
  • 1 595 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 31 sierpnia 2009 - 08:34

Tak na szybko:
- mało zdjęć, na których za wiele nie widać
- dwa miesiące i chęć sprzedaży? "pewnie mina" sobie każdy pomyśli

#4 OFFLINE   Szynka

Szynka

AutoDetailing

• 1 493 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 31 sierpnia 2009 - 08:44

Heh, u mnie przez 5msc bylo 3telefony... ale w koncu poszla ;)

#5 OFFLINE   klapek

klapek
  • 25 postów

Napisany 31 sierpnia 2009 - 09:10

Proponuję zrobić dodatkowych 15-20 zdjęć, wrzucić na fotosik czy inny serwer i dodać link do opisu. 3 tyg temu sprzedałem AR 156 za dobre pieniądze i 22 zdjęcia + wyczerpujący opis tak zadziałały że kupiec przyjechał i nawet za dużo nie oglądał - "bo widziałem na zdjęciach", przejechał się i wyłożył kaskę na stół ;)

#6 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 31 sierpnia 2009 - 09:20

Proponuję zrobić dodatkowych 15-20 zdjęć, wrzucić na fotosik czy inny serwer i dodać link do opisu. 3 tyg temu sprzedałem AR 156 za dobre pieniądze i 22 zdjęcia + wyczerpujący opis tak zadziałały że kupiec przyjechał i nawet za dużo nie oglądał - "bo widziałem na zdjęciach", przejechał się i wyłożył kaskę na stół ;)

dokladnie - dobre zdjecia to podstawa - tylko zadnego photoshopa
dodatkowo skladny opis

#7 OFFLINE   Przybek

Przybek

Diesel Power :P

• 5 740 postów

Napisany 31 sierpnia 2009 - 09:25

Wez pod uwage, ze jest koniec wakacji, zaczyna sie szkola, niedlugo zaczna sie studia, itp. Ludziki chwilowo wypompowaly sie z kasy, a teraz musza to odrobic :D Tak jak koledzy radza, zrob wiecej zdjec i poczekaj. Pamietam ze ktorys z klubowiczow/forumowiczow sprzedawal prawie pol roku bardzo zadbanego 2.5 TD w normalnej cenie i chetnych tez brakowalo...

#8 OFFLINE   Ben ten

Ben ten
  • 397 postów

Napisany 31 sierpnia 2009 - 10:50

Dzięki za podpowiedzi, wcześniejsze dwa auta sprzedałem "od ręki" dlatego napisałem temat. Muszę dowiedzieć się ile podatku musiał bym zapłacić za tak szybką odsprzedaż auta, to może przekona żonkę żeby jednak nie sprzedawać. Może sama kupi tą fabię i będzie "git".

p.s. dziś odebrałem dowód rejestracyjny
nic się nie płaci za ten drugi-właściwy (kiedyś było inaczej)

#9 OFFLINE   klapek

klapek
  • 25 postów

Napisany 31 sierpnia 2009 - 11:26

p.s. dziś odebrałem dowód rejestracyjny
nic się nie płaci za ten drugi-właściwy (kiedyś było inaczej)

Lepiej było sprzedać go ze starym dowodem rejestracyjnym - tak jak robią to handlarze. Jak wiedziałeś/podejrzewałeś że i tak pójdzie do ludzi. Niepotrzebnie kasa wywalona w przerejestrowanie :rolleyes:

#10 OFFLINE   Ben ten

Ben ten
  • 397 postów

Napisany 31 sierpnia 2009 - 11:32

Cały czas mam nadzieję że omegi nie sprzedam, żonie przejdzie po kilku tygodniach, liczę na to. Zarejestrowanie to kolejny argument dla mnie.

p.s. "klapek" masz rację, myślałem o tym

#11 OFFLINE   klapek

klapek
  • 25 postów

Napisany 31 sierpnia 2009 - 11:37

Jedź do centrum - kup śliczny 3 metrowy karnisz, zapakuj do środka i pokaż żonce jaki to wspaniały samochód macie :D

#12 OFFLINE   Ben ten

Ben ten
  • 397 postów

Napisany 31 sierpnia 2009 - 11:39

Cały czas ją "urabiam".

#13 OFFLINE   sebek

sebek
  • 106 postów

Napisany 31 sierpnia 2009 - 13:13

Hmmm, no tak, sprzedać Omkę niełatwo w naszych czasach. Dobre zdjęcia to podstawa. W Twojej Omie jest trochę jeszcze do zrobienia, klimatyzacja, most, chyba Ci się też już ręczny kończy etc.. W tej cenie można znaleźć zadbane i w100% działające autko.

Ja za niewiele więcej wystawiłem swojego turbotraktorka - z tym, że u mnie wszystko działa jak w zegarku i jeżdżę nią 3 lata! Swoją sprzedaję już ponad 2 tygodnie. Jest dwóch chętnych, autko im się podoba, ale się zastanawiają... W wakacje wmawiałem sobie, że wszyscy się urlopują. Teraz po wakacjach słyszę, że wypompowani z kasy tym bardziej nie chcą... ahhhhhh, a niedługo mi się ubezpieczenie skończy i szkoda kupować na kolejny rok....

Zrobiłem nawet specjalną stronkę z mnóstwem zdjęć: http://sites.google....gabkombidiesel/ Może i moja turbokluska znajdzie swojego amatora?;)

pozdr.Sebek

#14 OFFLINE   robaczek

robaczek
  • 310 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 31 sierpnia 2009 - 14:06

Hmmm, no tak, sprzedać Omkę niełatwo w naszych czasach. Dobre zdjęcia to podstawa. W Twojej Omie jest trochę jeszcze do zrobienia, klimatyzacja, most, chyba Ci się też już ręczny kończy etc.. W tej cenie można znaleźć zadbane i w100% działające autko.

Ja za niewiele więcej wystawiłem swojego turbotraktorka - z tym, że u mnie wszystko działa jak w zegarku i jeżdżę nią 3 lata! Swoją sprzedaję już ponad 2 tygodnie. Jest dwóch chętnych, autko im się podoba, ale się zastanawiają... W wakacje wmawiałem sobie, że wszyscy się urlopują. Teraz po wakacjach słyszę, że wypompowani z kasy tym bardziej nie chcą... ahhhhhh, a niedługo mi się ubezpieczenie skończy i szkoda kupować na kolejny rok....

Zrobiłem nawet specjalną stronkę z mnóstwem zdjęć: http://sites.google....gabkombidiesel/ Może i moja turbokluska znajdzie swojego amatora?;)

pozdr.Sebek

szczególnie te 150 tyś km :D
Kuba

#15 OFFLINE   sebek

sebek
  • 106 postów

Napisany 31 sierpnia 2009 - 14:15

Oczywiście, że też nie wierzę w ten przebieg, więc napisałem - stan licznika. Zresztą osobiście uważam (to moje prywatne zdanie), że w autach powyżej 10 lat stan licznika ma marginalne znaczenie. Liczy się stopień zużycia samochodu - poszczególnych podzespołów wpływających na bezpieczeństwo oraz oczywiście stopień zachowania wnętrza (dla komfortu). Autka z podobnym przebiegiem mogą mieć diametralnie inny stan, który wynika ze sposobu użytkowania, rodzaju tras etc.

#16 OFFLINE   Basala

Basala
  • 2 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 31 sierpnia 2009 - 14:38

WITAM
Odpowiem troszeczkę z punktu widzenia marketingowego.
Musisz zastanowić się, komu chcesz sprzedać, tzn. jeśli forumowiczowi lub "nie wrogowi" opis szczery to podstawa. Jeżeli jednak chesz po prostu sprzedać to po pierwsze, zbyt szczery opis dotyczący mostu nie jest wskazany; po drugie, informacja o chęci wymiany samochodu koncernu GM na koncern VW stawia opla w złym świetle w oczach potencjalnego zainteresowanego: "hmm, pewnie bardzo dużo pali i jest awaryjny, silnik w strzępach skoro tyle powymieniał, na pewno skoda cichutka a ten belzebub wcale nie taki komfortowy, itd., itp." Nie możesz pisać o tym, czego nie widać lub trudno odgadnąć.
Po drugie ilość, ale i jakość zdjęć. Zdjęcie Nr 1 - zamknij szybę i troszeczkę oczyść lakier poniżej listwy bocznej, a także troszeczkę cofnij tak, aby nie było widać refleksów (plam) na pokrywie silnika; Nr 2 - TŁO: sprzęt rehabilitacyjny; podnieś oparcie fotela i przesuń do przodu gdyż jest wrażenie małej ilości miejsca po zamontowaniu fotelika; Nr 3 - w porządku, "... pojemny i wygodny na duże zakupy, więc i w trasę bez problemu zapakujemy się całą familią"; Nr 4 - zbyt dużo światła i cienia. W padającym na obręcz kierownicy świetle ma się wrażenie jej mocnego wytarcia; dywanik "chyba mocno wyeksploatowany", i oczywiście podnieś oparcie fotela pasażera.
Podsumowując, w opisie używaj większych ogólników, poza oczywiśćie opisem np. o wymianie typowych elementów eksploatacyjnych (olej, filtry, klocki) - jeśłi masz jakieś rachunki lub dowody; zrób zdjęcie w zbliżeniu zarysowanań tak, aby potencjalny klient to zobaczył (gdyż i tak zobaczy w realu) i nie przeszedł do następnej oferty (haha, porysowany, nie ma zdjęcia prawego boku, bo pewnie wygląda jak dzieło niedoszłego graficiarza na ścianie garażu); napisz ogólnie o zabezpieczeniu antykorozyjnym; o oponach (bieżniku) nie wspominaj, gdyż niewiele osób sprawdza stan opon, chyba, że ewidentnie widać że są mocno zużyte. To tak po krótce.
p.s. proszę mnie za tę wypowiedź mocno nie strofować, gdyż prawa rynku są twarde. Osobiście jestem zwolennikiem uczciwości w kontaktach międzyludzkich, ale niestey "jak masz miękkie serce, musisz mieć twardą ....
POZDRAWIAM serdecznie

#17 OFFLINE   eliks

eliks
  • 1 563 postów

Napisany 31 sierpnia 2009 - 14:40

cierpliwości kolego, weź sobie do serca powyższe rady i czekaj.... ja swoją ostatnią sprzedawałem 4 tygodnie a była naprawdę wypieszczona. Kupiła go 2. osoba jaka przyjechała obejrzeć a telefonów ogólnie bylo 5, tyle że klienci niepoważni. Zaznaczam abyś pisał całą prawdę o aucie. Jeszcze co do sprzedaży to pamiętaj że Omega to specyficzne auto. Nie przedzwoni ci koleś który chce kupić kombi (bo taki obejrzy sie za Golfem lub Passatem), tylko koleś który chce kupić Omegę.

#18 OFFLINE   Kesiaczek

Kesiaczek
  • 567 postów

Napisany 31 sierpnia 2009 - 19:06

Najlepiej wycofaj ogłoszenie i wmawiaj zonie że poprostu nikt nie chce kupic i bedziesz miał problem z głowy:D

#19 OFFLINE   the_wizard

the_wizard
  • 169 postów

Napisany 31 sierpnia 2009 - 19:12

i ja się wypowiem jako potencjalny kupiec, chce kupić omegę tylko że z lepszym wyposażeniem niż moje, ale czekam aż tatuśkowi się posypie espero (daje mu jeszcze ze 4 miechy :p) i jemu shandluje omegę. Sam szukam omegi do 10k i moim zdaniem cena Twojej jest trochę zaporowa, może i faktycznie jest w dobrym stanie blacharskim i technicznym ale ma biedne wyposażenie. Dużą zaletą jest rocznik, ale osobiście wolałbym dwa lata starsze auto ale z lepszym wyposażeniem

#20 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 31 sierpnia 2009 - 20:24

ja swoja "sprzedawalem" miesiac. ogloszenia w gazetach (ze zdeciami), w necie i co niedziela na gieldzie. zaczelo sie fajnie, po pierwszej godzinie ogloszenia na otomoto byl telefon, ale z checia zamiany. pozniej przez caly miesiac zero telefonow, na gieldzie zero zainteresowania, no i zostala sie kluska na kolejny rok, za zebrana kase na kupno kolejnego auta kupilem przyczepe kempingowa i molo w te wakacje spedzilem czas.

ps. u mnie nie bylo, ani nie ma zadnej usterki. po prostu opel i bez gazu.
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI