Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Jak wyczyścić chłodnicę z zewnątrz?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
5 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   poorchava

poorchava

Elec-TROLL-nik

• 294 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 28 sierpnia 2009 - 23:16

Wydaje mi się, że znalazłem powód grzania się silnika w mojej klusce. Otóż chłodnica od klimatyzacji jest wręcz nadźgana wszelakiego rodzaju syfem z przewagą kamyczków i owadów, więc powietrze nie dopływa do chłodnicy silnika.

Jak wyczyścić tą chłodnicę? Wiem, że Karcherem można rozwalić, więc czym? Są może jakies specjalne środki do odżerania takiego syfu? Chodzi mi o to, żeby nie demontować chłodnicy, tylko co najwyżej wyciągnąć grill.

#2 OFFLINE   Adriano124

Adriano124
  • 17 postów

Napisany 29 sierpnia 2009 - 00:03

Miałem ten sam problem!!Spryskałem je Arvą i Kwasem i dokładnie wypłukałem karcherem!!I pomogło w 1000000%!!!Teraz wszystko jest w normie!!!Pozdrawiam

#3 OFFLINE   slipkn0t

slipkn0t

vectromega

• 315 postów
  • Województwo: lubuskie
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 29 sierpnia 2009 - 10:40

spryskać płynem do mycia silników,chwilę poczekać i delikatnie spłukać karcherem, wiadomo, że jak za blisko dasz ,myjkę i dowalisz ciśnieniem po żeberkach to możesz uszkodzić ale jak to zrobisz z głową to będzie ok

#4 OFFLINE   cugiel

cugiel
  • 1 678 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 29 sierpnia 2009 - 14:30

Wydaje mi się, że znalazłem powód grzania się silnika w mojej klusce. Otóż chłodnica od klimatyzacji jest wręcz nadźgana wszelakiego rodzaju syfem z przewagą kamyczków i owadów, więc powietrze nie dopływa do chłodnicy silnika.

Jak wyczyścić tą chłodnicę? Wiem, że Karcherem można rozwalić, więc czym? Są może jakies specjalne środki do odżerania takiego syfu? Chodzi mi o to, żeby nie demontować chłodnicy, tylko co najwyżej wyciągnąć grill.

trzeba ta zwykla lance i prostopadle i nic sie nie uszodzi
jak sie bedzie myc ta lanca wirujaca to raczej napewno sie zeberka pozakrzywiaja

#5 OFFLINE   poorchava

poorchava

Elec-TROLL-nik

• 294 postów
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 30 sierpnia 2009 - 00:41

Tak czy siam umyłem na glanc, i dalej to samo. Jak jade po mieście, to temperatura rosnie do załączenia wentylatora i potem spada i z powrotem. Pewnie termostat do **** albo chłodnica przytkana

#6 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 30 sierpnia 2009 - 07:08

Tak czy siam umyłem na glanc, i dalej to samo. Jak jade po mieście, to temperatura rosnie do załączenia wentylatora i potem spada i z powrotem. Pewnie termostat do **** albo chłodnica przytkana

ale tak ma byc. temp ma rosnac do momentu kiedy sie zalaczy wentylator i ten powinien ja zbic do 90-92 st i tak w kolko