Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Działanie skrzyni automat a LPG

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
12 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Walgav

Walgav
  • 67 postów

Napisany 26 sierpnia 2009 - 21:02

Witam

Ostatnio mam spore problemy ze skrzynią. Zastanawiam sie nawet nad zakupem nowej (jeśli się zdecyduje Beast napewno dam Ci znać :)) ale jeszcze szukam jakiś innych rozwiązań swojego problemu. Dzisiaj zadzwoniłem do kolejnego "specjalisty" i dowiedziałem się, że skrzynia automatyczna nigdy nie będzie działała jak należy gdy w aucie jest zamontowany gaz sekwencyjny. Podobno komputer od LPG przenosi jakieś szmery do komputera od skrzyni i to powoduję jakieś problemy z jej funkcjonowaniem. Hmm z tego co się orientuje to straszna bzdura ale w sumie wolę się zapytać.

I teraz ogólne pytanie czy w moim przypadku (nie chodzą biegi, jest tylko 1 i wsteczny reszta nie działa - problem opisany dokładnie tu http://forum.omegakl...?t=26306&page=3) może to być problem komunikacji komputera ze skrzynią? Bo też taką informację dostałem dzisiaj od innego mechanika (ASB Pałka Mysłowice).

#2 OFFLINE   lord_craven

lord_craven

Ciem kotka!

• 5 572 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 26 sierpnia 2009 - 21:07

Podobno komputer od LPG przenosi jakieś szmery do komputera od skrzyni i to powoduję jakieś problemy z jej funkcjonowaniem. Hmm z tego co się orientuje to straszna bzdura ale w sumie wolę się zapytać.

bzdura.

#3 OFFLINE   lendio

lendio
  • 3 116 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 26 sierpnia 2009 - 21:09

Dzisiaj zadzwoniłem do kolejnego "specjalisty" i dowiedziałem się, że skrzynia automatyczna nigdy nie będzie działała jak należy gdy w aucie jest zamontowany gaz sekwencyjny. Podobno komputer od LPG przenosi jakieś szmery do komputera od skrzyni i to powoduję jakieś problemy z jej funkcjonowaniem. Hmm z tego co się orientuje to straszna bzdura ale w sumie wolę się zapytać.

Tez pierwsze slysze, troche dziwna teoria i moim zdaniem bzdura.

Moj tato ma juz druga ome automat z gazem. Pierwsza jedzil na gazie jakies 3 lata 2.0 16v a teraz ma juz 3 lata 3,2 automat z gazem i zero problemow ze skrzynia.

Z tego co mi sie obilo o uszy to przy II gen mogly sie problemy pojawic, ale szczegolow juz nie pamietam.

#4 OFFLINE   eliks

eliks
  • 1 563 postów

Napisany 26 sierpnia 2009 - 21:12

bzdura.

mogę jedynie potwierdzic

#5 OFFLINE   Walgav

Walgav
  • 67 postów

Napisany 26 sierpnia 2009 - 21:38

Czyli tak jak myślałem :D A taki miał być dobry mechanik :D a co do drugiej częsi mojego pytania ktoś się orientuje?

#6 OFFLINE   lord_craven

lord_craven

Ciem kotka!

• 5 572 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 26 sierpnia 2009 - 21:41

Jakie błędy zczytałeś ze skrzyni? Bo bez tego ani rusz.

#7 OFFLINE   Walgav

Walgav
  • 67 postów

Napisany 26 sierpnia 2009 - 21:50

Jakie błędy zczytałeś ze skrzyni? Bo bez tego ani rusz.

Jutro jade na dokładne sprawdzenie kompa więc wszystko powinienem wiedzieć

#8 OFFLINE   MariuszD.

MariuszD.
  • 635 postów
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 27 sierpnia 2009 - 06:18

"Na chlopski rozum":
Komputer od skrzyni nie ma mikrofonu zeby nasluchiwac szmerow z innych podzespolow. Poza tym, gdyby to bylo mozliwe, to takze inne podzespoly powodowalyby w nim podobne zaklocenia.

Chlop mowi: teoria do bani. :D

Omega B 2.5V6 kombi ASB - sprzedana
Omega BFL 3.2V6 sedan ASB

Chevrolet Suburban 2012 5.3V8 ASB
Mariusz Domżalski (trumna)
indiańskie imię: "błękitne plecy"

#9 OFFLINE   Payatz

Payatz

The Darkness Age Has Come

• 1 090 postów
  • Auto: Omega A

Napisany 27 sierpnia 2009 - 06:29

Witam

Ostatnio mam spore problemy ze skrzynią. Zastanawiam sie nawet nad zakupem nowej (jeśli się zdecyduje Beast napewno dam Ci znać :)) ale jeszcze szukam jakiś innych rozwiązań swojego problemu. Dzisiaj zadzwoniłem do kolejnego "specjalisty" i dowiedziałem się, że skrzynia automatyczna nigdy nie będzie działała jak należy gdy w aucie jest zamontowany gaz sekwencyjny. Podobno komputer od LPG przenosi jakieś szmery do komputera od skrzyni i to powoduję jakieś problemy z jej funkcjonowaniem. Hmm z tego co się orientuje to straszna bzdura ale w sumie wolę się zapytać.

I teraz ogólne pytanie czy w moim przypadku (nie chodzą biegi, jest tylko 1 i wsteczny reszta nie działa - problem opisany dokładnie tu http://forum.omegakl...?t=26306&page=3) może to być problem komunikacji komputera ze skrzynią? Bo też taką informację dostałem dzisiaj od innego mechanika (ASB Pałka Mysłowice).

Nie Pałka tylko Palka :p

Co do sekwencyjnego z automatem to Ci bzdurę powiedzieli. Problem komunikacji jest bardziej prawdopodobny, bo skrzynia się przełącza w zależności od prędkości, wciśnięcia pedału itp, itd. a skądś tą prędkość musi mieć. Pomijam inne historie.

#10 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 27 sierpnia 2009 - 10:40

Dzisiaj zadzwoniłem do kolejnego "specjalisty" i dowiedziałem się, że skrzynia automatyczna nigdy nie będzie działała jak należy gdy w aucie jest zamontowany gaz sekwencyjny. Podobno komputer od LPG przenosi jakieś szmery do komputera od skrzyni i to powoduję jakieś problemy z jej funkcjonowaniem. Hmm z tego co się orientuje to straszna bzdura ale w sumie wolę się zapytać.

powiedz temu mechanikowi niech czesciej baki puszcza bo z tego ze zatrzymuje gazy one unosza sie do mozgu i stad sie tworza gowniane pomysly.

BPNMSP

co do 2 pytania - jedz na kompa

#11 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów
  • Auto: Omega A

Napisany 27 sierpnia 2009 - 10:39

A czy na pewno przekazales dokladnie to co Ci powiedzial? Jezeli gaz jest zle wpiety to moze powodowac przeklamania, ale to jest usterka a nie normalne zachowanie.

#12 OFFLINE   pimpek06

pimpek06
  • 9 postów

Napisany 29 sierpnia 2009 - 05:09

Totalne kit
U mnie jest LPG sekwencja i od ponad pół roku jeżdżę i nic mi ze skrzynią się nie dzieje, biegi wchodzą jak należy. Dla mechanika to szmery może z butelki dochodzą a nie z LPG. To już większe zakłócenia powoduje układ WN niż LPG. Ja bym stawiał na sterownik skrzyni.

#13 OFFLINE   Walgav

Walgav
  • 67 postów

Napisany 31 sierpnia 2009 - 21:45

No i właśnie dzisiaj odebrałem autko z ASB Palka i takie oto rezultaty:
błąd 83 - poślizg sprzęgła C1 przy załączonej pozycji Neutral,
błąd 13 - cewka TCC otwarty obwód,
błąd 39 - brak sygnału obrotów przekładni,
błąd 41 - błąd biegu błąd hydrauliczny

Czy ktoś może mi wytłumaczyć o co tu kaman? :p Czy już kupować nową skrzynkę czy może coś uda się zadziałać?

Czy nikt naprawde nie wie nic na temat tych błędów? Bardzo proszę o pomoc