POZDRO!
Acha! Dziś jak wjeżdżałem do garażu poczułem strasznie mocno zapach spalin (nigdy tak wcześniej nie było)
Bardzo proszę o jakąś radę bo muszę dziś podjąć decyzję o ewentualnym wycięciu katów
Napisany 25 sierpnia 2009 - 20:57
Napisany 27 sierpnia 2009 - 14:51
Napisany 27 sierpnia 2009 - 16:08
Dziś mi powiedzieli, że to na pewno walnięte pierścienie, dlatego zalewają świece na dwóch cylindrach. Hm... Na dwóch na raz by poszły? Straciłem kolejne pieniądze... W dodatku poinformowano mnie, że w Warszawie na pewno nikt mi tego samochodu nie naprawi. Straaaasznie skomplikowana ta Omega widocznie.
Napisany 27 sierpnia 2009 - 18:31
Napisany 28 sierpnia 2009 - 07:14
Napisany 28 sierpnia 2009 - 19:21
Napisany 28 sierpnia 2009 - 19:24
Jeśli źle chodzi na biegu jałowym lub są jakieś dziwne " puste" miejsca w przyspieszaniu to często mozna te przyczyny usunąc we własnym garazu
- odpowiednie do modelu świece
- przewody WN wymienic na fabryczne lub Bosch / NGK lub dodatkowo zaizolować ( przerabiałem to )
- olej w gniazdach świec faktycznie powoduje gorszą prace na biegu jałowym i w przyśpieszeniach ( przerabiałem to )
- jakaś nieszczelność w układzie podciśnienia i bierze lewe powietrze ( przerabiałem to )
- nieszczelnośc przy kolektorach wydechowych ( po ostrych przygazowaniach widać spaliny w komorze silnika )
- katalizator do wymiany lub wycięcia
- aparat zapłonowy i kopułkę przeczyścić
Może to i banały ale po kosztach własnych.
Z pewnością wizyta w serwisie Opla i podłączenie do kompa jest wskazana.
Kiedyś w W-wie 2 x korzystałem z dealera Nexteam z pozytywnym skutkiem.
Mechanicy najczęsciej lubia prostą i popłatna naprawę a jak czegoś nie wiedzą to pieprzą bzdury o kosztach, remontach i wymianach ( przerabiałem to )
Jakby co moge polecić ci mechanika.
Zapisy na nastepny miesiąc robi jednego dnia najlepiej rano bo potem juz nie ma miejsca.
Napisany 11 września 2009 - 19:15
Napisany 11 września 2009 - 19:36
To była oczywiście cewka. Już lata! Dzięki za wszystko!
Napisany 11 września 2009 - 19:49
Zapomniałem dodać, że dekle już są usczelnione i udrożniona odma.No nie tak szybko, bo jeśli dalej masz wyciek oleju z pod dekli to sytuacja będzie się powtarzać.
Napisany 24 września 2009 - 23:00
No pewnie, że nie tak szybko bo już są jaja! Tylko innego typu! Kolo w serwisie dolał mi litr oleju mineralnego (wcześniej był 10w40) - ze stanu min do połowy) - za co dostał stosowny ********. Jak twierdził (pan z polecanego na forum serwisu Calibra) nic się nie stanie. I teraz ciekawostka... Po 2 tys. km olej nie sięga nawet bagnetu! (ostatni 1000 w trasie) Zauważyłem też, że po odpaleniu zimnego silnika około 2 sek. świeci się kontrolka oleju. Wcześniej gasła od razu. Chmury niebieskiej za sobą nie widzę. Q-FA! Co to moę być... PANOWIE, PANIE!No nie tak szybko.
Napisany 24 września 2009 - 23:20
No pewnie, że nie tak szybko bo już są jaja! Tylko innego typu! Kolo w serwisie dolał mi litr oleju mineralnego (wcześniej był 10w40) - ze stanu min do połowy) - za co dostał stosowny ********. Jak twierdził (pan z polecanego na forum serwisu Calibra) nic się nie stanie. I teraz ciekawostka... Po 2 tys. km olej nie sięga nawet bagnetu! (ostatni 1000 w trasie) Zauważyłem też, że po odpaleniu zimnego silnika około 2 sek. świeci się kontrolka oleju. Wcześniej gasła od razu. Chmury niebieskiej za sobą nie widzę. Q-FA! Co to moę być... PANOWIE, PANIE!
P.S. Wycieki tylko delikatne spod miski, bo przecież dekle uszczelnione
Napisany 01 października 2009 - 22:44
Napisany 04 października 2009 - 21:46
No pewnie, że nie tak szybko bo już są jaja! Tylko innego typu! Kolo w serwisie dolał mi litr oleju mineralnego (wcześniej był 10w40) - ze stanu min do połowy) - za co dostał stosowny ********. Jak twierdził (pan z polecanego na forum serwisu Calibra) nic się nie stanie. I teraz ciekawostka... Po 2 tys. km olej nie sięga nawet bagnetu! (ostatni 1000 w trasie) Zauważyłem też, że po odpaleniu zimnego silnika około 2 sek. świeci się kontrolka oleju. Wcześniej gasła od razu. Chmury niebieskiej za sobą nie widzę. Q-FA! Co to moę być... PANOWIE, PANIE!
P.S. Wycieki tylko delikatne spod miski, bo przecież dekle uszczelnione
Napisany 13 października 2009 - 16:18