Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Nagłe zaparowanie szyb po uruchomieniu auta

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
39 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   arri18

arri18
  • 138 postów

Napisany 17 sierpnia 2009 - 20:59

Witam, dzisiaj po 50 km wycieczce gdy chciałem po całkowitym wystudzeniu i wywietrzeniu auta odpalić go i wracać z nawiewów nagle zaczęło mi lecieć gorące powietrze i to tak jakby z parą ... od razu wszystko w otwartym aucie zaparowane... aż mnie dusić zaczęło przez chwilę jakby okropna duchota się zrobiła.

Co to mogło być? wcześniej jechałem z włączoną klimą. A i właśnie.. nie wiem czemu cały czas wieje w całym aucie na nogi praktycznie nie i to niezależnie od ustawień na pokrętle :(

Pomocy :(

#2 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3 534 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 17 sierpnia 2009 - 21:07

najpierw wyczyść odpływ przy filtrze przeciwpyłkowym - to dlatego paruje

#3 OFFLINE   robert19790910

robert19790910
  • 170 postów

Napisany 17 sierpnia 2009 - 21:07

nagrzewnica prawdopodobnie a nie masz czesem wyciekow wody????

kolega ma racje nie doczytalem posta do konca sorki:(

#4 OFFLINE   arri18

arri18
  • 138 postów

Napisany 17 sierpnia 2009 - 21:13

nagrzewnica prawdopodobnie a nie masz czesem wyciekow wody????

No właśnie doczytałem że tam nie ma linek tylko samie jakieś śmieszności - a myślałem że linki :/

ale nie padało ani nic, pierwszy raz mi się tak zrobiło zdzikłem w tym aucie :) chyba że tam jest ujście tej wody z klimy?

#5 OFFLINE   lendio

lendio
  • 3 116 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 17 sierpnia 2009 - 21:15

Co to mogło być? wcześniej jechałem z włączoną klimą. A

Jechales wczesniej z klima a czy po odpaleniu auta miales dalej wlaczona klime, czy ja wylaczyles??

Jesli wylaczyles to normalne >> wlacz i bedzie dobrze a jak na drugi dzien rano odpalisz auto to ja odazu wylacz i nie bedzie parowac.

#6 OFFLINE   arri18

arri18
  • 138 postów

Napisany 17 sierpnia 2009 - 21:20

Jechales wczesniej z klima a czy po odpaleniu auta miales dalej wlaczona klime, czy ja wylaczyles?

Jechałem wcześniej, potem po 5-6h miałem wyłączoną jak zapalałem i nagle się tak zrobiło :/

#7 OFFLINE   lendio

lendio
  • 3 116 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 17 sierpnia 2009 - 21:26

Jechałem wcześniej, potem po 5-6h miałem wyłączoną jak zapalałem i nagle się tak zrobiło :/

No to jest normalne, bo na klimie powietrze jest osuszane a bez klimy nie. Do tego dochodzi roznica temp, nagrzane auto itp.

Wlacz w takiej sytuacji ponownie klime i problem zniknie.

Jak pisalem jak odpalisz auto po nocnym postoju i odrazu wylaczysz klime to nic niebedzie parowac.

#8 OFFLINE   arri18

arri18
  • 138 postów

Napisany 17 sierpnia 2009 - 21:29

No to jest normalne, bo na klimie powietrze jest osuszane a bez klimy nie. Do tego dochodzi roznica temp, nagrzane auto itp.

auto było wystudzone w środku było 21 stopni - z wyłączonego samochodu nagle po włączeniu i nawiewem ustawionym na max zimne a buchło mi tą parą (silnik też był już chłodny)

no a co do tych nawiewów to co zalecacie? :/

#9 OFFLINE   Kampol

Kampol
  • 124 postów

Napisany 18 sierpnia 2009 - 08:47

Opcja jest taka, że jak jedziesz na klimie i zgasisz samochód. Po jakimś czasie odpalisz bez klimy to w zasadzie prawie zawsze poleci para. Jesli nie chcesz jechać na klimie, a para się utrzymuje to jedyne wyjście to: ogrzewanie na full skierowane na szybę, otwarte wszystkie okna - 3-5 min takiej akcji i po parze w samochodzie. No chyba że jedziecie w 5 osób każdy przepocony na maksa, np. z treningu to parować i tak będzie ;)

#10 OFFLINE   arri18

arri18
  • 138 postów

Napisany 18 sierpnia 2009 - 10:48

aha... :) no to dzięki bo już myślałem że coś z klimą mam nie tak...

a co do nawiewów to nie działają właśnie i nie wiem jak się do tego zabrać, czytałem na forum i wynika że kokpit do częściowej rozbiórki :/

#11 OFFLINE   lefuu

lefuu

Zadawanie dziwnych pytań

• 200 postów

Napisany 18 sierpnia 2009 - 15:38

Ja mam podobnie ale jak wcześniej używałem klimy, tzn wracam z pracy na klimatyzacji, wyłaczam ją, zostawiam auto na pare godz. Wieczorem wsiadam jade gdzieś to moment zaparuja mi szyby dopiero musze włączyć na chwilke klime i odrazu odparuja

#12 OFFLINE   marekstachowicz

marekstachowicz
  • 2 postów

Napisany 18 sierpnia 2009 - 17:12

Mam omegę z roku 1998r z klimatronic i dzieje się to samo u mnie, myślę że jest to związane z tym, że po wyłączeniu się klimy w kanałach wentylacyjnych skrapla się para wodna i po nagrzaniu gdy włączysz wentylator wyrzuca on parę wodna na szybę, wystarczy włączyć klimę i to znika, u mnie to działa

#13 OFFLINE   Szymek2_2

Szymek2_2
  • 52 postów

Napisany 20 sierpnia 2009 - 08:33

Proponuję sprawdzić czy drożne sa rurki odprowadzające skroploną wodę z klimatyzacji (czy pod samochodem pojawia sie woda kiedy działa klima?) .
Druga sprawa to dobrze jest aby przed zatrzymaniem samochodu osuszyć klimatyzację. Ja na 5- 10 min przed końcem jazdy wyłączam klimatyzację, pozostawiając nawiew. Wtedy czuć trochę wilgotnawe powietrze, można uchylić szyby żeby nie parowały. Wyłączanie klimy bez osuszenia może doprowadzić do szybszego zagrzybienia i związanego z tym wydobywającego sie smrodku z nawiewów.

#14 OFFLINE   mirek71

mirek71
  • 7 postów

Napisany 22 sierpnia 2009 - 09:31

Witam.
Miałem podobny problem opisywany wcześniej,rozwiązanie jest bardzo proste pod filtrem przeciw pyłkowym jest komora dolotu powietrza do nawiewu a z niej gumowy kanał odprowadzający wodę z podszybia który lubi się zapychać po prostu udrożnijcie ten kanał i po problemie (miałem do tego stopnia zapchany że w trakcie jazdy w deszczu woda dostawała się kanałami nawiewowymi do środka) polecam sprawdzenie demontaż jest bardzo prosty 30-60 minut i gotowe:)

#15 OFFLINE   neket

neket
  • 27 postów

Napisany 22 sierpnia 2009 - 22:20

z para tak jest nawet ja się ma drożne odwodnienia i tyle

jest coś źle jak się jedzie z włączaną klima i parują,

jak jedzie się bez klimy w deszczu albo po trasie kiedy klima pracowała to zalega wilgoć i jedyne co może pomoc to albo z powrotem załączyć klimę albo jak pisał chłopak wyżej pootwierać okna i przewietrzyć wentylacje (nawiewy na maksa i czekamy )

#16 OFFLINE   lukwel

lukwel
  • 658 postów
  • Województwo: lubelskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 24 sierpnia 2009 - 18:11

koledzy a jak myslicie co sie dzieje z wilgocia w nawiewach jak zamkniecie samochód i zostawicie na kilka godzin juz odpowiadam zaostaje w aucie .... jak sie jej pozbyć proste raz w tygodniu robimy tak nadmych na full gorace wszystkie szyby w dół i tak z 3 kilometry najlepiej wieczorem potem jak zostawiamy autk w garażu niech zostanie szyba na noc otwarta i bedzie dobrze :) ja szybe zostawiam na noc codziennie otwartą i jest git :)

jeszcze jeden problem to może być zacieta klapka od obiegu zamknietego poprostu jest ciagle zamknieta poszukajcie na forum pisałem o tym kiedyś :)

#17 OFFLINE   Szymek2_2

Szymek2_2
  • 52 postów

Napisany 25 sierpnia 2009 - 10:22

Trochę chciałbym podsumować to co koledzy napisali. Trzeba odróżnić różne sytuacje z parującymi szybami. Bez określenia jaka była temperatura zewnętrzna, czy do tego może padał deszcz, czy szyby zaczęły parować zaraz po uruchomieniu samochodu i nawiewów, czy może jakoś w czasie jazdy po wyłączeniu klimy, czy może w samochodzie są ślady wody pod dywanikami, itd... - trudno jest konkretnie odpowiedzieć.
Jest tych kombinacji trochę. Czasami parowanie szyb to jest normalny objaw , po prosu warunki atmosferyczne temu sprzyjają, inne sytuacje mogą wskazywać na różne
dolegliwości których jest wiele jak widać z powyższych postów. Jeżeli komuś zależy na sprawnym działaniu układu nawiewowego powinien przede wszystkim sprawdzić drożność odpływów wody przy filtrze przeciwpyłowym, drożność kanałów odpływowych z klimatyzacji, raz na rok odgrzybiać klimatyzację, osuszać parownik przed zatrzymaniem i wyłączeniem samochodu. Wtedy jeżeli pojawia się para sprawdzić czy pod dywanikami nie ma wody , i jeżeli jest - szukać źródła jej pojawienia się (opis na forum).

#18 OFFLINE   zoz

zoz
  • 11 postów

Napisany 17 października 2009 - 13:41

No witam, ma troche podobny problem to podepne sie tu.
Nie wiem co sie dzieje?!
Szyby, przednia i obydwie boczne po opadach deszczu i ewentualnym bardzo duzym zawilgotnieniu paruja jak wsciekłe! Wsiadam do samochodu, puki nie zacznie leciec cieple powietrze wszystko jest OK, ale jak czuc juz cieplo szaczynaja parowac szyby, wrecz sie para zaczyna skraplac!! Nie wiem co sie dzieje.Klima nie sprawna. Czy jest obieg zamkniety czy otwarty nie ma roznicy! Filtr jest nowy, zbiornik z podszybia drozny i suchy!!
Nie wiem co sie dzieje, idzie zima a tak na dobra sprawe nie da sie dluzej jezdzic! samochod jest suchy i nic nie przecieka!
Pomocy!!

#19 OFFLINE   Odi18

Odi18
  • 557 postów

Napisany 17 października 2009 - 14:21

kolego wilgotne powietrze zostaje w przewodach i jak odpalasz klime to wylatuje na przednia szybe, normalne nic z tym nie zrobisz....

#20 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów
  • Województwo: śląskie
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 17 października 2009 - 14:56

Nie wiem co sie dzieje, idzie zima a tak na dobra sprawe nie da sie dluzej jezdzic! samochod jest suchy i nic nie przecieka!
Pomocy!!

a pod wykładzinę zaglądałeś ? mokro nie jest

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p