Jaki lejecie oleje do Waszych fur?
Napisany 12 stycznia 2007 - 18:52
Zamierzam wymienić olej w swojej X20XEV i nie za bardzo wiem jaki. Silnik benzynowy zagazowany. Ile tego oleju mi potrzeba i jaki mam wlać? A przy okazji chce wymienić filtr kabinowy-przeciwpyłkowy?(najlepiej węglowy) jaki kupić? No i może jak już wszystkie filtry to jeszcze paliwowy i powietrza?
Powiedzcie jakie Wy macie pozakładane.
dziekuje.
Napisany 12 stycznia 2007 - 18:57
Co do filtrów to Ci nie powiem.
]No dobra byłem sprawdzić "Lotos MINERALNY 15W/40" zielona naklejka..

Napisany 12 stycznia 2007 - 19:07
Napisany 12 stycznia 2007 - 19:39
Przecież jak zalewany był olejem mineralnym to nie zalejesz go syntetykiem czy półsyntetykiem.
Każdy z kolegów ma silnik zalewany różnymi olejami, więc może zapytaj sie jakiej forimy oleje polecają.
Kolego może jednak nie pytaj jakim olejem inni zalewaja swoje silniki tylko sam sprawdz jakim twoj jest zalewany.
Bo tak naprawde jakiej firmy bedzie olej to nie jest aż tak ważne. najwazniejsze w twoim przypadku to to abys zalał olejem o tych samych właściwościach.
Napisany 12 stycznia 2007 - 20:47
Dokładnie, tak trzymać, tylko to!Pełny syntetyk Mobil1 5W-50
Napisany 12 stycznia 2007 - 20:53
Napisany 12 stycznia 2007 - 21:02
Napisany 12 stycznia 2007 - 22:16
Napisany 12 stycznia 2007 - 22:22

Napisany 12 stycznia 2007 - 22:30
:-) BArdzo chciałbym sie dowiedziec tylko nei wiem bardzo jak, mam go po zapachu, czy po wyglądzie poznac jaki mam zalany? Nie mam pojęcia jaki tam on jest, i od poprzedniego właściciela tez napewno sie nie dowiem, bo auto kupiłem od handlarza a on od włocha. Więc po czym poznać jaki mam olej zalany??Najlepiej to trzeba sie dowiedziec jakim miałeś zalewany silnik.
Takie coś znalazłem na allegro, co Wy o tym sądzicie?
http://www.allegro.p..._5_litrow_.html
http://www.allegro.p...l_10w40_5l.html
Napisany 12 stycznia 2007 - 22:43
Jeżeli masz samochód od handlarza i on nic nie cudował to masz minimum zalany półsyntetyk
I taki wlej najlepiej kup oryginalny GM
Ja mam wlany syntetyk Mobila ale chyba następnym razem zaleje półsyntetyka
Napisany 12 stycznia 2007 - 22:46
Mozesz zaryzykowac ze auto jezdzilo na syntetyku 5w lub polsyntetyku 10w i zalac go wlasnie polsyntetykiem-czyli10W. Zmiana na olej o wiekszej gestosci jest OK-ale podobno odwrotnie <czyli z minerala 15W polsyntetyk 10W a tymbardziej 5W!

Drugie wyjscie to zalewasz go mineralnym 15W i masz pewność ze jest OK, bo oleju o wiekszej lepkosci napewno nie miales

Co do marki ja jestem za Mobilem.
Napisany 13 stycznia 2007 - 00:06
Witam!
Zamierzam wymienić olej w swojej X20XEV i nie za bardzo wiem jaki. Silnik benzynowy zagazowany. Ile tego oleju mi potrzeba i jaki mam wlać? A przy okazji chce wymienić filtr kabinowy-przeciwpyłkowy?(najlepiej węglowy) jaki kupić? No i może jak już wszystkie filtry to jeszcze paliwowy i powietrza?
Powiedzcie jakie Wy macie pozakładane.
dziekuje.
Ja właśnie zmieniłem na Oplowski syntetyk 5W30 - mam nadzieję, że będzie ok.
W poprzednimi aucie jeździłem na Shell'u i silnik był zaskakująco czyściutki, natomiast obok stało autko z otwartym silnikiem, które jeździło na Castrolu - nagar mozna było ściągać palcami :bad: Od tego momentu powiedziałem, że za nic nie użyję Castrola

a z Mobilem jest jak z Bols'em - zbyt duże prawdopodobieństwo podróbki

Napisany 13 stycznia 2007 - 00:34
Bardzo dobry.a ja zauważyłem że mam zalany w swojej omedze olej 0w 30 oploski czy to dobry olej bo nieznam sie na tym
Napisany 13 stycznia 2007 - 00:36

Napisany 13 stycznia 2007 - 00:37
poprzednim autem zrobiłem na tym wlasnie oleju blisko 400 tyś km i nowy wlasciciel jezdzi nim nadal, wiec smialo moge polecic.Ja właśnie zmieniłem na Oplowski syntetyk 5W30 - mam nadzieję, że będzie ok.
oplowski podobno jest tańszą wersja Mobila.
dokładnie, nic innego jak Mobil cechowany przez Opla