2.2 dti koło pasowe i luźny pasek klinowy
Napisany 14 sierpnia 2009 - 15:02
Kilka dni temu rozerwało mi (dosłownie) koło pasowe. Po długich poszukiwaniach (w autoryzowanym serwisie za oryginał zaproponowano mi koło za 1000 zł.) zdecydowałem się na zamiennik firmy Defi (340 zł.). Do wyboru miałem jeszcze jakiś hiszpański i najtańszy nieznanej firmy. Po założeniu koła naciągnąłem pasek i... No właśnie, mechanik mówi, że pasek wpada w rezonans, czyli krótko mówiąc wpada w lekkie drgania. Dla mnie, laika, wygląda na to, że pasek (choć wygląda jak nowy) troszkę się naciągnął, lub coś w tym rodzaju. Czy mieliście podobne problemy? A może to napinacz lub sprzęgiełko (podpowiedź ze sklepu motoryzacyjnego). Na wszelki wypadek kupiłem nowy pasek. Pomyślałem, że zacznę od elementu najtańszego.
Napisany 14 sierpnia 2009 - 18:32
Napisany 15 sierpnia 2009 - 10:41
napinacz też nie jest tani zamiennik okoł 200zł. mi pasek też wpadał w delikatne wibracje i na gorącym silniku jak gasiłem silnik pasek piszczał. wymieniałem cały napinacz, pasek i dalej to samo. teraz myśle że to koło pasowe (z gumy) powoduje te wibracje (jeszcze niewymieniałem ale to może początek jego końca)
może ten zamiennik koła pasowego co założyleś też nie jest za dobrej jakości i słabo wytłumia drgania z wału
może być tak że jak wymienisz napinacz to dalej bedziesz miał te drgania.
Napisany 15 sierpnia 2009 - 14:27
Napisany 01 września 2009 - 17:21
Mi dzisiaj również rozerwało koło pasowe 200 m od warsztatu tylko 200 km od miejsca zamieszkania.ból!! A rano po odpaleniu odczuwalne były drgania silnika. Wnioskuję, że przyczyną mogło być uszkodzone koło pasowe(650 zł). Oby na tym koszta się zakończyły.
Napisany 01 września 2009 - 22:30

Napisany 03 grudnia 2009 - 20:15
Ktos zna jakies ceny i firmy? Bede wdzieczny
Napisany 19 grudnia 2009 - 17:41
Napisany 19 grudnia 2009 - 18:30
jest tam pompa wody może łożyska się kończą,mam opelka omege z 98 ;b ; w dislu i niewiem czy to normalka bo delikatnie rusza mi sie na boki kolo co jest na nim pasek i wentylator czy to normalka czy cos sie psuje
ale rusza się koło pasowe czy wentylator wisco
Napisany 20 grudnia 2009 - 10:31
znaczy że łożyska się kończą to nie jest normalny objaw.w dislu i niewiem czy to normalka bo delikatnie rusza mi sie na boki kolo co jest na nim pasek i wentylator czy to normalka czy cos sie psuje