Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Woda w tylnej czesci pod autem

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
21 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   mUody

mUody
  • 270 postów

Napisany 12 sierpnia 2009 - 22:01

Witam
od jakiegos czasu zaobserwowalem kapiaca wode spod auta na wysokosci nog pasazera za fotelem kierowcy.
Dodany obrazek
Dodany obrazek

Wstepnie myslalem ze to woda z klimy, bo wezyk sie zagial pod blacha przy wydechu. Minelo kilka dni i dalej po jezdzie kapie woda. dywanik w srodku auta suchy i nigdzie nic nie widac. Woda jest slonawa wiec zaden plyn chlodniczy czy jeszcze jakis inny. Zastanawialem sie czy moze faktycznie gdzies z klimy ale predzej z otworow tez by kapalo a nie tylko na koncu
Dach i slupek maja gdzies jakies odplywy?? Ma ktos jakies pomysly??

#2 OFFLINE   painkiller

painkiller
  • 734 postów
  • Województwo: lubelskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 12 sierpnia 2009 - 22:55

A z wydechu Ci nie kapie? Jak masz gaz to woda ze spalin się skrapla i gromadzi w wydechu. Wyglada jakby kapało na połaczeniu tłumika końcowego ze środkowymi.

#3 OFFLINE   mUody

mUody
  • 270 postów

Napisany 13 sierpnia 2009 - 14:10

A z wydechu Ci nie kapie? Jak masz gaz to woda ze spalin się skrapla i gromadzi w wydechu. Wyglada jakby kapało na połaczeniu tłumika końcowego ze środkowymi.

YYY ale jak z tlumika ma wleciec do srodka auta i kapac sobie?? Tym bardziej ze caly wydech idzie jakies 50cm bardziej do srodka

Dodany obrazek

#4 OFFLINE   painkiller

painkiller
  • 734 postów
  • Województwo: lubelskie

Napisany 13 sierpnia 2009 - 18:05

Fałszywy trop. Z tego zdjęcia widać, że to niemożliwe.

#5 OFFLINE   seba-izo

seba-izo
  • 3 postów

Napisany 15 sierpnia 2009 - 10:52

sprawdzałeś czy niemasz ubytku płynu chłodniczego bo ja tak mialem to walnięta byla nagrzewnica:up:

#6 OFFLINE   mUody

mUody
  • 270 postów

Napisany 15 sierpnia 2009 - 22:39

hmmm tylko ktoredy by tam dolecialo z nagrzewnicy i tym bardziej w lewa czesc auta?? tez miales w tym samym miejscu?? tez slona woda?? Zawsze jakis trop, trzeba bedzie to obadac

#7 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 15 sierpnia 2009 - 22:56

ze zdjęcia ewidentnie widać że ta woda to pod dywanikami , wywal wszystko co na podłodze to się przekonasz ,wykładzina w srodku nie musi być mokra bo od spodu jest powlekana tworzywem wygłuszenie też jest pokryte taką gumą ze mżna nie wyczuć wody, sprawdz czy masz drożne odpływy w progach bo jeżeli nie to woda będzie przelewać się do środka pod dywaniki, skoro jest słona to raczej nie płyn może jakieś pozostałości po zimie:) poważnie , najłatwiej wyjmij tylne siedzenie odkręć nakładki z progu tylnych drzwi to wtedy podniesiesz wykładzinę i sam zobaczysz ,możesz się przerazić:o

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#8 OFFLINE   mUody

mUody
  • 270 postów

Napisany 15 sierpnia 2009 - 23:05

w ktorym miejscu sa te odplywy?? tak wogole gdzie sa wszystkie mozliwe odplywy - 2 z przodu na podszybiu a gdzie reszta??

#9 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów

Napisany 15 sierpnia 2009 - 23:19

z przodu i z tyłu progów na zgrzewie dobrze widać jak zdejmiesz nakładki z progów

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi

#10 OFFLINE   mUody

mUody
  • 270 postów

Napisany 17 sierpnia 2009 - 20:59

I tajemnica rozwiklana
nikt nie trafil :p
po poscie Kocyk113 wczoraj podnioslem wykladznie pod nogami pasazera - w rynience stala woda ...
dzis wykrecilem listwe progowa podnioslem wykladzine pod nogami kierowcy a tam basen wiazki przewodow plywaly w wodzie ;/
po wykreceniu fotela i tunelu srodkowego udalo sie zdemontowac cala wykladzine i dojsc do "gumoleum" a pod nim makabra - okolo 2 litrow wody. calutka gabka plywala w niej.
Winowajca - laczenie rurki plastikowej od chyba chlodniczki klimy z gumowym wezykiem odprowadzajacym wode pod auto. Wyglada to tak jak by to bylo zlaczone przez gabkowy krazek na klej. Gabki ile sie dalo tyle wyciagnalem. Niestety gumoleum bez ciecia nie idzie wyciagnac wiec pod nim leza szmaty by cala wode wyciagnac

tak to wyglada:
Dodany obrazek
Dodany obrazek
Dodany obrazek
Dodany obrazek
Dodany obrazek

gumowy wezyk przymocowalem na opaski zaciskowe do plastikowej rurki trzymaja sie i nic nie kapie. na szczescie obylo sie bez sciagania deski ;]
i tu mam pytanka:
1. psikac pod gumoleum odgrzybiaczem ??
2. odplywy z chlodniczki - to co kapie pod autem - dmuchajac w jeden powietrzem przez 2gi powinno ono wyleciec??

#11 OFFLINE   lendio

lendio
  • 3 116 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 17 sierpnia 2009 - 21:45

Winowajca - laczenie rurki plastikowej od chyba chlodniczki klimy z gumowym wezykiem odprowadzajacym wode pod auto. Wyglada to tak jak by to bylo zlaczone przez gabkowy krazek na klej.

No a jak to naprawiles ?? ta rurka sie wysunela, czy jakies uszczelnienie padlo.

Tez suszylem te gabki bo mi podlalo pod nogami kierowcy a wysuszyc to masakra, ale tam sie niedogrzebalem az do tego rogu, bo ta guma na gabkach sie rozrywa a dostep jest trudny.

Patrzyles z kanalu podczas pracy klimy jak leje sie z tych odplywow ??
Bo ja zauwazylem, ze od strony pasazera mocniej sie leje (jakby wiecej) niz od strony kierowcy, wiec moze u mnie tez tam gdzies podcieka.

Przy okazji zmien sobie korki gumowe w podlodze ( cos 7 zł szt w aso bo kupowalem ostatnio )

#12 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów

Napisany 17 sierpnia 2009 - 21:48

odgrzybiaczem możesz psiknąć ale najlepiej jak wyschnie bo na mokre nie wiem czy ma sens w osuszaniu nieocenione są gazety (nie te ze śliskiego papieru) bardzo chłoną wodę lepiej jak szmaty poupychaj je wszędzie i często wymieniaj teraz jest ciepło to za tydzień powinno być suche wcześniej go nie składaj bo Ci spleśnieje wszystko i będzie:zdziwnienie::placz::censored:

#13 OFFLINE   mUody

mUody
  • 270 postów

Napisany 17 sierpnia 2009 - 22:04

@ Lendio - po zlozeniu calosci patrzylem z kanalu i faktycznie jak by od strony pasazera mocniej lecialo albo takie zludzenie bo po chwili kaluze obie prawie identyczne
Co do gabki - poszukam calej bo nie dosc ze ta moze za tydzien wyschnie to cala w puzlach jest ;/
Korki gumowe - a ktore to :> co gdzie jak :p
@ Kocyk113 - gazety poszly w ruch. najgorzej wygrzebac wszystko spod wiazki przy progu ;/ najlepiej bylo by wywiecic dziure w podlodze :p dobrze ze przez najblizsze kilka dni ma byc slonecznie to moze akurat ladnie przeschnie. Narazie jezdze bez tunelu srodkowego i na samym gumoleum pod nogami :p

#14 OFFLINE   lendio

lendio
  • 3 116 postów

Napisany 17 sierpnia 2009 - 22:11

Korki gumowe - a ktore to :> co gdzie jak :p

POdnies listwe z kablami ( odkrec ja) i dzwignij cale wyglusznie z ta guma na wierzchu. Wtedy zobaczysz w podlodze dwa korki gumowe, ktore mozesz wyciagnac i bedziesz mial dziury w podlodze i szybciej scieknie. ( zreszta jak sie schylisz pod auta to w podlodze w czesci pod nogmi kierowcy zobaczysz takie okragle korki i jak je wcisniesz w gore to wyjda.

W sumie jak to naprawles bo tego niemoge zakumac ?? Ta rurka z tej gabki wyszla ? , pekla, czy tylke uszczelnienie padlo ?

#15 OFFLINE   mUody

mUody
  • 270 postów

Napisany 18 sierpnia 2009 - 08:40

POdnies listwe z kablami ( odkrec ja) i dzwignij cale wyglusznie z ta guma na wierzchu. Wtedy zobaczysz w podlodze dwa korki gumowe, ktore mozesz wyciagnac i bedziesz mial dziury w podlodze i szybciej scieknie. ( zreszta jak sie schylisz pod auta to w podlodze w czesci pod nogmi kierowcy zobaczysz takie okragle korki i jak je wcisniesz w gore to wyjda.

o te dwa chodzi??
Dodany obrazek

no to u mnie od srodka oba sa pokrywane czyms takim

Dodany obrazek

i tak sie zastanawiam czy aby napewno probowac je wcisnac do srodka

W sumie jak to naprawles bo tego niemoge zakumac ?? Ta rurka z tej gabki wyszla ? , pekla, czy tylke uszczelnienie padlo ?

miedzy plastikowa rurka a gumowym wezykiem byla gabka - ona sie przesunela i po niej saczylo do auta

a zrobilem to na dwie opaski - sam wezyk do rurki bez gabeczki bo jej wcisnac nie idzie

Dodany obrazek

#16 OFFLINE   lendio

lendio
  • 3 116 postów

Napisany 18 sierpnia 2009 - 11:21

Sprawdzalem wlasnie i jest sucho u mnie. Gabka wchodzaca w gume sucha i wygluszenie nizej tej gumy suche.

U mnie to pokrycie korkow od srodka bylo bardzie naruszone ( popekalo przy samym korku), dlatego je wyjalem i podmienilem ( bo sama guma korka juz tez byla troche twarda i slabiej trzymal). Wiec raczej nie ruszaj tych korkow.

#17 OFFLINE   shimizu

shimizu
  • 34 postów

Napisany 22 października 2009 - 22:19

Panowie mam podobny problem z tym że woda znajduje się u mnie pod dywanikiem z tyłu za siedzeniem pasażera,z przodu też pod dywanikiem u pasażera oraz o dziwo w boczkach drzwi, sprawdzalem uszczelki drzwi są szczelne korki odetkane, nie wiem co jeszcze można zrobić a już zaraz zima będzie i wielki :censored: się robi :(

#18 OFFLINE   schak

schak
  • 651 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 23 października 2009 - 12:22

pewnie masz zerwaną folię w drzwiach i po szybie woda spływa w drzwi i przez tapicerkę do środka. Musisz uzupełnić folię w drzwiach. Tak mi się wydaje.

#19 OFFLINE   shimizu

shimizu
  • 34 postów

Napisany 26 października 2009 - 19:15

Rozebrałem boczek i faktycznie brak jakiejkolwiek folii :o . Chciałbym zamontować nową i mam pytanko jaką użyć, czy wystarczy uniwersalna, malarska czy trzeba się zaopatrzyć w specjalną folię i czym ją przykleić ( silikon ?). Czy ktoś ma fotkę jak to powinno wyglądać ? :)

#20 OFFLINE   schak

schak
  • 651 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 26 października 2009 - 21:01

możesz zwykłą malarską a nawet woreczkami śniadaniowymi :) ale ja bym polecał jakąś mocniejszą (coś jak mocny worek na śmieci) - pod spodem i tak tego nie widać co tam będzie.