Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Headlight - Tail Light

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
30 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Dextran

Dextran
  • 581 postów

Napisany 12 stycznia 2007 - 14:31

Headlight - Tail Light - Pojawił mi sie taki komunikat na wyświetlaczu. Wg mnie to niby coś z tylnymi światłami ale świecą prawidłowo. Czy ktoś z Was potrafi to roszyfrować ?

#2 OFFLINE   Pawka

Pawka
  • 42 postów

Napisany 12 stycznia 2007 - 14:39

w mojej też się to świeci ale pomysłu nie mam żarówki sprawne w 100%[/i]
2,5 V6 99*

#3 OFFLINE   gegner

gegner
  • 44 postów

Napisany 12 stycznia 2007 - 14:55

Headlight - Tail Light - Pojawił mi sie taki komunikat na wyświetlaczu. Wg mnie to niby coś z tylnymi światłami ale świecą prawidłowo. Czy ktoś z Was potrafi to roszyfrować ?

Headlight z tego co wiem to reflektor może nie łaczy jakas zarowka od pozycji u mnie tak było tylko ze ja mam komunikaty po niemiecku a Tail Light to tylne swiatlo wiec musisz posprawdzac sobie

#4 OFFLINE   gegner

gegner
  • 44 postów

Napisany 12 stycznia 2007 - 15:28

Napisz jeszcze czy ten komunikat pali sie za kazdym razem jak odpaisz samochod i czy pali sie caly czas czy moze niekiedy znika????????

#5 OFFLINE   aniolmaciej

aniolmaciej
  • 468 postów

Napisany 12 stycznia 2007 - 21:50

Masz oba stopy ?

#6 OFFLINE   kubol

kubol
  • 69 postów

Napisany 12 stycznia 2007 - 22:17

Jezeli wszystkie przednie swieca prawidloo (wlacznie z postojowkami), to sprawdz tylne, szczegolnie to "dwu zarnikowe) gdzie jeden jest odpowiedzialny za pozycyjne a drugi za hamowanie

#7 OFFLINE   leniwiec

leniwiec
  • 6 postów

Napisany 27 marca 2007 - 20:03

lewa lampa świateł drogowych mam podobny problem kabelek nie stykał jak aciskam hamulec jest okej a jak swica swiatla same lamka sie nie pali sprawa zwionzana z małym zwarciem albo brakiem przejscia :cool:

#8 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 27 marca 2007 - 20:11

Chyba zauwazyłes ze to juz 2 miesiące minęlo.......

#9 OFFLINE   omegarules

omegarules
  • 712 postów

Napisany 27 marca 2007 - 20:17

headlight to światło główne, a tail to ogonowe (krańcowe) - tez miałem ten problem, okazało się, że jedna z 4 żarówek tylnych świateł pozycyjnych jest przepalona i świeciły 3 - 2 po jednej stronie i jedna po drugiej.

#10 OFFLINE   gorum

gorum
  • 295 postów

Napisany 04 kwietnia 2010 - 18:48

przepraszam za refresh 3 letni ale dalej uwazam ze nie ma sensu nowego tematu zakładac, mam nadzieje ze nikt mi za to jaj nie urwie :p

pojawia sie Headlight Tail Light, nie swieci ksenon prawy. czasem załapie a czasem nie, w trakcie jazdy się nie pojawia, musi tylko załapać przy włączaniu. coś pada ale co ? czy tylko coś nie styka ?

zapomniałbym. prawy czyli ten co raz swieci a raz nie daje typowe niebiesko swiatło, lewy czyli sprawny daje takie jasne jak zwykla zarówka

#11 OFFLINE   hornet

hornet
  • 42 postów

Napisany 04 kwietnia 2010 - 19:16

Mialem ten sam komunikat i 'przerywajacy' ksenon-okazalo sie ze byla poluzowana wtyczka,wystarczylo nalozyc i przekrecic (pasuje tylko w jednej pozycji).W moim przypadku byl to prawy ksenon wiec zeby to zrobic trzeba wywalic puche od filtra powietrza-10 minut roboty.Uwazaj,bo mi az styki nadpalilo i nie rob tego przy wlaczonych ksenonach.Co do roznej barwy swiatla to prawdopodobnie miales wymieniany jeden zarnik i teraz jest roznica-moze poprzedni wlasciciel chcial zaoszczedzic na kosztach i nie wymienil pary tylko jeden ktory akurat padl.

#12 OFFLINE   gorum

gorum
  • 295 postów

Napisany 04 kwietnia 2010 - 19:19

odłączyc aku czy nie ma sensu ? u mnie filtrem powietrza skomplikowana sprawa bo mam mantzela puszke i to wszystko jest tak wlozone ze akrobacji trzeba wiec predzej wyciagne lampe cała :-)

#13 OFFLINE   hornet

hornet
  • 42 postów

Napisany 05 kwietnia 2010 - 19:12

To chyba w Twojm przypadku lepiej bedzie wywalic cala lampe,a co do baterii to ja nie odlaczalem ale zaleca sie odlaczyc.

#14 OFFLINE   gorum

gorum
  • 295 postów

Napisany 05 kwietnia 2010 - 20:09

wtyczka cała dobrze podłączona, przeczyszczona kontaktem na wszelki wypadek. pali 1 na 10-15 odpalen, świeci zdecydowanie na niebiesko podczas gdy druga na jasno żółto. brat coś mówił ze to może żarnik ale jak załapie to słychać jakiś dziwny dzwięk (ale jak to brzmi to cięzko stwierdzić :p

hmm jakieś terkotanie z okolic lampy jak się włącza

#15 OFFLINE   hornet

hornet
  • 42 postów

Napisany 06 kwietnia 2010 - 15:30

Ciezko stwierdzic tak na odleglosc,ja bym stawial na przetwornice,zarnik jak by byl uszkodzony to by wogole nie swiecil a piszesz ze raz na jakis czas zaskakuje,a te niby tyrkotanie to moze gdzies jakies zwarcie jest i stad te dziwieki lub silniczek od samoregulacji szwankuje?

#16 OFFLINE   gorum

gorum
  • 295 postów

Napisany 06 kwietnia 2010 - 15:44

przetwornice przelozymy z drugiej lampy i sprawdzimy czy będzie dobrze łapac, tyrkotanie to nie mam zielonego pojęcia

#17 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 06 kwietnia 2010 - 21:30

łatwiej przełożyć palnik niż przetwornicę - od tego bym zaczął

#18 OFFLINE   stunteer

stunteer
  • 43 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 19 lutego 2015 - 16:55

Odświeżam temat, mam podobny problem. 3 tygodnie temu przekładałem zwykłe lampy na ksenon i wszystko było dobrze ( założyłem LEDY w postojówki ). 3 tygodnie wszystko chodziło idealnie, a wczoraj wyskoczył błąd o spalonej żarówce Headlight Tail Light.
Dodam że wszystkie żarówki działają.

Ksenony zapalają się jednocześnie za pierwszym razem. Po zabiegu wyciągnięciu licznika, zaczął wyskakiwać ten błąd. Postojówki mam rozumieć nie są podpięte pod czujnik sprawdzania przepalonej żarówki? Ma ktoś jakieś pomysły? Wszystkie scenariusze z forum sprawdziłem.

Błąd wyświetla się od razu jak włączę zapłon ( od razu po Breaklight check, ) i gdy wyłączę zapłon na sekundę przed wyłączeniem MID'a też pokazuję błąd przepalonej żarówki mimo że wcześniej go skasowałem.

#19 OFFLINE   michal1350

michal1350

Hanek

• 191 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 20 lutego 2015 - 20:53

Postojówki mam rozumieć nie są podpięte pod czujnik sprawdzania przepalonej żarówki?

-> Są mówi o tym sam komunikat Headlight Tail Light co znaczy reflektor, światła tylne.

Jeżeli ledy są marnej jakości błąd może się pojawiać. Jeśli nie palą się tylne pozycyjne, również zaświeci się komunikat "tail light".

Błąd wyświetla się od razu jak włączę zapłon

Moduł sprawdza światła dopiero po ich włączeniu. Jeśli światła są zgaszone- błąd nie powinien pojawiać się zaraz po włączeniu zapłonu...
Dodany obrazek "Jeśli nie ma się nic do powiedzenia, lepiej nie przyoblekać tego w słowa."
powiedzenie

#20 OFFLINE   pers58

pers58
  • 419 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 21 lutego 2015 - 13:47

Moduł sprawdza światła dopiero po ich włączeniu. Jeśli światła są zgaszone- błąd nie powinien pojawiać się zaraz po włączeniu zapłonu...

W instrukcji jest napisane,że po włączeniu zapłonu sprawdzane są wszystkie systemy i wyświetlane komunikaty o usterkach jeżeli takowe występują.