Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Głośna Praca sprężarki - problemy z klimactronic'iem

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
3 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   virooz

virooz

www.pawel.art.pl

• 20 postów

Napisany 26 lipca 2009 - 21:25

Witam.

Niegdyś opisywałem problem ale nie pamiętam czy na tym forum czy na forum opla, ale do rzeczy...

Omegę posiadam już 2 a niedługo poleci 3 rok, od początku praktycznie po nabiciu klimy (norauto) klima działała w bardzo dziwny sposób.

Chłodziła super, po odpaleniu samochodu temperaturka super, natomiast po przejechaniu średnio od 10-50KM klima sama się wyłączała... (wszystko działało oprócz sprężarki - która poprostu się rozłączała). Po zgaszeniu samochodu i odczekaniu kilku chwil (średnio 5-50minut) klima ponownie się włączy...

Objaw pozostał aż do dziś, natomiast w zeszłym roku w lecie zaobserwowałem, podczas wysokich temperatur na zewnątrz (25*C i więcej) sprężarka strasznie głośno pracuje... Cały czas chłodzi w tym czasie, ale wycie jest niejednokrotnie głośniejsze od silnika (zależnie od obrotów).

Problem wyłączania pozostał nadal - kiedyś jeszcze (właśnie jakoś na początku po zakupie, czyt. 2lata temu) wyświetlił się kilka razy błąd klimatyzacji (słynne znaczki --) po wyłączeniu silnika.

Bardzo proszę o pomoc co w tym wypadku robić? Czy pada sprężarka która daje duże obciążenie? A może brak w niej oleju?

Bardzo dziękuję za pomoc.
Wcześniej :
126P (klasyk...) / Opel Vectra A 1.8

Teraz :
Omega B 2.5 V6 Caravan

#2 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 26 lipca 2009 - 21:28

Witam.

Niegdyś opisywałem problem ale nie pamiętam czy na tym forum czy na forum opla, ale do rzeczy...

Omegę posiadam już 2 a niedługo poleci 3 rok, od początku praktycznie po nabiciu klimy (norauto) klima działała w bardzo dziwny sposób.

Chłodziła super, po odpaleniu samochodu temperaturka super, natomiast po przejechaniu średnio od 10-50KM klima sama się wyłączała... (wszystko działało oprócz sprężarki - która poprostu się rozłączała). Po zgaszeniu samochodu i odczekaniu kilku chwil (średnio 5-50minut) klima ponownie się włączy...

Objaw pozostał aż do dziś, natomiast w zeszłym roku w lecie zaobserwowałem, podczas wysokich temperatur na zewnątrz (25*C i więcej) sprężarka strasznie głośno pracuje... Cały czas chłodzi w tym czasie, ale wycie jest niejednokrotnie głośniejsze od silnika (zależnie od obrotów).

Problem wyłączania pozostał nadal - kiedyś jeszcze (właśnie jakoś na początku po zakupie, czyt. 2lata temu) wyświetlił się kilka razy błąd klimatyzacji (słynne znaczki --) po wyłączeniu silnika.

Bardzo proszę o pomoc co w tym wypadku robić? Czy pada sprężarka która daje duże obciążenie? A może brak w niej oleju?

Bardzo dziękuję za pomoc.

jak by nie bylo oleju dawno by sie zatarla. jesli sie wylacza - sprawdz czy we wtyczce sprezarki jest prad. U mnie mialem podobnie - zasniedziale styki - wyczyscilem i dziala do dzis. no chyba ze nie bedzie napiecia na wtyczce to trzeba by sie przekaznika i czujnika klimy przyjrzec - a do tego wizyta na kompie sie przyda

#3 OFFLINE   misiekzoo

misiekzoo

zafira i astra 1,8

• 1 463 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 09 sierpnia 2009 - 23:44

natomiast w zeszłym roku w lecie zaobserwowałem, podczas wysokich temperatur na zewnątrz (25*C i więcej) sprężarka strasznie głośno pracuje... Cały czas chłodzi w tym czasie, ale wycie jest niejednokrotnie głośniejsze od silnika (zależnie od obrotów).

Witam i podłączam się jeżeli chodzi o pracę sprężarki jeżeli jest auto na D czyli na biegu i stanę na krzyżówce głośno chodzi sprężarka. Podobnie jak kolega opisał.
Co do wyłączania się stawiam jak kolega wyżej na przekaźnik i zimny lut . Kiedyś jeszcze jak kupiłem omegę A to własnie tak mi się działo z silnikiem . Jechałem i co jakiś czas po kilku kilkunastu kilometrach zgasł. Po wyłaczaniu zapłonu i odczekaniu zapalał i jechał dalej.
Po diagnozie na kompie wyszedł przekażnik i elektryk go tylko zlutował i jeździłem tak jeszcze 8 lat :)
Liczę na odpowiedz w sprawie głośnej pracy sprężarki.
[SIGPIC][/SIGPIC]

Moje ople , byłe i obecny .

#4 OFFLINE   Pablos242

Pablos242
  • 6 postów

Napisany 11 sierpnia 2009 - 12:57

Co do głośnej pracy sprężarki, przyczyn może być sporo: wyeksploatowana sprężarka, zużyte łożysko na kole sprężąrki, zamała/zaduża przerwa pomiędzy kolem a tarczą kompresora, niski stan czynnika, układ pracuje na zbyt wysokim ciśnieniu co również może spowodować wyłączenie klimatyzacji lub zmniejszenie jej wydajności ( sprawdzić działanie wentylatorów po załączeniu klimatyzacji powinny chodzić na pierwszym stopniu).