Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Wymiana reflektorów

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
7 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   mejdej

mejdej
  • 142 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0i C30NE

Napisany 08 stycznia 2007 - 11:37

Witam,

planuję w dwóch Omciach B MV6 zamienić lampy przednie. Czy taka operacja wymaga dużo wiedzy technicznej? Czy średnio rozgarnięty, przeciętny posiadacz Omci poradzi sobie z tym sam? Czy lepiej oddać te obie Omcie do warsztatu żeby zamiany dokonał fachowiec? Proszę o wszelkie wskazówki jak się za to zabrać.

pozdrawiam

#2 OFFLINE   egon

egon
  • 5 983 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 08 stycznia 2007 - 11:53

Witam,

planuję w dwóch Omciach B MV6 zamienić lampy przednie. Czy taka operacja wymaga dużo wiedzy technicznej? Czy średnio rozgarnięty, przeciętny posiadacz Omci poradzi sobie z tym sam? Czy lepiej oddać te obie Omcie do warsztatu żeby zamiany dokonał fachowiec? Proszę o wszelkie wskazówki jak się za to zabrać.

pozdrawiam

jeżeli masz troche pojęcie o tym to bez problemu sobie poradzisz.
Masz aż dwa auta fiu,fiu........................ :shock:

#3 OFFLINE   mejdej

mejdej
  • 142 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0i C30NE

Napisany 08 stycznia 2007 - 12:09

:) Niestety drugie jest mojego ojca:) Właśnie wczoraj je nabył, ale uznałem, że ma za ładne lampy i trzeba je przekręcić:):):)

#4 OFFLINE   ww200

ww200
  • 75 postów

Napisany 08 stycznia 2007 - 12:45

Wymiana lamp jest bardzo prosta wystarczy na górze lampy odkręcić dwie śruby i jedną pod lampą do której dostaniesz się wyjmując taką plastikową łyżwę i po robocie :mrgreen:

#5 OFFLINE   egon

egon
  • 5 983 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 08 stycznia 2007 - 13:02

:) Niestety drugie jest mojego ojca:) Właśnie wczoraj je nabył, ale uznałem, że ma za ładne lampy i trzeba je przekręcić:):):)

tylko jeżeli masz spryski refl. ,a widze że masz to musisz je tez sciągnąć

#6 OFFLINE   dstaff

dstaff
  • 139 postów

Napisany 08 stycznia 2007 - 15:25

myśle ze z sama wymiana poradzilby sobie nawet laik ale chyba troszke gorzej sprawa wygląda ze spryskami które chciałbym i u siebie założyć(...) i autopoziomowaniem jest gdzies na forum rozpisany temat o swiatłach/lampach i ich wymianie
  • [you:5c6bb13344] pozdrówki
  • omAB

#7 OFFLINE   Dextran

Dextran
  • 581 postów

Napisany 08 stycznia 2007 - 19:00

Tutaj masz foto-manul:

http://forum.omegakl...hread.php?t=310

Musisz sie dostac do sruby ktora jest pod zaslepka pod reflektorem. Potrzebny jest klucz nasadowy z przedluzką przynajmniej 12 cm. Jesli nie masz spryskiwaczy reflektor wychodzi łatwo. Jesli sa to juz jest trudniej. Napierw zdejmujszesz ta czapeczke z dyszami. Pozniej trzeba odczepic wezyk a najlepiej wykrecic caly spryskiwacz od reflektora (troche ciezki dostep). Bez odkrecania tez wyciagniesz ale sie troche napocisz i mozna porysowac zderzak.

#8 OFFLINE   Waldemarz

Waldemarz

DZIADZIA

• 2 660 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 09 stycznia 2007 - 22:39

Wymiana lamp jest bardzo prosta wystarczy na górze lampy odkręcić dwie śruby i jedną pod lampą do której dostaniesz się wyjmując taką plastikową łyżwę i po robocie :mrgreen:

Oczywiście jeśli masz spryskiwacze reflektorów, to najlepiej jeszcze zdjąc te plastykowe zaslepki, które są obok halogenów. Wtedy lepiej jest wyjmowac lampy tak, aby nie uszkodzic tych pompek spryskiwacza, a dodatkowo to łatwo wtedy możesz odłaczyć węzyki, którymi idzie płyn do spryskiwaczy reflektorów.