Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

LPG odcina cylindry

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
8 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Exec

Exec

Pierwszy Drifter OKP

• 1 568 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 25 lipca 2009 - 12:19

Instalka sekw. AG Zenit + Valtek.

Ostatnio pojawił się taki problem:

Na I biegu na gazie gdy dam mocno w piec gaz zaczyna pracowac na 5 lub 4 cylindrach, typowo ktores odcina i nic innego nie pomoze, trzeba zgasic auto i odpalic od nowa, aby bylo z powrotem ok.
Przy normalnej i spokojnej jezdzie problem nie wystepuje.

Co ciekawe, nawet gdy jade na benzynie i zrobie ten sam numer, czyli na I biegu dam mocniej w gaz, wszystko jest niby ok, ale jak sie pozniej przelacze na gaz, to tez juz mam odciety ktorys cylinder. Po ponownym odpaleniu problem znika.

Bylem na wstepnej diagnozie u gazownikow, na poczatek bedziemy czyscic reduktor i listwy (instalka ma rok). Jesli to nic nie da, to podmianka kompa.

Gazownik dopatrzyl sie jednej rzeczy w miedzy czasie - jak dobrze pamietam, to cisnienie gazu gdzies tam mialo 1,8 bara, a mowil, ze powinno miec 1,2. I byc moze to cisnienie powoduje sklejenie ktoregos elektrozaworu po otwarciu na max.

Ja na instalacjach gazowych prawie w ogole sie nie znam, dlatego pytanie, co wy o tym sadzicie?

Aha, jeszcze jedno, co moze naprowadzic na jakis trop - w pewnym momencie podlaczalem opel scannera, i chyba wlasnie w momencie wystepowania tego problemu gdzies mi pokazal, ze silnik jest cztero cylindrowy... moze wiec blad wkrada sie w emulator?

#2 OFFLINE   Genas

Genas

Już nigdy nie kupię Omegi

• 1 247 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce

Napisany 26 lipca 2009 - 18:52

Na I biegu na gazie gdy dam mocno w piec gaz zaczyna pracowac na 5 lub 4 cylindrach, typowo ktores odcina i nic innego nie pomoze, trzeba zgasic auto i odpalic od nowa, aby bylo z powrotem ok.

Mam to samo tylko w nowej instalacji Solaris. Dzieje sie to po przekroczeniu 6000 obr/min. Jutro napisze co to jest bo jade do gazownika.

#3 OFFLINE   Exec

Exec

Pierwszy Drifter OKP

• 1 568 postów

Napisany 27 lipca 2009 - 07:10

Mam to samo tylko w nowej instalacji Solaris. Dzieje sie to po przekroczeniu 6000 obr/min. Jutro napisze co to jest bo jade do gazownika.

Olrajt, czekam na info :)

#4 OFFLINE   Genas

Genas

Już nigdy nie kupię Omegi

• 1 247 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce

Napisany 27 lipca 2009 - 14:41

Wzbogacil mieszanke przy wysokich obrotach. Tak przynajmniej zrozumialem. Juz jest OK.

#5 OFFLINE   Kristofer

Kristofer

VECTRAIrmscher1,9150+chip

• 1 758 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 27 lipca 2009 - 21:09

za małe ciśnienie gazu może reduktor nie wyrabia albo filtry zabite nie wiem jak dokładnie w zenicie ale stag może odciąć część wtryskiwaczy LPG i zastępuje je bp nawet w instrukcji coś tam wspominali
"cytat"
Czas błędu ciś. – czas jaki ciśnienie gazu musi być mniejsze od
minimalnego aby sterownik przełączył się na benzynę i zgłosił błąd:
„Ciśnienie gazu za niskie”.
 Wyłącz przy pierwszym – przy zaznaczonej opcji samochód zostanie
przełączony na benzynę przy pierwszym spadku ciśnienia poniŜej
minimum. W przypadku gdy opcja jest odznaczona przy spadku
ciśnienia sterownik przełącza część cylindrów na benzynę w celu
zmniejszenia poboru gazu.

#6 OFFLINE   Exec

Exec

Pierwszy Drifter OKP

• 1 568 postów

Napisany 28 lipca 2009 - 07:21

za małe ciśnienie gazu może reduktor nie wyrabia albo filtry zabite nie wiem jak dokładnie w zenicie ale stag może odciąć część wtryskiwaczy LPG i zastępuje je bp
nawet w instrukcji coś tam wspominali

hm, wszystkie filtry nowe, wymienione kilkaset km wczesniej

podejrzenie jest, ze reduktor jest zasyfialy, ale czy daje za malo gazu, skoro przy wyzszych predkosciach (nawet 200km/h) i na wyzszych biegach jest wszystko ok?

Ale to wyglada na jakis blad emulacji, bo jak na benzynie dam w piec, to po przelaczeniu na gaz tez juz nie pracuje jak trzeba, po ponownym odpaleniu mu przechodzi, moim zdaniem to nie wina cisnienia gazu, tylko sterowania/elektroniki

Zauwazylem, ze kabelek doprowadzajacy prad do instalki lpg z akumulatora jest jakis zasniedzialy, obadam go dokladniej w wolnej chwili, moze tutaj jest przyczyna...

#7 OFFLINE   Exec

Exec

Pierwszy Drifter OKP

• 1 568 postów

Napisany 13 sierpnia 2009 - 00:23

eh, pogrzebalem glebiej, okazalo sie, ze 3 przewody z komputera lpg przetarly sie o plecionke na gumowym wezu wodnym obok akumulatora. Po naprawie wydaje sie byc wszystko ok. Zmienilem teraz dysze z 2.4 na 2.7 i listwy na ustawione na 5, po pierwszej regulacji palil na trasie 18 litrow, gdzie wczesniej palil 12, choc fakt, ze chodzi lepiej. Dzis byla kolejna regulacja, zobaczymy co z tego bedzie...

#8 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3 534 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 13 sierpnia 2009 - 19:58

po pierwszej regulacji palil na trasie 18 litrow,

sprzedaj strychnine... :wink:

#9 OFFLINE   Exec

Exec

Pierwszy Drifter OKP