Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

80l zbiornik a po wypaleniu 30 l przełancza na benzyne

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
18 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   sebka

sebka
  • 109 postów

Napisany 14 lipca 2009 - 20:39

co sie mogło stac ? zbiornik 100L napełnienie 80% daje nam 80L zalewam do pełna przejade około 250km tj.30L LPG centralka pokazuje ze gazu nie ma i przełancza na paliwo
miłosnik tego autka
Seqent BRC

#2 OFFLINE   Florek

Florek
  • 1 254 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 16 lipca 2009 - 00:26

Może coś więcej napiszesz o swojej instalacji LPG, marka, elementy itd. Wtedy łatwiej będzie podsunąć Ci rozwiązanie. :)

#3 OFFLINE   Martini

Martini
  • 558 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 16 lipca 2009 - 07:35

Ale co tu pisać: albo w sofcie jest inny rodzaj czujnika ustawiony niż w butli i pokazuje cuda bądź też fizycznie czujnik popsuty/do regulacji.

#4 OFFLINE   Florek

Florek
  • 1 254 postów

Napisany 16 lipca 2009 - 10:12

Ano pisać, pisać, ja mam uszkodzony czujnik WPG4 i albo widzę, że mam pełną butlę a gazu połowa, albo rezerwa a butla pełna a auto działa. Instalacje sekwencyjne przełączają na benzynę wtedy, gdy ciśnienie gazu przed wtryskiwaczami jest przez pewien czas zbyt niskie. Wskaźnik poziomu gazu jest tylko informacją pomocniczą dla człowieka, kiedy to należy odwiedzić dystrybutor, ale nie decyduje o chwili przełączenia na benzynę. Ja, jeżeli byłby to Stag obstawiałbym, że ciśnienie robocze i minimalne ustawione w programie są równe a czas błędu ciśnienia bardzo mały/ ewentualnie baaardzo zapchane filtry. Pisane na podstawie STAGa. No chyba, że instalacja autora tematu faktycznie przełącza na benzynkę, gdy zaświeci się rezerwa :eek:

#5 OFFLINE   sebka

sebka
  • 109 postów

Napisany 16 lipca 2009 - 20:54

instalacja nie wiem montowana w belgii, napewno sekwencja przełancza na gaz gdy silnik sie rozgrzeje,jest też tam zbiornik z olejem do smarowaniem zaworów.i to tyle co wiem o tej instalacji
A i wiem tyle ze montowana była w 2005r i do 2007r serwisowana
miłosnik tego autka
Seqent BRC

#6 OFFLINE   Florek

Florek
  • 1 254 postów

Napisany 16 lipca 2009 - 23:55

A gdzieś na elementach instalacji nie ma przypadkiem napisu "LPI Vialle" i podobnego logo jak poniżej?

#7 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3 534 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 17 lipca 2009 - 19:41

ja wyjeżdzisz cąły gaz to sprawdź czy w butli nie został jakiś syf...
może tankowałes kiedyś na jakiej lipnej stacji

#8 OFFLINE   sebka

sebka
  • 109 postów

Napisany 17 lipca 2009 - 21:21

już wiem odkrył to gazownik z Uniejowa "dobry znajomy i naprawde dobry fachowiec od LPG jak montowac gaz to tylko u niego" na przednim wzmocnieniu pasa jest zamontowany filter a przy nim czujnik i po lekkim dzwonie został on uszkodzony, Czujnik ciśnienia gazu,
Instalaćja jest holenderska. nie pamiętam nazwy dostarcze,
wtryskiwacze japońskie całość podobno jedna z najlepszych na świecie
Montaż tego w polsce to koszt okoła 8tyś oszywiście w silniku V6
miłosnik tego autka
Seqent BRC

#9 OFFLINE   Florek

Florek
  • 1 254 postów

Napisany 17 lipca 2009 - 22:08

Na początku chodziło mi to ciśnienie po głowie ale myślałem o błędnych nastawach a nie uszkodzonym czujniku, potem kojarzyłem, że gdyby to było Vialle to mogła paść pompka gazu. Zatem miłej jazdy po wymianie czujnika. :)

#10 OFFLINE   sebka

sebka
  • 109 postów

Napisany 18 lipca 2009 - 08:06

dzięki za zaangażowanie i chęć pomocy pozdrawiam
miłosnik tego autka
Seqent BRC

#11 OFFLINE   mUody

mUody
  • 270 postów

Napisany 20 lipca 2009 - 15:47

Instalaćja jest holenderska. nie pamiętam nazwy dostarcze,
wtryskiwacze japońskie całość podobno jedna z najlepszych na świecie
Montaż tego w polsce to koszt okoła 8tyś oszywiście w silniku V6

pewnie chodzi o Prins'a i wtryskiwacze Keihin

#12 OFFLINE   sebka

sebka
  • 109 postów

Napisany 21 lipca 2009 - 20:52

dokładnie o tą instalacje chodzi,
widze że kolega zna sie troszkę :)
miłosnik tego autka
Seqent BRC

#13 OFFLINE   mUody

mUody
  • 270 postów

Napisany 22 lipca 2009 - 08:57

bo kolega ja ma ;)

#14 OFFLINE   sebka

sebka
  • 109 postów

Napisany 24 lipca 2009 - 09:11

a więc czujnik ciśnienia gazu nowy,filtry nowe i nadal jest ten problem 50 L LPG pozostaje w butli i jest nieużytecznewie wiecie co dalej?
miłosnik tego autka
Seqent BRC

#15 OFFLINE   Florek

Florek
  • 1 254 postów

Napisany 24 lipca 2009 - 11:29

Test nieco niebezpieczny: Odkręcamy rurkę miedzianą gazu przed elektrozaworem znajdującym się przed parownikiem, odłączamy klemę - , na elektrozawór na butli podajemy 12V dość długimi przewodami aby stać z oddala ze źródła innego niż akumulator w pojeździe (nie iskrzyć!!!). Jeśli gaz nie "siknie" z rurki to oznaczałoby fizyczne uszkodzenie wielozaworu. No i oczywiście nie bawimy się długo rozszczelnioną instalacją i robimy to wszystko w przewiewnym miejscu!

#16 OFFLINE   sebka

sebka
  • 109 postów

Napisany 24 lipca 2009 - 12:17

ale elektrozawór działa jak jest pełna butla to jeżdze na LPG a jak wyjade około 30 L to pokazuje mi ze gaz sie skończył. a może zła butla jest ustawiona w komputerze możliwe ze była mniejsza 35L a teraz jest 100 L
miłosnik tego autka
Seqent BRC

#17 OFFLINE   Florek

Florek
  • 1 254 postów

Napisany 24 lipca 2009 - 14:23

To, że elektrozawór działa to wiadomo, bo z pełnej butli gaz leci. Mi bardziej chodziło o działanie wielozaworu. Czy masa elektrozaworu jest wzięta z któreś śrubki wielozaworu? Możliwe, że na butli jest słaba masa (ale to już gdybam) i masz czujnik ilości gazu np 50 kohm malejący, tzn. im więcej gazu tym opór mniejszy. Jeśli by była słaba masa to to elektrozawór brałby mase przez czujnik, ale wraz z malejącą ilością gazu wzrasta opór czujnika i w końcu elektrozawór się nie załancza bo ma za słabe napięcie. Wniosek: zrobić dobrą masę na butli.
Wszystko to może być jednak bujdą w przypadku, gdyby instalacja kolegi naprawdę przełączała na benzynkę, gdy czujnik rezerwy wskazywał by 0 (nie widziałem, ale człowiekiem wielkiej wiary jestem, to wszystko możliwe)

#18 OFFLINE   sebka

sebka
  • 109 postów

Napisany 11 sierpnia 2009 - 13:16

czujnik ciśnienia wymieniony na nowy lecz wykasowany błąd w komputerze nadal sie pojawia słabe ciśnienie gazu-sprawdz czujnik, filtry wymienione 2szt. wszystkie ciśnienie jest na wykresie komputera dobre lecz pojawia sie informacja słabe ciśnienie gazu sprawdz czujnik ???
miłosnik tego autka
Seqent BRC

#19 OFFLINE   Florek

Florek
  • 1 254 postów

Napisany 11 sierpnia 2009 - 13:24

"Sprawdź czujnik" albo sprawdź parownik. Jeśli czujnik nowy, filtry nowe, to albo moje wcześniejsze teorie o masie/braku masy na butli choć teraz w obliczu tych argumentów upadają albo naprawdę za słabe ciśnienie gazu. Przedmuchanie elektrozaworów wskazane z uwagi na zanieczyszczenia. Przejrzenie przewodów miedzianych pod kątem zagięć też! Ale jeżeli komp wskazuje ciśnienia dobre i jednocześnie usterkę "sprawdź czujnik" to może jednak komp gazu coś nie teges.