Hej.
Jaki powinien być kąt wyprzedzenia zapłonu na biegu jałowym przy rozgrzanym silniku?
U mnie jest -42 stopni (42°CA) - tak jest prawidłowo? Z tego co udało mi się pobieżnie znaleźć na sieci to powinno być raczej w okolicach 10-15, ale to dotyczyło innego silnika, może tu jest inaczej?
Jeżeli jest nie w porządku, to co może odpowiadać za taki stan rzeczy?
Już kiedyś opisywałem problem z silnikiem: trzyma obroty prawidłowo, nie "kuleje", nie faluje, zapłon nie wypada, ma moc od najniższych obrotów (chyba że włączę klimę, ale to chyba temat na inny wątek). Jedyny objaw to to że na biegu jałowym (700-800 obrotów) strasznie mocno nim "rzuca".
Dodam że nie ma żadnych błędów poza tym że nie ma sygnału z drugiej sondy lambda, ale ona chyba nie jest brana do wyznaczania parametrów pracy silnika?
Pozdrawiam
Marcin

Jaki kąt wyprzedzenia zapłonu?
Rozpoczęte przez
Topek
, 07 lip 2009, 08:50
6 odpowiedzi na ten temat
Napisany 07 lipca 2009 - 08:50
Napisany 07 lipca 2009 - 09:20
a ten kąt da się wogóle regulować niejest tak że ECU sobie go ustawia ?
Napisany 07 lipca 2009 - 09:23
Oczywiście że tak jest. Dlatego też napisałem co może wpływać na taki stan rzeczy, a nie jak go mam wyregulować.a ten kąt da się wogóle regulować niejest tak że ECU sobie go ustawia ?
W Astrze-F z "mechanicznym" rozdzielaczem zapłonu kąt wyprzedzenia był równy ok 5-10° z tego co pamiętam. Dlatego te 42° mnie nieco zdziwiły.
Napisany 08 lipca 2009 - 07:39
Ok, czyli wynika z tego że tak ma być. Rozumiem że u Ciebie silnik na biegu jałowym pracuje poprawnie, nie trzęsie, nie telepie? Czy mógłbyś przesłać pełnowymiarowe zrzuty albo tutaj na forum, albo na maila: marcin.lewkowicz@o2.pl (konto głównie spamowe
) Tutaj słabo widać, a chciałbym porównać resztę parametrów. Z góry dzięki.

Napisany 24 czerwca 2010 - 10:25
Witam,
Ja mam podobny problem.Kąt wyprzedzenia zapłonu 42stopnie,korekta spalania stukowego 32,5 stopnia na każdym cylindrze.W serwisie zalecono mi wymianę rozrządu (niestety po wymianie nic sie nie zmieniło).autko pali po mieście prawie 20l/100km.
Żadnych innych błędów, płynna jazda, brak szarpań itp.
Proszę doraździe jak rozwiązać mogę ten problem, bo w Lublinie nikt nie wie jak się z tym uporać i to ustawić.
Pozdrawiam
Sławek
Ja mam podobny problem.Kąt wyprzedzenia zapłonu 42stopnie,korekta spalania stukowego 32,5 stopnia na każdym cylindrze.W serwisie zalecono mi wymianę rozrządu (niestety po wymianie nic sie nie zmieniło).autko pali po mieście prawie 20l/100km.
Żadnych innych błędów, płynna jazda, brak szarpań itp.
Proszę doraździe jak rozwiązać mogę ten problem, bo w Lublinie nikt nie wie jak się z tym uporać i to ustawić.
Pozdrawiam
Sławek
Napisany 12 maja 2013 - 21:25
odświeżę trochę temat. oto screen z OS:
[ATTACH]23412[/ATTACH]
Co muszę zrobić, aby na jałowym była odpowiednia wartość anie tak jak teraz?
Sprawa dotyczy x30xe. Benzyna.
[ATTACH]23412[/ATTACH]
Co muszę zrobić, aby na jałowym była odpowiednia wartość anie tak jak teraz?
Sprawa dotyczy x30xe. Benzyna.