Nie załączająca się klimatyzacja, cykanie przekaźnika
Napisany 30 czerwca 2009 - 18:57
Mam następujący problem z klimatyzacją (klimatyzacja manualna, 2.5 TD Automat, 1994 r.).
Klimatyzacja wcześniej nie sprawiała najmniejszych problemów, elegancko chodziła, jak włączyłem to nie odczuwałem jej na pracy silnika (w sensie obciążenia-przeciążenia było w normie), spalanie wzrastało o około 0,3-0,4 litra/h. Bez Klimy nawiewy działają, sterowanie kierunkami powietrza również. Opis usterki:
Włączam klimatyzację, czuję iż sprężarka się załącza, po 1/2 – 1 sekundy sprężarka się odłącza, diodka na przycisku od Klimy zaczyna migać słabym światełkiem, do tego słychać/czuć na palcu cykanie przekaźnika w skrzynce pod maską, max przetrzymałem ją w takim stanie 2-3 minuty i nie zaskoczyła.
Czy to może być ten przekaźnik – uszkodził się? Wiecie jak przy pomocy multimetra go sprawdzić?
Ktoś miał coś takiego? Od czego zacząć szukanie?
Napisany 30 czerwca 2009 - 19:25
Skoro się załącza na chwilę sprężarka to przyczcyna tkwi w przekazniku k60 ew. sprawdz bezpiecznik 33 wartość 30 A.
Pozdrawiam.
Napisany 01 lipca 2009 - 11:07
Wczoraj miałem dłuższą trasę w ulewie (jechałem cały czas na klimie, wszystko działało ok), pod koniec trasy zapaliła się kontrolka silnika. Opelscanner pokazał błąd 87 - a/c cutoff relay, po naszemu ponoć błąd przekaźnika klimatyzacji. I faktycznie, w momencie włączenia klimy czuć i widać po obrotach, że sprężarka się załącza, natomiast nie załączają się wentylatory.
Pytanie - który to dokładnie przekaźnik powinienem wziąć pod lupę? (bezpieczniki sprawdziłem, wszystkie ok)

skorzystalem z czyjejs fotki, u mnie chyba nieco inaczej to wyglada, ale jak ktos podpowie jaki przekaźnik, to już sobie znajdę...

Napisany 01 lipca 2009 - 12:52
Pytanie - który to dokładnie przekaźnik powinienem wziąć pod lupę? (bezpieczniki sprawdziłem, wszystkie ok)...
U mnie cyka ten, który na zdjęciu jest opisany jako "Sprężarka klimatyzacji". Lecz skoro piszesz o wentylatorach to sugerował bym się ze zdjęcia iż powinieneś. się przyjrzeć temu "piętro niżej"
Napisany 01 lipca 2009 - 12:58
to u mnie raczej bedzie inny, bo sprezarka sie zalacza jak wlaczam klime, i wylacza jak wylaczam klimeU mnie cyka ten, który na zdjęciu jest opisany jako "Sprężarka kliamtyzacji".
Napisany 01 lipca 2009 - 13:01

Napisany 01 lipca 2009 - 13:04
heh, przekaznikow 'wentylator chlodnicy' jest 4, nie mam schematow, nie wiem, ktory jest ktory, na pewno maja zwiazek z predkoscia (biegiem) pracy wentyli, ale na slepo nie bede kombinowal...Lecz skoro piszesz o wentylatorach to sugerował bym się ze zdjęcia iż powinieneś. się przyjrzeć temu "piętro niżej"
Napisany 01 lipca 2009 - 19:43
Napisany 02 lipca 2009 - 09:27
Jednak sprezarka sie nie załącza - tzn podczas wlaczania klimy obroty wskakuja na chwile wyzej, podczas wylaczania opadaja, ale ani sprezarka, ani wentylatory sie nie zalaczaja, na desce miga kontrolka silnika z bledem 87
tego nie sprawdzalem, podmienialem poki co ten od sprezarki klimy i ten brazowy na gorze pod wiązką od wentylatora chlodnicy, ale caly czas to samo...Myślę że to ten zielony nad przekaźnikiem klimy,
Napisany 07 lipca 2009 - 17:31
Macie jakieś pomysły gdzie dalej szukać problemów?
Drugie pytanie, znacie jakieś warte polecenia warsztatów od klimatyzacji w Warszawie lub okolicach?