Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Antynapad

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
13 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   mejdej

mejdej
  • 142 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0i C30NE

Napisany 02 stycznia 2007 - 23:07

Witam,

czy ktoś mógłby mi wyjaśnić do czego służy przycisk "antynapad"? Czy jak się to tam nazywa:) Chodzi mi o ten przycisk pomiędzy grzaniem tylnej szyby a opuszczaniem rolety. Do czego to służy i jak to działa?

Pozdrawiam

#2 OFFLINE   bingo100

bingo100
  • 131 postów

Napisany 03 stycznia 2007 - 00:50

Jezeli sie nie myle, to jest to funkcja zamykajaca Ci automatycznie wszystkie drzwi w momencie uruchomienia silnika. Ojciec mial cos takiego w Vectrze, Ty pewnie masz mozliwosc dezaktywacji systemu przyciskiem.
Pozdrawiam!

#3 OFFLINE   sebajary

sebajary

#60 WETERAN !!!

• 1 251 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 03 stycznia 2007 - 07:46

czy ktoś mógłby mi wyjaśnić do czego służy przycisk "antynapad"? Czy jak się to tam nazywa:) Chodzi mi o ten przycisk pomiędzy grzaniem tylnej szyby a opuszczaniem rolety. Do czego to służy i jak to działa

To nie jest antynapad (przycisk z ludzikien) tylko kontrolka alarmu fabrycznego, kiedy jest załączony to po otwarciu dzwi się zapala. Przycisk od antynapadu najczęściej jest ukryty w niwidocznym miejscu znanym właścicielowi(montowany na zamówienie)

#4 OFFLINE   mejdej

mejdej
  • 142 postów

Napisany 03 stycznia 2007 - 09:46

Bo ja podobno mam antynapad, ale niestety nikt mi nie powiedzial gdzie jest przycisk:) Ale co to jest ten antynapad? Co to robi?:)

A nacisniecie tego przycisku z ludzikiem cos daje? Bo ja go klikam i nie dostrzegam zadnego dzialania.
Pamiętaj, że dzisiaj jest pierwszy dzień reszty Twojego życia!

A to moja rakieta http://www.mv6.prv.pl

#5 OFFLINE   sebajary

sebajary

#60 WETERAN !!!

• 1 251 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 03 stycznia 2007 - 09:55

Bo ja podobno mam antynapad, ale niestety nikt mi nie powiedzial gdzie jest przycisk

No to niedobrze bo jeśli go masz a nie wiesz gdzie to możesz kiedyś mieć problem.Antynapad to takie ustrojstwo które odcina zapłon po otwarciu dzwi na włączonym silniku a więc jak ktoś cie wyciągnie z auta na światłach to auto zaraz zgaśnie. I do wyłączenia tej funkcji służy ten ukryty przycisk który trzeba przycisnąć jak wszystko jest ok, gdy naprzykład sam wysiadłeś na chwilę.

A nacisniecie tego przycisku z ludzikiem cos daje

nic bo to nie jest przycisk tylko taka ruchoma kontrolka.

#6 OFFLINE   mejdej

mejdej
  • 142 postów

Napisany 03 stycznia 2007 - 11:53

Aha. No to juz wszystko wiem. Dzieki za informacje.

Ale w takim razie moze mi sie cos pokrecilo i nie mam antynapadu, bo juz nie raz wysiadalem z samochodu przy wlaczonym silniku i nic sie nie dzialo.

Tyle aukcji sie przegladalo przed kupnem, ze wszystko sie moze pomieszac:)

Pozdrawiam
Pamiętaj, że dzisiaj jest pierwszy dzień reszty Twojego życia!

A to moja rakieta http://www.mv6.prv.pl

#7 OFFLINE   magmen

magmen
  • 11 postów

Napisany 03 stycznia 2007 - 13:00

Panowie To Jest Przycisk ktory de-aktywuje czujniki alarmu wewnatrz auta.Uzywa sie Go wtedy ,gdy zostawiasz w aucie np.psa albo dziecko.jak nie wcisniesz to jakikolwiek ruch wewnatrz auta uruchomi alarm.To Tyle

#8 OFFLINE   mejdej

mejdej
  • 142 postów

Napisany 03 stycznia 2007 - 13:07

Panowie To Jest Przycisk ktory de-aktywuje czujniki alarmu wewnatrz auta.

Wlasnie cos takiego czytalem w instrukcji, ale nie do konca to zalapalem. Ale teraz wszystko jasne. Dzieki!

#9 OFFLINE   ajax

ajax
  • 15 postów

Napisany 20 czerwca 2007 - 06:10

moze panowie wiecie jak wylaczyc ten antynapad!!
Bo wczoraj zakladalem sobie alarm+odpalanie+central
No i oczywiscie pojawil sie problem ANTYNAPAD
Bardzo prosil bym jesli ktos wie jak mozna na stale wylaczyc to zabezpieczenie?
Albo tez inaczej czy to jest na jakims przekazniku lub bezpi eczniku?
U mnie znajduje sie antynapad w nogach pasazera po prawej stronie bo slychac klikniecie jak sie wylancza.
Moze ma ktos jakis pomys jak to obejsc??
Bo niemozna odpalic z pilota poniewaz zalancza sie antynapad:/
....::my little::....

#10 OFFLINE   dlotiv

dlotiv

Wujek Samo Zło

• 862 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 20 czerwca 2007 - 06:38

Moze ma ktos jakis pomys jak to obejsc??

Jeśli masz dodatkowy ukłąd z antynapadem (bo fabrycznie chyba nie był zakładany) i nie wiesz gdzie znajdujesię przycisk odblokowujący to - jak napisał sebajary możesz mieć problem w przyszłości. Najprościej to skontaktować się z poprzednim właścicielem autka żeby powiedział, gdzie on się znajduje, innej możliwości (poza przekopaniem autka) nie widzę... :bigok: . Ale jeśli wysiadasz i nic się nie dzieje, to znaczy, że jest on zdezaktywowany. Poza tym antynapad jest zabroniony, bo - jak mi powiedział znajomy policjant - może spowodować wypadek .... :shock:

#11 OFFLINE   majciex

majciex
  • 55 postów

Napisany 25 czerwca 2007 - 04:14

Ja mam antynapad i nie jest to ten "guzik z ludzikiem" króry jak kolega magmen słuzy do wyłączenia czyjników ruchu - jest to ukryty (zazwyczaj pod mieszkiem zmiany biegów lub przy progu od strony kierowcy ) guziczek który trzeba ciagle naciskać po otrwarciu drzwi (pomyslcie jakie to denerwujące w taxi :) )
Pozbyłem się tego w łatwy sposób - do tego "guziczka" idą 2 kable - urwałem zatem "guziczek" a kable zrobiłem "na krótko" - antynapad nie działa, jedyną pozostałością po nim jest co jakiś czas mrugajaca i ledwie popiskująca lampka od alarmu.
majciex
Kto Gra Grubo Wygrać Musi

#12 OFFLINE   prezesss

prezesss
  • 1 576 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 25 czerwca 2007 - 10:38

Ja mam antynapad i nie jest to ten "guzik z ludzikiem" króry jak kolega magmen słuzy do wyłączenia czyjników ruchu - jest to ukryty (zazwyczaj pod mieszkiem zmiany biegów lub przy progu od strony kierowcy ) guziczek który trzeba ciagle naciskać po otrwarciu drzwi (pomyslcie jakie to denerwujące w taxi :) )
Pozbyłem się tego w łatwy sposób - do tego "guziczka" idą 2 kable - urwałem zatem "guziczek" a kable zrobiłem "na krótko" - antynapad nie działa, jedyną pozostałością po nim jest co jakiś czas mrugajaca i ledwie popiskująca lampka od alarmu.

Antynapad bardzo przydatna sprawa ja w starej Omce miale w ogrzewaniu tylnej szyby, musialem 2 razy nacisnac ;) a teraz mam tak elegancko schowany ze sam zapominam gdzie jest :smiech: A co ma taxi do tego? antynapad nie dziala na wszystkie drzwi tylko na drzwi kierowcy :razz: :razz:

#13 OFFLINE   majciex

majciex
  • 55 postów

Napisany 25 czerwca 2007 - 11:38

No tak ale kiedy stoje na postoju w kolejce i co 2 min musze podjechać to co jakiś czas zapomne nacisnąć i 2x skończyo się wyciem alarmu ;)
majciex
Kto Gra Grubo Wygrać Musi

#14 OFFLINE   prezesss

prezesss
  • 1 576 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 25 czerwca 2007 - 11:43

No tak ale kiedy stoje na postoju w kolejce i co 2 min musze podjechać to co jakiś czas zapomne nacisnąć i 2x skończyo się wyciem alarmu ;)

Hehe no chyba ze tak :razz: :razz: :mrgreen: