Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Sprzęgło bierze na samej górze

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
10 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   cichy.

cichy.
  • 22 postów

Napisany 25 czerwca 2009 - 08:22

Witam. Mam takie pytanie, któregoś razu byłem na grillu i wypiłem sobie piwko a później kolejne parę sztuk no i dałem kluczyki mojej narzeczonej żeby ona wracała do domku :). Jechała moim samochodem pierwszy raz :) i przy ruszaniu pod górę strasznie przypaliła sprzęgło, teraz efekt jest taki że pedał bierze na samej górze, sprzęgło się nie ślizga przyśpiesza normalnie. W związku z tym mam takie pytanie, czy mogę jeszcze trochę tak pojeździć czy lepiej już tym się zająć. Czy wystarczy np. nabić tarczę czy wymienić na nową i jeśli zaprowadzę auto do mechanika to z jakimi kosztami mam się liczyć. Będę bardzo wdzięczny za podpowiedz bo za miesiąc chce się wybrać w góry i nie wiem czy zaryzykować jeszcze na tym sprzęgle czy lepiej już wymienić. Pozdrawiam
Zawsze do przodu....

#2 OFFLINE   waldus244

waldus244
  • 365 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 25 czerwca 2009 - 08:45

nie potrafie ci powiedzieć czy jeszcze pojeżdzisz ale napisze ci ceny sprzegła
sprzegło LUK ok 600 zł kpl.
sprzegło sachs ok 950 kpl.
ale sprawdz jeszcze allegro może znajdziesz coś taniej

#3 OFFLINE   cichy.

cichy.
  • 22 postów

Napisany 25 czerwca 2009 - 15:46

A co myślicie o tym żeby dać je do nabicia ? Chce i tak sprzedać auto po wakacjach więc nie chce się w koszty wpędzać. Widziałem na allegro takie zestawy po 450-500 zł. , ale zastanawiam się też nad używanym. Co o tym sądzicie ?
Zawsze do przodu....

#4 OFFLINE   explosiv9

explosiv9

nożownik pomorski

• 1 643 postów

Napisany 25 czerwca 2009 - 15:54

A co myślicie o tym żeby dać je do nabicia ?

Chłopie,co Ty tam chcesz nabijać? kupuj używaną tarczę i śmigaj dalej

#5 OFFLINE   letis

letis

MEWA SQUAD

• 118 postów

Napisany 25 czerwca 2009 - 17:58

u mnie było to samo. kupiłem auto i byłem zdziwiony że tak wysoko łapie. myślałem że TTTM przez 5000km. najgorsze stało się w trasie. sprzęgło zaczęło się ślizgać i trasę 300km z Torunia do Wrocławia jechałem ponad 7 godzin. Koszty to u mnie 530zł sprzęgło kompletne LUK-a(tarcza docisk łożysko oporowe) wymiana 200zł. Oryginalna tarcza wytrzymała 230 000km.

#6 OFFLINE   cichy.

cichy.
  • 22 postów

Napisany 26 czerwca 2009 - 08:24

Co wy panowie o tym myślicie z tymi używanymi częściami, chętnie bym tak zrobił, ale nie wiem czy to jest dobry pomysł, na pewno obniży mi to koszty naprawy, ale czy to będzie działać tak jak powinno ?
Zawsze do przodu....

#7 OFFLINE   patryk0490

patryk0490
  • 349 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 27 czerwca 2009 - 02:49

heh ja na resztce sprzęgła przejechałem prawie 15k kilometrów :p jak kupiłem auto to już tak było. Wszyscy mnie straszyli że zostanę na którymś skrzyżowaniu no ale jak na razie nic niepokojącego się nie dzieje. Myślę że jak będziesz delikatnie jeździł to wszystko będzie ok, tak przynajmniej było w moim wypadku.

#8 OFFLINE   cichy.

cichy.
  • 22 postów

Napisany 27 czerwca 2009 - 10:26

Dzięki kolego podniosłeś mnie na duchu.
Zawsze do przodu....

#9 OFFLINE   michal987654321

michal987654321

Zbanowany

• 1 677 postów

Napisany 27 czerwca 2009 - 11:08

heh ja na resztce sprzęgła przejechałem prawie 15k kilometrów :p jak kupiłem auto to już tak było. Wszyscy mnie straszyli że zostanę na którymś skrzyżowaniu no ale jak na razie nic niepokojącego się nie dzieje. Myślę że jak będziesz delikatnie jeździł to wszystko będzie ok, tak przynajmniej było w moim wypadku.

No OK. Prawda jest taka że jak nie zagrzejesz tarczy to będzie dobrze, tylko co za przyjemność jeździć automatem w manualu ? :p
Przynajmniej u mnie tak było że jak się ślizgnęła na I biegu to do samego V przy zmianie się ślizgała ;)

#10 OFFLINE   explosiv9

explosiv9

nożownik pomorski

• 1 643 postów

Napisany 27 czerwca 2009 - 11:14

No OK. Prawda jest taka że jak nie zagrzejesz tarczy to będzie dobrze

Wszystko się zgadza tylko,Cichy chce jechać w góry,więc ja bym nie ryzykował....

#11 OFFLINE   patryk0490

patryk0490
  • 349 postów

Napisany 27 czerwca 2009 - 11:56

Kolego cichy. bo widzę że nie wszyscy mnie dobrze zrozumieli. Ja nie powiedziałem, że mam ślizgające się sprzęgło tylko wiem, że jest jego końcówka, bo jest bardzo wysoko i łapie na krótko. Ślizgać to mi się zaczyna dopiero jak je porządnie dogrzeje. Powiem tak dla przykładu że kiedyś mnie podpuścili żeby zapiszczeć z miejsca to była masakra. Auto oczywiście nie zadrapało tylko zaczęło wyć a potem to już od automatu byś nie odróżnił :p No ale na następny dzień jak tarcza ostygła było już ok. No i tak sobie jeżdżę do tej pory :cool:

Tak przy okazji to może by mi ktoś pomógł TUTAJ Sorki za spam ale to chyba lepsze niż zaśmiecać forum nowymi tematami.