przerejestrowanie bez ważnego OC?
Napisany 22 czerwca 2009 - 23:27
mam taki problem: zamierzam kupić auto od pewnego gościa (nazwijmy go pośrednikiem). Na aucie mi zależy, bo jest w bardzo porządnym stanie technicznym. Pośrednik kupił to auto od poprzedniego właściciela 3 dni temu, natomiast tydzień temu wygasła polisa OC. Pośrednik nie przerejestrował na siebie tego auta. Czyli dokumenty są następujące: polisa OC nieważna od tygodnia, dowód rejestracyjny na poprzedniego właściciela, umowa kupna/sprzedaży pomiędzy poprzednim właścicielem a pośrednikiem. I tu pojawia się problem. Aby zapłacić OC potrzebuję mieć auto zarejestrowane już na siebie (w OC jest przecież wpisany właściciel i numer rejestracyjny). Czy da się przerejestrować auto posiadając 2 umowy kupna/sprzedaży (poprzedni właściciel-pośrednik i pośrednik-ja), oraz dowód rejestracyjny na poprzedniego właściciela? Niby potrzebuję do tego polisy OC (jak przerejestrowywałem na siebie poprzedni samochód, to wydaje mi się, że musiałem dołączyć polisę). Jak to załatwić? Zależy mi bardzo na kupnie tego samochodu, bo jak już pisałem było sprawdzane w ASO i jest w bardzo dobrym stanie technicznym. No chyba, że można opłacić OC przedstawiając wspomniane wcześniej umowy kupna/sprzedaży tak, żeby w OC był wpisany stary numer rejestracyjny, a moje nazwisko jako właściciel (bo w sumie będę dokument stwierdzający, że jestem właścicielem auta, a później zaktualizować w polisie numer rejestracyjny.:confused:
Napisany 23 czerwca 2009 - 04:34
A co do rejestracji bez polisy OC to auto ci zarejestrują bez problemu. Aktualną polisę OC będziesz musiał okazać przy odbieraniu twardego dowodu rejestracyjnego.
Napisany 23 czerwca 2009 - 08:13
Jeśli chodzi o polisę OC to z tego co mi wiadomo zostaje ona przedłużona automatycznie, jeśli nie zostanie wcześniej wypowiedziana. Więc uważaj żebyś nie płacił podwójnego ubezpieczenia OC. Możliwe że poprzedni właściciel(nie ten pośrednik) dostał już taką polisę do opłacenia. Najlepiej było by zadzwonić do ubezpieczalni i zapytać się czy wystawili już kontynuację polisy czy została ona wypowiedziana. Jesli polisa nie została wypowiedziana to ten pośrednik powinien ją najpierw opłacić. Potem ty kupujesz auto, wypowiadasz polisę (lub przepisujesz na siebie) i ubezpieczasz sam.
Trochę nie tak jest. Kolego, załóżmy że OC skończyło się 15 czerwca, Ty kupujesz dzis auto i polisa jest nieważna. W tym momencie Twoim obowiązkiem jest aby w dniu kupna ubezpieczyć to auto na nowo na siebie (wystarczą Ci umowy), a do firmy poprzedniego właściciela należy wysłać wypowiedzenie OC ponieważ tak jak kolega Qiub pisze ta polisa jest wznowiona i wisi zapewne na niej "wirtualne" wznowienie do opłaty (druczek wypowiedzenia znajdziesz tu wypowiedzenie nabywcy).
A co do rejestracji bez polisy OC to auto ci zarejestrują bez problemu. Aktualną polisę OC będziesz musiał okazać przy odbieraniu twardego dowodu rejestracyjnego.
Niestety jeżeli nie masz ważnego ubezpieczenia OC a pojazd jest zarejestrowany w kraju to nie przejdziesz przez rejestrację.
Napisany 23 czerwca 2009 - 14:10
Napisany 23 czerwca 2009 - 16:39
Kiedys jeszcze wymagali kwit oplaty podatku PCC, ale tez juz nie jest potrzebny w tej chwili do rejestracji, chyba ze dany wydz. komunikacji zatrzymal sie na przepisach sprzed 3 lat.
Wszystko powyzsze dotyczy aut juz zarejestrowanych (nie znam dokladnie procedur przy "pierwszej" rejestracji krajowej).
Pozdro
Napisany 23 czerwca 2009 - 17:05
W zadnym wydziale komunikacji z jakim mialem nieprzyjemnosc sie spotkac nikt nigdy nie wymagal polisy OC przy rejestracji auta ani przy odbiorze dowodu rejestracyjnego (chyba ze dowod byl zatrzymany wlasnie za brak OC przez Policje).
Kolego może zapoznaj się dokładnie z przepisami? znów ktoś opiera się na swoich "przeżyciach" a nie na kwestiach prawnych. Jeżeli ubezpieczenie OC jest nieważne to auto nie zostanie zarejestrowane to samo dotyczy się badań technicznych. Ty może zwyczajnie posiadałeś ubezpieczenie poprzedniego właściciela, a nie całkowicie nieważne OC? Jeszcze piszesz, że przy odbiorze nikt od Ciebie tego nie wymagał to już wogóle jest zdecydowany błąd urzędnika. Obowiązkiem jest posiadanie ważnego OC do odbioru dow. rej.
Napisany 23 czerwca 2009 - 17:36
to już wogóle jest zdecydowany błąd urzędnika.
Niestety u nas już tak jest,że co urząd to obyczaj.Przepisy przepisami a widzi mi się pracownika urzędu swoją drogą.
Ja jedynie potwierdzam,że ode mnie przy rejestracji auta wymagano ważnego OC (auto już zarejestrowane).Facet przede mną nie miał ważnej polisy i powiedziano mu,że owszem mogą mu zarejestrować,ale od razu powiadamiają Fundusz Gwarancyjny.
Najlepiej zadzwonić do swojego urzędu i po sprawie.
Napisany 23 czerwca 2009 - 17:44
Kolego może zapoznaj się dokładnie z przepisami? znów ktoś opiera się na swoich "przeżyciach" a nie na kwestiach prawnych. Jeżeli ubezpieczenie OC jest nieważne to auto nie zostanie zarejestrowane to samo dotyczy się badań technicznych. Ty może zwyczajnie posiadałeś ubezpieczenie poprzedniego właściciela, a nie całkowicie nieważne OC? Jeszcze piszesz, że przy odbiorze nikt od Ciebie tego nie wymagał to już wogóle jest zdecydowany błąd urzędnika. Obowiązkiem jest posiadanie ważnego OC do odbioru dow. rej.
Zapraszam do lektory http://bip.uml.lodz....php?str=16&id=5
Napisany 23 czerwca 2009 - 22:34
Napisany 24 czerwca 2009 - 08:11
Zapraszam do lektory http://bip.uml.lodz....php?str=16&id=5
Czytałem i faktycznie nic tam nie ma ntt. Ale to jest strona wydziału a nie ustawa, przestudiuj ustawę a wtedy się wypowiedz. Czy wiesz czym skutkuje to że przy rejestracji nie masz OC? tym tak jak pisze kolega, że wydział zgłasza to do FG. Zgodnie z ustawą jeżeli kupujesz samochód zarejestrowany w kraju a bez ważnego OC to masz obowiązek ubezpieczyć go w dniu zakupu w przeciwnym wypadku poprostu FG wlepia kary i to niemałe. Co do urzędu to kwestia poprostu ludzi, niestety taka prawda, że co urząd to inne zasady.
Napisany 24 czerwca 2009 - 10:15
W mojej wypowiedzi opieralem sie na wlasnym doswiadczeniu i na zacytowanej stronie urzedu miasta lodzi. Pozdro
Napisany 24 czerwca 2009 - 10:35
Prosie, jest ustawa o OC USTAWA co do konkretnego pkt to nie chce mi się szukać, masz czas to sobie szukaj, ja Ci mówie jak jest i nie gdybam sobie w stylu " bo raz mi się udalo" znam się na temacie, ubezpieczam od ponad 3lat i wiem co się dzieje. Ty natomiast opierasz się na swoich przeżyciach, ale uważaj bo kiedyś może się okazać że KLOPS bo czegoś nie dopełniłeś a wystarczylo posłuchać....mbobik podaj ustawe w ktorej to jest usankcjonowane - ustawa, rozporzadzenia wykonawcze itp. (przegladalem Twoj profil, wiec nie powinienes miec z tym zadnego problemu), wtedy rozwiejemy wszelkie watpliwosci i obejdziemy sie bez niepotrzebnych klotni.
W mojej wypowiedzi opieralem sie na wlasnym doswiadczeniu i na zacytowanej stronie urzedu miasta lodzi. Pozdro
EDIT: art.31 pkt.3 - obowiązek zawarcia OC w dniu kupna
P.S.
Nie mam zamiaru się kłócić z nikim, Twoje zdanie, Twoja sprawa tylko nie mieszaj tu innym.
Napisany 24 czerwca 2009 - 13:30
ja dwa miesiące temu jak auto rejestrowałem to potrzebna byla umowa dowod re. karta pojazdu dostałem mieki dowod po mieśącu miałem przynieś ubezpieczenie OC i okazać im wtedy dydali mi twardy dowod
Jak pisałem miałem dokładnie tak samo
Napisany 24 czerwca 2009 - 17:13
Jak pisałem miałem dokładnie tak samo
1. auto sprowadzone czy krajowe?
2. wogóle nie miałeś ubezpieczenia?
Napisany 24 czerwca 2009 - 20:12
1. auto sprowadzone czy krajowe?
2. wogóle nie miałeś ubezpieczenia?
Auto sprowadzone, ale zarejestrowane już w polsce. Miało dwóch właścicieli.
Poszedłem przerejestrować i kazali mi przy odbiorze twardego dowodu okazać OC.
Przy pierwszej wizycie OC poprzedniego właściciela nie chcieli. Auto miało ważne OC.
Napisany 24 czerwca 2009 - 22:05
Auto sprowadzone, ale zarejestrowane już w polsce. Miało dwóch właścicieli.
Poszedłem przerejestrować i kazali mi przy odbiorze twardego dowodu okazać OC.
Przy pierwszej wizycie OC poprzedniego właściciela nie chcieli. Auto miało ważne OC.
U mnie dokładnie tak samo było jak rejestrowałem.
Napisany 24 czerwca 2009 - 23:39
1. Zapłacić OC u tego samego ubezpieczyciela co było tamto, np na 30 dni
2. Przerejestrować auto na siebie
3. Pójść do ubezpieczali i zrobić aneks do OC, o zmianie numerów rej.
4. Ewentualnie pójść do właściwego ubezpieczyciela którego chcę mieć, opłacić już docelowe OC
5. wypowiedzieć OC w poprzedniej ubezpieczalni
dodatkowo aby jak najszybciej zalegalizować gaz, który założę:
1. z miękkim dowodem iść założyć gaz
2. zrobić przegląd i dostać świstek który jest ważny 20 dni
3. w ciągu tych 20 dni odebrać twardy dowód i przy odbiorze wręczyć wniosek o dodatkowy wpis o gazie
4. wysłuchać bluzgania urzędnika
5. odebrać twardy dowód z własnie wbitym do niego gazem
Mam nadzieję, że komuś to pomoże w przyszłości

Pozdrawiam
Napisany 25 czerwca 2009 - 08:01
byłem zapytać w urzędzie u mnie we Wrocławiu i powiedzieli że mam zrobić tak:
1. Zapłacić OC u tego samego ubezpieczyciela co było tamto, np na 30 dni
2. Przerejestrować auto na siebie
3. Pójść do ubezpieczali i zrobić aneks do OC, o zmianie numerów rej.
4. Ewentualnie pójść do właściwego ubezpieczyciela którego chcę mieć, opłacić już docelowe OC
5. wypowiedzieć OC w poprzedniej ubezpieczalni
Noi proszę. tu się kłania brak wiedzy urzędnika:
ad1. nie da się zapłacić wznowienia OC na 30dni, ewentualnie możesz zrobić całkiem nowe na 30dni
ad3. nie można zrobić aneksu zmiany na ubezpieczeniu krótkoterminowym, to też w ustawie jest zapis, że ubezpieczenie krótkoterminowe działa do momentu rejestracji i wten dzień należy ubezpieczyć auto na siebie (można znów na 30dni ale po odbiorze twardego dowodu należy ubezpieczyć już na rok)
ad5. ubezpieczenie krótkoterminowe wygasa samo, więc nie trzeba go wypowiadać
Poraz kolejny świetnie wam pokazuje jak to poinformowani są nasi urzędnicy, ale nie ma się co im dziwić skoro są zwalniani i zatrudniani co miesiąc nowi. Jeżeli nie chcecie mieć problemów stosujcie się do moich porad, wiem co pisze, ma doświadczenie w tej kwestii jak i oparcie merytoryczne.