Ile oleju do 2.0 DTi
Rozpoczęte przez
Wojda
, 22 cze 2009, 00:16
9 odpowiedzi na ten temat
Napisany 22 czerwca 2009 - 00:16
Witam
Mam pytanie ile oleju powinno się wlać do Omegi B 2.0 DTi 98r
Szukałem na forum i nic, a w instrukcji akurat do tego silnika też nie ma danych
Z góry dzięki za pomoc
Mam pytanie ile oleju powinno się wlać do Omegi B 2.0 DTi 98r
Szukałem na forum i nic, a w instrukcji akurat do tego silnika też nie ma danych
Z góry dzięki za pomoc
Napisany 22 czerwca 2009 - 09:46
Ale najpierw wlej równo 5l i sprawdź stan - powinno być 1/2-3/4 stanu. Chyba że masz komputer pokładowy to lepiej wlać te 5,5l żeby co 5 minut nie darł ryja, że oleju brakuje, bo on przewrażliwiony na tym punkcie za bardzo jest.
Napisany 22 czerwca 2009 - 18:56
u mnie komp pokladowy nie pokazuje nic na temat stanu oleju /wyswietlacz kolorowy/, tak ma byc? kiedys stan zszedl mi tak na minimu a moze i troche mniej zanim dolałem...
Napisany 23 czerwca 2009 - 14:34
u mnie komp pokladowy nie pokazuje nic na temat stanu oleju /wyswietlacz kolorowy/, tak ma byc? kiedys stan zszedl mi tak na minimu a moze i troche mniej zanim dolałem...
Na pierwszej wymianie oleju w obecnej Omedze wlalem rowno 5l oleju, tak jak w tamtej zawsze robilem. Na zimnym silniku stan byl OK, ponad polowa, prawie max. Ale po rozgrzaniu (praktycznie od razu po dzwignieciu wskazowki temperatury) juz sie na CID-ie pojawial komunikat o niskim poziomie oleju. I teraz juz na wymiane oleju wlewam ponad 5l, tak zeby na zimnym silniku stan oleju byl lekko ponad max (dochodzi do sprezynki na bagnecie) i mam spokoj z nadpobudliwym komputerem

Napisany 09 listopada 2013 - 17:59
Witam.
Dziś miałem wymieniany olej w swojej omedze 2.0 16V DTI (101KM)
Wlane zostało 5L. Bagnet pokazuje, że mam za dużo oleju. podchodzi pod sprężynkę.
Nie bardzo wiem o co chodzi, czy nowy filtr nie zdążył nasiąknąć i stąd na bagnecie tyle oleju?
Dziś miałem wymieniany olej w swojej omedze 2.0 16V DTI (101KM)
Wlane zostało 5L. Bagnet pokazuje, że mam za dużo oleju. podchodzi pod sprężynkę.
Nie bardzo wiem o co chodzi, czy nowy filtr nie zdążył nasiąknąć i stąd na bagnecie tyle oleju?