Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

wiecznie brudny samochód

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
36 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   chomiczek

chomiczek

Administrator

• 15 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 31 grudnia 2006 - 13:11

Witam, mam taki problem z moją omegą, że praktycznie po dwóch dniach po wizycie w myjni samochód wygląda tak jak wcześniej.. zastanawia mnie tylko czy wszystkie omegi tak mają, czy może coś z moją jest nie tak..

1. Fakt, że nie ma chlapaczy pewnie ma tutaj jakieś znaczenie, ale czy aż takie??
2. Prędkość hmm.. teraz właściwie nie jeżdże >90.. tak optymalnie 70 - 85.
3. Nadwozie.. chodzi mi o tym nadwozia, ja mam kombiaka.. i zastanawiam się czy to ma wpływ.. o ile pewnie na tylną szybę i tył samochodu pewnie tak to na boki przecież nie (a może się myle?)
4. Jak wam zbiera tylka wycieraczka (chodzi oczywiście o kombi).. tzn. u mnie nie zbiera powiedzmy pół kola tylko na środku.. e qrde nie wytłumacze tego.. zrobie fotke później to załącze tutaj.

#2 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 31 grudnia 2006 - 13:29

Witam, mam taki problem z moją omegą, że praktycznie po dwóch dniach po wizycie w myjni samochód wygląda tak jak wcześniej.. zastanawia mnie tylko czy wszystkie omegi tak mają, czy może coś z moją jest nie tak..

1. Fakt, że nie ma chlapaczy pewnie ma tutaj jakieś znaczenie, ale czy aż takie??
2. Prędkość hmm.. teraz właściwie nie jeżdże >90.. tak optymalnie 70 - 85.
3. Nadwozie.. chodzi mi o tym nadwozia, ja mam kombiaka.. i zastanawiam się czy to ma wpływ.. o ile pewnie na tylną szybę i tył samochodu pewnie tak to na boki przecież nie (a może się myle?)
4. Jak wam zbiera tylka wycieraczka (chodzi oczywiście o kombi).. tzn. u mnie nie zbiera powiedzmy pół kola tylko na środku.. e qrde nie wytłumacze tego.. zrobie fotke później to załącze tutaj.

brak chlapaczy pomaga w brudzeniu.
wszystko zalezy od warunkow pogodowych - jest bloto samochod bedzie brudny.
a jesli chodzi o wycieraczke to naciag sprezyny jest za slaby i dlatego kiepsko wyciera. Po wymianie na nowa - ideal. koszt kolo 50 pln

#3 OFFLINE   piotr027

piotr027

Dwie Omegi-jedna Edytki

• 604 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 31 grudnia 2006 - 13:45

hm.............taka pora roku ,ze dwa dni po wyjeździe z myjni autka się brudzą............no chyba,ze ktoś trzyma w garazu i nim nie jeździ......... :mrgreen:

#4 OFFLINE   Gradz

Gradz
  • 714 postów

Napisany 31 grudnia 2006 - 13:47

Jest brudno to i auta sie brudza...

#5 OFFLINE   chomiczek

chomiczek

Administrator

• 15 postów

Napisany 31 grudnia 2006 - 13:48

hmm.. ale żeby aż tak?? :/

#6 OFFLINE   Gradz

Gradz
  • 714 postów

Napisany 31 grudnia 2006 - 13:48

Ja umylem, postawilem pod blokiem na 3 dni i po tych 3 dniach auto wygladalo gorzej niz przed myjnią...

#7 OFFLINE   kubol

kubol
  • 69 postów

Napisany 31 grudnia 2006 - 14:26

hmm.. ale żeby aż tak?? :/

hmmm... ale aż tak to znaczy jak?

są różne stopnie zabrudzenia... zakurzony, zapiaszczony, zabłocony... i wreszcie... "rejestracji nie widać"

wszystko zależy od tego po jakich drogach się jeździ z jakimi oponami.

Ja mam 225 na tyle (niestety) i tylny zderzak i klapa jest zabrudzona, ale raczej normalnie (jak dla mnie) auto myłem przed świętami i od tego czasu zrobiłem jakieś 500km.

#8 OFFLINE   lord_craven

lord_craven

Ciem kotka!

• 5 572 postów
  • Województwo: podkarpackie

Napisany 31 grudnia 2006 - 14:35

Chlapacze pomagają w pewnym stopniu. Teraz na zimówkach (195/65), mając chlapacze, auto umyte w środę po świętach. Zrobiłem trochę kilometrów po mokrym i jest całkiem przyzwoicie. Zabrudzone jest tylko do listw (listew?) ozdobnych i to nie bardzo.
Ale ja wyznaję zasadę, że auto ma jeździ a dopiero później ładnie wyglądać. Myśle, że Maraboot i Wickerman to potwierdzą ;)

#9 OFFLINE   chomiczek

chomiczek

Administrator

• 15 postów

Napisany 31 grudnia 2006 - 14:43

Ja mam 225 na tyle (niestety) i tylny zderzak i klapa jest zabrudzona, ale raczej normalnie (jak dla mnie) auto myłem przed świętami i od tego czasu zrobiłem jakieś 500km.

ja mam 195 i w sumie rejstracje przecierałem wczoraj.. a ile zrobiłem od ostatnije myjni :/ hmm.. nie wiem... może koło 700... może więcej.

#10 OFFLINE   piotr027

piotr027

Dwie Omegi-jedna Edytki

• 604 postów

Napisany 31 grudnia 2006 - 14:45

moja umyta przed świetami jeszcze kolor trzyma..........ale brudna już jak świnia............cóz..........trza poczekać do lata :mrgreen:

#11 OFFLINE   Waldemarz

Waldemarz

DZIADZIA

• 2 660 postów
  • Województwo: mazowieckie

Napisany 31 grudnia 2006 - 15:01

Jakie warunki pogodowe to taka czystość autka.
Chlapacze napewno pomagaja w tym, że nie brudzi ci autka powyżej ozdobnej listwy.
Zreszta wszystko zależy od tego gdzie jeżdzisz. Bo jeśli po błotnistych drogach, to sie nie dziw, że bardziej sie autko brudzi.

#12 OFFLINE   kubol

kubol
  • 69 postów

Napisany 31 grudnia 2006 - 15:04

ja mam 195 i w sumie rejstracje przecierałem wczoraj.. a ile zrobiłem od ostatnije myjni :/ hmm.. nie wiem... może koło 700... może więcej.

ale była już nieczytelna czy po prostu zachlapana?

BTW takie opowiadanie bez zdjęć to jak opisywanie doznań cielesnych... :lol:

#13 OFFLINE   Maro

Maro
  • 4 000 postów

Napisany 31 grudnia 2006 - 15:23

A moja jest czyściutka :p Bo nie jeżdżę :) Stoi na parkingu i deszcz ją myje ;)

A jak jeżdżę to przeważnie w ładne weekendy :)

Za to firmówka trzyma czystość pierwsze 10 minut od wyjazdu :) Jeszcze jak sie przejadę obok robót przy A1 jadąc za jakąś cieżarówką to świata nie widać :D

#14 OFFLINE   Omega16v

Omega16v
  • 519 postów

Napisany 31 grudnia 2006 - 15:59

To że się samochody brudzą no to chyba nic dziwnego . Jeszcze jak się ma czarne auto (Maro pewnie wie coś o tym hi hi)

Ja za to w tym temacie chciał bym pochwalić Omegę bo mi wydaje się ze za to w środku się jakoś tak szybko nie brudzi nie zbiera się tam tona kurzu itp... A to najbardziej sprawia mi przyjemność czysty środek.

Wiadomo fajnie jak auto jest całe czyste ale jak sie niema wszystkiego to choć w środku musi być miło

#15 OFFLINE   chomiczek

chomiczek

Administrator

• 15 postów

Napisany 31 grudnia 2006 - 16:02

ale była już nieczytelna czy po prostu zachlapana?

teraz już trochę za ciemno na foto.. zrobię może jutro (jak będę potrafił ;) ) a co do samej tablicy.. hmm.. no po wpatrzeniu się z odległości ok 2-3 m przeczytałem co to numerki (pewnie trochę podświadomie, bo wiem co tam pisze :D )..

Co do dróg błotnistych to raczej po takowych nie jeżdżę.. może sam podjazd pod dom.. jakieś 50m po drodze nieasfaltowej, ale jadę tam delikatnie :/

Lece może uda mi się jakaś fotkę zrobić :D

To że się samochody brudzą no to chyba nic dziwnego . Jeszcze jak się ma czarne auto (Maro pewnie wie coś o tym hi hi)

Ja za to w tym temacie chciał bym pochwalić Omegę bo mi wydaje się ze za to w środku się jakoś tak szybko nie brudzi nie zbiera się tam tona kurzu itp... A to najbardziej sprawia mi przyjemność czysty środek.

Wiadomo fajnie jak auto jest całe czyste ale jak sie niema wszystkiego to choć w środku musi być miło

no niby tak.. prawda jest taka, że siedząc w samochodzie nie widzisz jaki on jest usyfiony na zewnątrz.. wkurza tylko brak widoczności przez tylną szybe :/

EDT: na tym zdjęciu może nie widać za dobrze tego, ale można popatrzeć ile było syfu (przetarłem wczoraj numer telefonu i nazwę firmy).. Przypatrzcie się tylną szybe i na ślad jaki zostawia wycieraczka.. też tak macie czy to wina sprężyny?

EDT2: Jak wam działa spryskiwacz tylnej szyby w kombi? Czy de facto tylko tak dziwnie 'ciurka' czy leje tak jak przedni? Czy spryskiwacz powinnien się ruszać czy stać w jednej pozycji?

#16 OFFLINE   piotr027

piotr027

Dwie Omegi-jedna Edytki

• 604 postów

Napisany 31 grudnia 2006 - 16:38

no faktycznie...........moje auta nigdy (prawie) takie ubrudzone nie bywają.............

#17 OFFLINE   Omega16v

Omega16v
  • 519 postów

Napisany 31 grudnia 2006 - 16:50

(przetarłem wczoraj numer telefonu i nazwę firmy)

Chomiczek ty sie nie tłumacz że coś przecierałeś miałeś tan napis BRUDAS i tyle he he

Ale swoją drogą coś ci się ubrudziło delikatnie chyba jakaś trasa była ? Chomiczek też mam kombi
i moja wycieraczka tylna też jest delikatnie mówiąc do wymiany . Mój spryskiwacz leje dość spory strumień płynu..

#18 OFFLINE   kubol

kubol
  • 69 postów

Napisany 31 grudnia 2006 - 18:03

o nie, mój tak usyfiony nie jest, no może boki i tylny zderzak... za to maska jeszcze się błyszczy :o

się ciesz, że w ogóle wycieraczke masz... w sedanie jej brak doprowadza mnie do pasji :bad:

#19 OFFLINE   Maro

Maro
  • 4 000 postów

Napisany 31 grudnia 2006 - 18:21

w sedanie jej brak doprowadza mnie do pasji :bad:

E tam.

Ja mam przyciemnione szyby, roleta cały czas zaciągnięta i jak dla mnie to mogłoby nie być tylnej szyby :p

#20 OFFLINE   Twaróg

Twaróg
  • 378 postów

Napisany 31 grudnia 2006 - 18:22

Kubol w sedanie też mnie denerwuje że nie ma wycieraczki ale tylko szyba się prawie wogóle nie brudzi tyle że krople wody śnieg i tym podobne zasłaniają widoczność. A co do czystkości no niestety pogoda taka i takie czyste drogi jak ostatnio jechałem do niemiec to przez polske miałem sucho (mgła tylko) ale rzez niemcy a to padało a to przestawało i tak w obie strony tam to dopóki nie dojechałem do polskiej granicy miałem czyściutki samochód bo tam czyste drogi są nie to co u nas przykład omeśke myłem przed świętami samymi potem opłukałem go karcherem ma sam koniec świąt (wtorek) i w czwartek zajechałem na spot bardziej brudnym chyba jak chomiczek pokazał (po bokach oczywiście bo mam sedana wiec teł był czyściejszy)
pozdro