Wymiana sprzęgła - pytanie do tych co sami wymieniali
Napisany 27 grudnia 2006 - 20:04
Napisany 27 grudnia 2006 - 20:44
Żadnych cudów, torxy i zwykłe klucze.czy do wymiany są potrzebne jakieś specjalne narzędzia bez których ani rusz ?
Normalnie nic nie powinno się przytrafić, ale wszystko można koncertowo spieprzyć...Czy mogą wystąpić jakieś niespodzianki ?
Nic szczególnego, pamiętaj o rozłączeniu przewodu od pompki sprzęgłą do siłownika sprzęgła przed rozpoczęciem roboty i zabezpieczeniu tego przed wycieknięciem płynu ze zbiorniczka. Po wszystkim trzeba odpowietrzyć układ, potrzebny płyn hamulcowy DOT-4.Nie wiemy jak sprawa wyglada kiedy mamy sprzeglo hydrauliczne.
Jeżeli macie trochę doświadczenia, to będzie OK. Powodzenia!
Napisany 27 grudnia 2006 - 23:03
Nic szczególnego, pamiętaj o rozłączeniu przewodu od pompki sprzęgłą do siłownika sprzęgła przed rozpoczęciem roboty i zabezpieczeniu tego przed wycieknięciem płynu ze zbiorniczka. Po wszystkim trzeba odpowietrzyć układ, potrzebny płyn hamulcowy DOT-4.
No wlasnie tej hydrauliki sie boje najbardziej. W ktorym miejscu proponujesz odlaczyć przewod płynu ? Przy zbiorniku chyba nie za bardzo ?? Kolega twierdzi że sobie poradzi. W ksiazce Ertzholta wszystko jest beznadziejnie opisane, w ogole wydanie dotyczace Omegi moim zdaniem jest sklecone na predce - beznadziejne rysunki... Facet pisze ze trzeba uzyc jakis specjalny przyrzad i kieruje ksiazke do przeciewtnego uzytkownika - debilizm kompletny...
Napisany 27 grudnia 2006 - 23:42
Poniżej pompy sprzęgła jest złączka, w v6 trzeba było zdjąć wycieraczki szyby przedniej i plastikowe podszybie, żeby sięgnąć do tej złączki na przewodzie, może w 16v jest łatwiej.W ktorym miejscu proponujesz odlaczyć przewod płynu ?
Ten specjalny przyrząd to jest korek zbiorniczka płynu hamulcowego BEZ ODPOWIETRZNIKA, wtedy płyn nie ścieka, za***isty przyrząd :mrgreen:Facet pisze ze trzeba uzyc jakis specjalny przyrzad
Jak będziesz mieć skrzynię wyjętą, to sprawdź, czy się da odkręcić odpowietrznik wysprzęglika, bo poźniej może być niespodzianka.
Powodzenia.
Napisany 21 marca 2009 - 21:09
odświeżę trochęPoniżej pompy sprzęgła jest złączka, w v6

w którym miejscu dokładnie jest ta pompa w v-6 ???
i czy po odłączeniu tego można już bez żadnych problemów zrzucić skrzynie na ziemie ???czy są jakieś jeszcze niespodzianki ?
i jeszcze jedno czy przy wymianie trzeba za każdym razem wymieniać wysprzęglik i docisk czy wystarczy sama tarcza
a najlepiej to jak by ktoś napisał kro po kroku jak to zrobić był bym wdzięczny bo nigdy nie robiłem hydraulicznego sprzęgła ostatnio udało nareperować się automat to i myślę że z wasza pomocą i to da radę zrobić :up::tak:
Napisany 23 marca 2009 - 00:50
odświeżę trochę
![]()
w którym miejscu dokładnie jest ta pompa w v-6 ???
i czy po odłączeniu tego można już bez żadnych problemów zrzucić skrzynie na ziemie ???czy są jakieś jeszcze niespodzianki ?
i jeszcze jedno czy przy wymianie trzeba za każdym razem wymieniać wysprzęglik i docisk czy wystarczy sama tarcza
a najlepiej to jak by ktoś napisał kro po kroku jak to zrobić był bym wdzięczny bo nigdy nie robiłem hydraulicznego sprzęgła ostatnio udało nareperować się automat to i myślę że z wasza pomocą i to da radę zrobić :up::tak:
W "Sam naprawiam" jest bardzo ładnie opisane. Ja robiłem pierwszy raz sprzęgło w "normalnym" samochodzie (kiedyś w malcu wymieniałem) i z pomocą książki poszło bez problemów. Tylko w wersji elektronicznej od kolegi dunaj2, z tego co pamiętam nie wszystko było czytelne (można się domyśleć). Powodzenia.
Napisany 23 marca 2009 - 03:50
a i zaznacz sobie np korektorem w jakim polozeniu przykrecony byl przegum gumowy, bo jak skrecisz inaczej to wal moze wibrowac.
powodzenia
Napisany 23 marca 2009 - 18:58
no może i jet tylko w tym problem że nie posiadamW "Sam naprawiam" jest bardzo ładnie opisane.

a docisk też musowo zmieniać ?? jak nie będzie bardzo zjechany to może sama tarcza wystarczy bo lożysko to wiem bo może się zatrzećzmieniasz tylko lozysko doporowe docisk
Napisany 23 marca 2009 - 21:17
a docisk też musowo zmieniać ?? jak nie będzie bardzo zjechany to może sama tarcza wystarczy bo lożysko to wiem bo może się zatrzeć
wiesz, problem w tym , ze elementem dociskowym w docisku jest blacha wycieta na krztalt sloneczka , i stare wysluzone dociski lubia sobie tam peknac, a wtedy robota poraz kolejny, no i nowke tarcze sobie mozna przez to spalic. wiec wybor nalezy do ciebie,
ja osobiscie zalecam wymiane kompletnego zestawu
spytaj kolegi kczech on powinien miec cos w dobrej cenie
Napisany 24 marca 2009 - 00:30
no może i jet tylko w tym problem że nie posiadam ale jak koleg aposiada to z chęciom bym posiadł KristoferG@interia.pl
na maila to nie bardzo, bo trochę waży, ale:
http://rapidshare.co...p_by_dunaj2.rar