Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Kontrolka poduszki powietrznej

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
13 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   maniutek

maniutek

Omega? Po raz szósty?

• 395 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 29 maja 2009 - 23:02

Witam Panów i Panie. Ostatnio zmuszony bylem sciagnac kierownice w omedze. Mechanik powiedzial mi, ze musze to zrobic na odlaczonym akumulatorze. Fakt faktem, odlaczylem aku, ale pozniej pojechalem omega kawalek z podlaczonym aku, lecz z niezamontowana poduszka.....po zlozeniu wszystkiego do kupy wywala mi blad poduszki....mam pytanie, czy mimo iz wszytsko poskladalem dobrze, a podlaczylem kleme i poduszki nie bylo komputer zapamietal jej blad, czy jednak cos musialem zle podlaczyc(w sensie ze nie styka) ??? bede wdzieczny za info

#2 OFFLINE   BenekKNS

BenekKNS
  • 609 postów

Napisany 29 maja 2009 - 23:14

teraz komp traktuje poduszke jak po wystrzale. poprostu zapamietał że jej nie ma i teraz musisz usunąć błąd.

#3 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów
  • Województwo: dolnośląskie

Napisany 30 maja 2009 - 06:02

Witam Panów i Panie. Ostatnio zmuszony bylem sciagnac kierownice w omedze. Mechanik powiedzial mi, ze musze to zrobic na odlaczonym akumulatorze. Fakt faktem, odlaczylem aku, ale pozniej pojechalem omega kawalek z podlaczonym aku, lecz z niezamontowana poduszka.....po zlozeniu wszystkiego do kupy wywala mi blad poduszki....mam pytanie, czy mimo iz wszytsko poskladalem dobrze, a podlaczylem kleme i poduszki nie bylo komputer zapamietal jej blad, czy jednak cos musialem zle podlaczyc(w sensie ze nie styka) ??? bede wdzieczny za info

genialnie..... to zrobiłes - mechanik tez .... jak wspomniał kolega wylacznie kasowanie kompem -świeży wydatek

#4 OFFLINE   Nawalony Zając

Nawalony Zając
  • 3 237 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 30 maja 2009 - 09:58

Zabawna jest ta sprawa z poduszkami. Większość uważa, że jak się przy nich majstruje to trzeba odpiąć aku, żeby nie wystrzeliły i jeśli jest już odpięta to nie ma problemu.
Nie odpięty Aku to jedno + przekręcenie stacyjki = pomarańczowa kontrolka i ASO (TEH-2)

#5 OFFLINE   maniutek

maniutek

Omega? Po raz szósty?

• 395 postów

Napisany 30 maja 2009 - 10:40

Aha, dzieki za informacje. 3.06.2009 w warszawie jest spot - licze ze ktorys z Kolegow pokaze sie z kompem :) pozdrawiam

#6 OFFLINE   mmisku

mmisku
  • 12 postów

Napisany 30 maja 2009 - 12:12

Koledzy dziś rano wsiadłem do mojej omci i wyskoczyła mi kontrolka od poduszki. Po przekręceniu stacyjki gaśnie a potem zapala się i świeci. co mogło się stać? podpowiedzcie 1999r autka

A może ktoś z Was koledzy podrzuci gdzie dokładnie są te wtyczki i jak się do nich dostać?

#7 OFFLINE   Kristofer

Kristofer

VECTRAIrmscher1,9150+chip

• 1 758 postów

Napisany 30 maja 2009 - 12:19

Koledzy dziś rano wsiadłem do mojej omci i wyskoczyła mi kontrolka od poduszki. Po przekręceniu stacyjki gaśnie a potem zapala się i świeci. co mogło się stać? podpowiedzcie 1999r autka

podłącz kompa i wyświetli się nr błędu sprawdź wtyczki przy fotelach bo często nie łączą i wywala błąd

#8 OFFLINE   maniutek

maniutek

Omega? Po raz szósty?

• 395 postów

Napisany 30 maja 2009 - 12:28

genialnie..... to zrobiłes - mechanik tez ....

z czystej niewiedzy, bardzo Twoja opinia mi pomogla, nie dziekuje za odpowiedz

teraz komp traktuje poduszke jak po wystrzale. poprostu zapamietał że jej nie ma i teraz musisz usunąć błąd.

taka odpowiedz mnie satysfakcjonuje i o taka odpowiedz mi chodzilo, dziekuje Koledze

#9 OFFLINE   mmisku

mmisku
  • 12 postów

Napisany 30 maja 2009 - 12:33

wielkie dzięki Kristofer. Pozdrawiam

#10 OFFLINE   powazny

powazny

jedyny poważny

• 366 postów

Napisany 30 maja 2009 - 12:46

podłącz kompa i wyświetli się nr błędu sprawdź wtyczki przy fotelach bo często nie łączą i wywala błąd

lub taśma pod kierownicą.
jeżeli wyskoczy Ci problem z rezystancją, to kierunek --> taśma.
miałem, wymieniłem i jest git.

#11 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 30 maja 2009 - 13:35

maniutek nie masz sie o co obrażac - dziwie sie ze mechanik najpierw każe odpiąc na odłaczonym aku poduszke a pózniej każe ci jechac z odłaczona poduszke - rozumiesz chyba dlaczego okresliłem to jakie genialne zachowanie.... mechanikowi pogratulowac....wygląda na to że to jednak nie niewiedza.....

#12 OFFLINE   maniutek

maniutek

Omega? Po raz szósty?

• 395 postów

Napisany 30 maja 2009 - 16:12

nie gniewam sie, teraz Twoja odpowiedz jest jasniejsza - pozdrawiam serdecznie :)

#13 OFFLINE   walusxxx

walusxxx
  • 34 postów

Napisany 11 listopada 2010 - 17:25

siema.a gdzie sa te wtyczki przy fotelach?niedawno zapalila mi sie kontrolka.z miesiac wczesniej zdejmowalem kierownice i czy mozliwe ze po takim czasie dopiero komp zaczail błąd?

siema.a gdzie sa te wtyczki przy fotelach?niedawno zapalila mi sie kontrolka.z miesiac wczesniej zdejmowalem kierownice i czy mozliwe ze po takim czasie dopiero komp zaczail błąd?

#14 OFFLINE   bsje27

bsje27

3.0dti hybryda

• 1 015 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 11 listopada 2010 - 20:06

panowie co z tym zrobić,mi też zaświeciła się lampka po ściągnięciu deski rozdzielczej (po włączeniu zapłonu cały czas się świeci), podczas diagnostyki jest brak połączenia ze sterownikiem, więc wziołem schemat i okazało się że sterownik nie ma zasilania +12v. Po zrobieniu zasilania jest zmiana, mianowicie jak włącze zapłon, lampka poduszek gaśnie i zaświeca się lecz nadal brak komunikacji, dalej to juz niewiem, prosze pomóżcie bo coś naknociłem.