Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Wymiana głośników. Omega A.

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
11 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   THS

THS
  • 65 postów

Napisany 21 grudnia 2006 - 12:09

Witam. Dziś testowałem nowe radio i niestety głośniczki przednie w drzwiach charczą.. dlatego wymienie je na nowe z tym, że jak zdemontować maskownice ? boję się abym czegoś nie połamał..Czy ma ktoś zdjęcia poglądowe jak mniej więcej wygląda demontaż głośników wraz z wytłumieniem drzwi ? Czy tam wchodzą standardy 16.5 cm ? Pozdrawiam

#2 OFFLINE   nyny

nyny

From Vectra Unlimited

• 84 postów

Napisany 22 grudnia 2006 - 17:27

Tak wchodza 16.5 jednak bedziesz potrzebowal pierscieni dystansowych. Najlepiej jakby byly zrobione z mdf.
pozdro
www.h-o-t.pl
www.caraudioreda.pl

#3 OFFLINE   Luqua

Luqua
  • 941 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 24 grudnia 2006 - 00:16

jesli masz OME A to jest to banal. po prostu podwazasz zatrzaski maskownic uwazajac by ich nie wyrwac. zobaczysz wtedy glosnik na dystansie, o ile sie nie myle to trzyma sie na 3 wkretach. nie wiem jak jest w OMIE B ale w A fabryczne glosniki wygladaja jakby byly zlane na stale z dystansem. koszt dystansa - 15zl. Być moze masz B ale w opisie nie widze niestety. pozdrawiam :wink: :wink: :wink:

#4 OFFLINE   Rafał

Rafał
  • 440 postów

Napisany 24 grudnia 2006 - 13:06

Być moze masz B ale w opisie nie widze niestety.

2.4i

:razz:

#5 OFFLINE   Luqua

Luqua
  • 941 postów

Napisany 24 grudnia 2006 - 15:35

No 2,4i to w jakich sa? wiem ze w A sa 1.8, 2.0, 2.6, 3.0 i wieksze ale nie wiem czy tez 2.4 :roll: ? oj kutwa nie wiem :roll: :roll:

#6 OFFLINE   THS

THS
  • 65 postów

Napisany 24 grudnia 2006 - 18:15

No 2,4i to w jakich sa? wiem ze w A sa 1.8, 2.0, 2.6, 3.0 i wieksze ale nie wiem czy tez 2.4 :roll: ? oj kutwa nie wiem :roll: :roll:

Jak najbardziej mam Omcie A :)

Dzięki za porady. Oczywiście zanim otrzymałem odpowiedź dotyczącą rozkładania plastików, zdąrzyłem już jeden połamać :)

#7 OFFLINE   Luqua

Luqua
  • 941 postów

Napisany 25 grudnia 2006 - 20:22

Jak najbardziej mam Omcie A :) Dzięki za porady. Oczywiście zanim otrzymałem odpowiedź dotyczącą rozkładania plastików, zdąrzyłem już jeden połamać :)

HEHE standard... ja szczerze mowiec mam polamane oba, tez przy zdejmowaniu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
OMEGA A posiada silnik 2.4 - ZAPAMIĘTANE :mrgreen: :mrgreen:

#8 OFFLINE   staver

staver
  • 5 postów

Napisany 26 grudnia 2006 - 22:06

Witam Wszystkich miłośników hOpla...Głośniki w Omedze a to 16.5 cm ale muszą być płytkie, tak do 5cm głębokości (może 6cm po odpowiednim wpasowaniu).Wszystko przez prowadnicę do szyby. Od prowadnicy do siatki maskownic jest ok7.5cm więc wiekszośc głośników powinna się zmieścić po założeniu dystansu.Jednak jak się okazało nie jest to takie proste w praktyce,bo siatki maskownic mogą naciskać na głośnik po jego rantach.
Więc albo płytkie głośniki albo trochę więcej kombinacji z mocowaniem głośnika.
Co do zdjęcia maskownic to u mnie jest ona odkręcana na śruby od spodu, więc najpierw trzeba zdjąć całą tapicerkę o potem odkręcic maskownice z kieszenią.Siatki maskownic są zgrzane do kieszeni i raczej ich się nie zdejmuje.
Też chciałem sobie wymienić głośniki ale przeliczyłem się z głebokością głośników i mam mały "ZONK"Oryginalne głośniki pierdziały na całego - co się okazało -były wilgotne i cewka tarła o magnes. Jak głośnik wysechł to tarcie ustąpiło.Zrobię im osłonę z folii z tyłu i ponownie zamontuje a w międzyczasie bedę się rozglądał za odpowiednimi głośnikami.
Kilka fotek drzwi... http://forum.omegakl...s/fotki_129.rar

#9 OFFLINE   uukasz

uukasz

AKTUALNIE BRAK OMESZKI

• 271 postów

Napisany 27 grudnia 2006 - 19:00

panowie jesli chodzi o omege b to fajnie mozna sapsowac dystanse ze straych glosnikow jesli juz je chcemy wyzucac 16.5 cm i nie ma sesu placic za sklepowe badz mozna sobie wysic z jakies plyty drewnianej lub cos podobnego :???: :???:

#10 OFFLINE   THS

THS
  • 65 postów

Napisany 31 grudnia 2006 - 09:51

Wczoraj zabrałem się do rozbierania boczków.Długo nie musiałem czekać na pierwsze problemy, po odkręceniu 4 śrub od dołu, bok odszedł tylko z jednej strony co się okazało, że z drogiej strony bok przykręcony jest do całej tapicerki na drzwiach, żeby tego było mało to głośnik nie był przykręcony wogóle a po jego wyjęciu okazało się, że od zewnętrznej strony ze starości odkleiła się guma zawieszenia i jest troszeczkę porwana.W takim bądz razie jak głośnik ma nie charczeć...Czy orientuje się ktoś gdzie można dostać owe gumki ? Dowiadywałem się jedynie, że z wymianą nie ma problemów. Na zdjęciach w załączniku zaznaczyłem co się odkleiło..Gdyby odklejone było załóżmy w jednym miejscu to pół biedy, ale guma nie trzyma się nawet na 1mm :)

edit :

Dorzucam foto. http://forum.omegakl...spikery_143.rar

#11 OFFLINE   Beny

Beny

x30ben

• 4 042 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 02 stycznia 2007 - 17:55

najlepiej jest zdjac tapicerki z drzwi... elegancki dostep do wszystkich wkretow i pewnosc ze nic nie uszkodzimy... :wink:
Ja u mnie zamontowalem glosniki 16,5cm SONY Xplod XS-F1724 :grin: (glebokosc montazowa glosnika 47mm) na dystansach z MDF'u ktore kupilem na allegro... wszystko elegancko pasuje i dzwiek jest bardzo dobry... :wink:
jak by ktos mial jakies problemy ze zdjeciem tapicerki to piszcie... :razz:

#12 OFFLINE   Miki

Miki
  • 1 postów

Napisany 06 stycznia 2007 - 02:37

Witam. Mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.
Posiadam od 4 miesięcy Opla Omegę A.
Radyjko jakie zamontowałem to Clarion DXZ 368. Dźwięk z oryginalnych głośników nie bardzo mi pasował, więc też postanowiłem je wymienić. Jako że z kasą krucho a w poprzednim samochodzie miałem zamontowane JBL GT 5.0c MkII kupione bardzo okazyjnie od kolegi ( woofery + gwizdki) z tym małym problemem że miały średnicę 13 cm. Wydaje się logiczne że powinno to grać słabiej . Już sama różnica średnicy. Na szczęście po zdjęciu tapicerki okazało się że dystane i głośniki są skręcane ze sobą. pozostało pokonać tylko różnicę średnic. Pierwsze podejście - blacha aluminiowa :shock: zmontowałem - nie dość, że blacha cholernie chałasowała to jeszcze zawieszenie głośnika oparło się o atrapę tapicerki. Przyjrzałem się dokładniej starym głośnikom i zauważyłem że ich zawieszenie wybrzuszone było do wewnątrz głosnika. Z pomocą przyszedł kolega tokarz. Z rury tekstolitowej rorobił mi dystanse, przykręcone na 3 śruby do drzwi i głośniki do nich na 4 sruby.No i pomysł okazał się trafiony. Miło się zaskoczyłem gdy sprzęt odpaliłem . Mimo mniejszej średnicy głośniki grają naprawdę jak dla mnie dobrze. Tylko maty bitumicznej brakło i mam "wytłumione" ( zaklejone wszystkie otwory w drzwiach pod tapicerką) tylko prawe drzwi. Wiosną muszę zrobić podobnie z lewymi bo jest różnica w dźwięku. Na podszybie powędrowały gwizdki. Miały nakładki do montowania w otworach + doróbka z 1mm blachy alu żeby zamontować jak oryginalne. Teraz z dołu słychać basy a z góry wysokie dźwięki (oryginalnie tony były jakby wymieszane) i jakość jest wg mnie dobra. głośniki z przednich drzwi powędrowały do tyłu na półkę i prawdę moowiąc różnica pomiędzy tyłem a przodem jest kolosalna. Zdecydowałem się przy okazji odłożenia małej kwotki wrzucić i do tyłu JBL. Wtedy dopiero będzie można ocenić jak całość gra. Jako że mam gaz w bagażniku chyba nie zdecyduję się zapychać go tubą, chyba że gdy 4 głośniki nie zadowolą mnie to jakoś będę kombinował żeby stracić jak najmniej z przestrzeni bagażowej i wkomponuje głośnik basowy we wnękę za butlą.
Pozdrawiam.
OPEL OMEGA A 2,0i + LPG