Wymiana głośników. Omega A.
Napisany 21 grudnia 2006 - 12:09
Napisany 22 grudnia 2006 - 17:27
pozdro
www.caraudioreda.pl
Napisany 24 grudnia 2006 - 00:16

Napisany 24 grudnia 2006 - 13:06
Być moze masz B ale w opisie nie widze niestety.
:razz:2.4i
Napisany 24 grudnia 2006 - 15:35
Napisany 24 grudnia 2006 - 18:15
No 2,4i to w jakich sa? wiem ze w A sa 1.8, 2.0, 2.6, 3.0 i wieksze ale nie wiem czy tez 2.4 :roll: ? oj kutwa nie wiem :roll: :roll:
Jak najbardziej mam Omcie A

Dzięki za porady. Oczywiście zanim otrzymałem odpowiedź dotyczącą rozkładania plastików, zdąrzyłem już jeden połamać

Napisany 25 grudnia 2006 - 20:22
HEHE standard... ja szczerze mowiec mam polamane oba, tez przy zdejmowaniu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:Jak najbardziej mam Omcie A
Dzięki za porady. Oczywiście zanim otrzymałem odpowiedź dotyczącą rozkładania plastików, zdąrzyłem już jeden połamać
OMEGA A posiada silnik 2.4 - ZAPAMIĘTANE :mrgreen: :mrgreen:
Napisany 26 grudnia 2006 - 22:06
Więc albo płytkie głośniki albo trochę więcej kombinacji z mocowaniem głośnika.
Co do zdjęcia maskownic to u mnie jest ona odkręcana na śruby od spodu, więc najpierw trzeba zdjąć całą tapicerkę o potem odkręcic maskownice z kieszenią.Siatki maskownic są zgrzane do kieszeni i raczej ich się nie zdejmuje.
Też chciałem sobie wymienić głośniki ale przeliczyłem się z głebokością głośników i mam mały "ZONK"Oryginalne głośniki pierdziały na całego - co się okazało -były wilgotne i cewka tarła o magnes. Jak głośnik wysechł to tarcie ustąpiło.Zrobię im osłonę z folii z tyłu i ponownie zamontuje a w międzyczasie bedę się rozglądał za odpowiednimi głośnikami.
Kilka fotek drzwi... http://forum.omegakl...s/fotki_129.rar
Napisany 27 grudnia 2006 - 19:00

Napisany 31 grudnia 2006 - 09:51

edit :
Dorzucam foto. http://forum.omegakl...spikery_143.rar
Napisany 02 stycznia 2007 - 17:55

Ja u mnie zamontowalem glosniki 16,5cm SONY Xplod XS-F1724 :grin: (glebokosc montazowa glosnika 47mm) na dystansach z MDF'u ktore kupilem na allegro... wszystko elegancko pasuje i dzwiek jest bardzo dobry...

jak by ktos mial jakies problemy ze zdjeciem tapicerki to piszcie... :razz:
Napisany 06 stycznia 2007 - 02:37
Posiadam od 4 miesięcy Opla Omegę A.
Radyjko jakie zamontowałem to Clarion DXZ 368. Dźwięk z oryginalnych głośników nie bardzo mi pasował, więc też postanowiłem je wymienić. Jako że z kasą krucho a w poprzednim samochodzie miałem zamontowane JBL GT 5.0c MkII kupione bardzo okazyjnie od kolegi ( woofery + gwizdki) z tym małym problemem że miały średnicę 13 cm. Wydaje się logiczne że powinno to grać słabiej . Już sama różnica średnicy. Na szczęście po zdjęciu tapicerki okazało się że dystane i głośniki są skręcane ze sobą. pozostało pokonać tylko różnicę średnic. Pierwsze podejście - blacha aluminiowa :shock: zmontowałem - nie dość, że blacha cholernie chałasowała to jeszcze zawieszenie głośnika oparło się o atrapę tapicerki. Przyjrzałem się dokładniej starym głośnikom i zauważyłem że ich zawieszenie wybrzuszone było do wewnątrz głosnika. Z pomocą przyszedł kolega tokarz. Z rury tekstolitowej rorobił mi dystanse, przykręcone na 3 śruby do drzwi i głośniki do nich na 4 sruby.No i pomysł okazał się trafiony. Miło się zaskoczyłem gdy sprzęt odpaliłem . Mimo mniejszej średnicy głośniki grają naprawdę jak dla mnie dobrze. Tylko maty bitumicznej brakło i mam "wytłumione" ( zaklejone wszystkie otwory w drzwiach pod tapicerką) tylko prawe drzwi. Wiosną muszę zrobić podobnie z lewymi bo jest różnica w dźwięku. Na podszybie powędrowały gwizdki. Miały nakładki do montowania w otworach + doróbka z 1mm blachy alu żeby zamontować jak oryginalne. Teraz z dołu słychać basy a z góry wysokie dźwięki (oryginalnie tony były jakby wymieszane) i jakość jest wg mnie dobra. głośniki z przednich drzwi powędrowały do tyłu na półkę i prawdę moowiąc różnica pomiędzy tyłem a przodem jest kolosalna. Zdecydowałem się przy okazji odłożenia małej kwotki wrzucić i do tyłu JBL. Wtedy dopiero będzie można ocenić jak całość gra. Jako że mam gaz w bagażniku chyba nie zdecyduję się zapychać go tubą, chyba że gdy 4 głośniki nie zadowolą mnie to jakoś będę kombinował żeby stracić jak najmniej z przestrzeni bagażowej i wkomponuje głośnik basowy we wnękę za butlą.
Pozdrawiam.