Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

czyszczenie odmy a kontrolka oleju

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
6 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   LychaD

LychaD
  • 7 postów

Napisany 19 maja 2009 - 20:54

Witam,
dzisiaj czyściłem gumę od dużej odmy (tej z tyłu po prawej stronie co idzie do bloku silnika) - kawałkiem druta i szmatki przeczyściłem również trochę rurki co idzie do bloku. Po założeniu i odpaleniu wszystki było ok przez ok 500 m.

Wtedy zacząłem słyszeć klekotanie zaworów i po chwili zapaliła mi się kontrolka ciś. oleju. Podejżewam, że mogło trochę syfu z odmy wpaść do bloku.

Co może taki syf przytkać ? Co sprawdzić ? - Pompa oleju ? Ponoć jest jakieś coś z kulką :) co mogło się zablokować ? Czy można wogóle po tym jakoś posprzątać aby wróciło wszystko do normy ? Czy pomoże wymiana oleju ?

Nie zakładam, aby to padła pompa, bo byłby to zbyt duży zbieg okoliczności - a nic wcześniej mi nie klekotało, ani kontrolka nie migała.

Dodam, że jak odczekam aż ostygnie trochę, to po odpaleniu klekotanie po chwili znika - po czym po ok 400 m znowu to samo.

#2 OFFLINE   OMAA

OMAA
  • 60 postów

Napisany 20 maja 2009 - 14:01

Syf mógł zatkać ssak olejowy,bez zciągania miski nic nie zobaczysz i oczywiście wymiana oleju i filtra.:DA wystarczyło odkręcić odmę od bloku i wtedy przeczyścić:czesc:

#3 OFFLINE   LychaD

LychaD
  • 7 postów

Napisany 21 maja 2009 - 08:22

Wymiana oleju i filtra jest oczywista :) - zdaję sobie sprawę, że trzeba było odkręcić odmę - no ale cóż .... nie przepychałem jej przecież :) - wyczyściłem tylko obrzeża - a chciałem sprawdzić, czy nagar już doszedł do gumy.

SSak oczywiście do sprawdzenia - czy pompę i czujnik też pasuje wykręcić i sprawdzić ?

dzięki za odp.

#4 OFFLINE   zielas6662

zielas6662
  • 24 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 21 maja 2009 - 08:52

miałem podobny problem w omedze A zacioł mi się tłoczek w pompie oleju oczywiscie oleju nie podawało na klawiatore i klekotało, kontrola tez sie swiecila.Wykreciłem ten tłoczek przeczysciłem i ok oczywiscie olej i filtr tez wymieniłem.powodzenia

#5 OFFLINE   LychaD

LychaD
  • 7 postów

Napisany 21 maja 2009 - 14:27

dzięki - już wydaje się być wszystko ok - dla pewności wszystko zostało przeczyszczone - odma też :)

#6 OFFLINE   egon

egon
  • 5 983 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 28 września 2011 - 18:54

Jak w najprostszy sposób zdemontować(odkrecić) odme?
Czy jest na tyle dostepu zeby sie dobrać do niej po zdjeciu kolektora i podszybia?

#7 OFFLINE   janos-mac

janos-mac
  • 101 postów

Napisany 15 października 2011 - 13:06

Witam.
Odmy jeszcze nie wykręcałem ale zmieniałem cewke zapłonową jest obok,jest bardzo mało miejsca.Ja mam teraz silnik wyciągnięty więc nie będe miał problemu z odkręceniem.Z tego co zauważyłem to jest u mnie na silikon skladana do bloku.