problem ze światłem "STOP" w przyczepie
Napisany 17 maja 2009 - 20:25
montuję hak do swojej omegi b kombi (1996), po sprawdzeniu zasilania w kostce umieszczonej koło lewarka, nie ma zasilania do świateł stop (kabel koloru żółto-zielonego)
czy ktoś wie może gdzie są łączone te kable? z tego co widziałem, zasilana jest prawa i lewa lampa stopu w samochodzie osobno, a dodatkowy, trzeci kabel jest zasilaniem do przyczepy... może ktoś ma też schemat instalacji elektrycznej omegi lub samych świateł stop?
proszę o pomoc
pozdrawiam
zenek
Napisany 17 maja 2009 - 23:18
Jakieś schematy elektryki do omegi B mam podaj email to ci podeślę.
Napisany 18 maja 2009 - 17:30

Napisany 19 maja 2009 - 22:29
Napisany 20 maja 2009 - 20:54
Napisany 21 sierpnia 2010 - 11:57
Napisany 18 stycznia 2012 - 11:49
przerobiłem problem osobiście.kabel od stopu na haka biegnie od kostki w bagażniku do przodu samochodu nad nogami kierowcy ,do kostki w której montują "przekażnik od nadzoru przepalonej żarówki stop w przyczepie".tego ci tam brakuje.wystarczy zewrzeć kable(odpowiednie-kolor taki jak masz z tyłu w bagażniku na kostce haka).dostać się do tego madułu nadzoru światła stopu przyczepy to troche przechlapane.ja założyłbym w bagażniku zwykły przekażnik ,sterowany z lampy praego stopu,zasilanie masz podciągnięte "+" na czerwonym,mase-wszystko w tej złączce do dopięcia orginalnego haka.
ktos wie ktore przewody trzeba zewrzec?? w miesjcu na ten przekaznik jest: czarno zolty od pedala hamulca, czarno zolty z kostki z tylu i jakis jeszcze przewod
Napisany 29 stycznia 2012 - 00:01
Napisany 17 lipca 2012 - 14:04
mam problem założyłem oryginalny hak do Bfl i podłączyłem pod fabryczną wtyczkę w zderzaku, włożyłem przekaźnik od klaksonu gdzieś głęboko za bezpiecznikami (tam gdzie jego miejsce) i nie działają stopy w przyczepie.
Bez przekaźnika nie działało w ogóle, a po włożeniu przekaźnika pojawia się na kompie informacja "brak stop"
pomożecie?