Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

regulacja lamp w poziomie

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
20 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   m@sZ3k

m@sZ3k
  • 62 postów

Napisany 10 maja 2009 - 18:50

Witam wszystkich
OmegaB, xenony; nie działa regulacja lewo - prawo, pionowa bez zarzutu.Pytanie czy ktoś się z tym już spotkał?Wiem, że jak nie działa góra-dół to jest to wina uchwytu - a tu??
Dziekuję za sugestie.

Pozdrawiam m@sZ3k

#2 OFFLINE   dlotiv

dlotiv

Wujek Samo Zło

• 862 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 10 maja 2009 - 19:11

może też być wina uchwytu albo po prostu wyrobiona plastikowa zębatka. Sprawdź, czy jak kręcisz śrubą, to obraca się ten plastik z tyłu lampy :D

#3 OFFLINE   m@sZ3k

m@sZ3k
  • 62 postów

Napisany 10 maja 2009 - 19:20

Matko kieruj, jeszcze tylko garaż muszę sobie dokupić, najlepiej z kanałem...ciągle coś.:)OT

Rozumiem, że chodzi o tą białą końcówkę z drugiej strony?Ale tak już jestem skołowany tymi lampami, że nie wiem czy ma się kręcić czy nie :)

#4 OFFLINE   dlotiv

dlotiv

Wujek Samo Zło

• 862 postów

Napisany 10 maja 2009 - 19:43

nie wiem czy ma się kręcić czy nie

Tak, ma się kręcić, w dodatku w przeciwnąstronę niż śruma do regulacji. To jest taka przekładnia (śruba i plastikowa zębatka), która ma za zadanie zmniejszyć przełożenie w celu dokładniejszej regulacji lamp.
Jka coś to GG lub PW :D

#5 OFFLINE   m@sZ3k

m@sZ3k
  • 62 postów

Napisany 10 maja 2009 - 19:54

Łoki THX. Sprawdzę w dzień ( wkrętarka z imbusem w bagażniku :)) Ale zdaje się, że się kręci bo to raczej niespotykane żeby akurat regulacja pozioma nie działała w obu lampach :)

#6 OFFLINE   slawekgg2

slawekgg2

kogutek

• 74 postów

Napisany 11 maja 2009 - 22:15

siema mam pytanko posiadam omege b fl i przy wlozeniu do stacyjki kluczykow na monitorze wyskakuje mi zebym sprawdzil ''zasieg swiatel przednich'' czy mozecie mi powiedziec o co chodzi czy mam moze zle swiatla ustawione czy co?
kogutek

#7 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 11 maja 2009 - 23:14

siema mam pytanko posiadam omege b fl i przy wlozeniu do stacyjki kluczykow na monitorze wyskakuje mi zebym sprawdzil ''zasieg swiatel przednich'' czy mozecie mi powiedziec o co chodzi czy mam moze zle swiatla ustawione czy co?

czujnik xenonu padl

#8 OFFLINE   maksiu

maksiu
  • 494 postów

Napisany 12 maja 2009 - 15:14

Witam wszystkich
OmegaB, xenony; nie działa regulacja lewo - prawo, pionowa bez zarzutu.Pytanie czy ktoś się z tym już spotkał?Wiem, że jak nie działa góra-dół to jest to wina uchwytu - a tu??

No wlasnie mnie sie wydaje ze odwrotnie. Jak sie uchwyt urwie to nie dziala lewo-prawo, ale gora-dol tak, chociaz lustro moze byc opuszczone. Regulacja na boki to jest ta nad swiatlem dlugich i tam sa te lipne uchwyty. Nad krotkimi jest ta w pionie, a z tej samej strony, tylko u dolu zaczepiony jest silniczek ktory tez przemieszcza lustro gora-dol. Tyle sie mnie wydaje ;)

dlotiv - ta biala przekladia kreci sie w ta sama strone to sruba. Dziala to na tej samej zasadzie, jak wzialbys kubek, przylozyl od srodka palec do scianki i nim krecil ;)

Tak wiec moga byc to uchwyty. Ja bym zdjal plastiki pod maska, gume za swiatlami dlugimi i sprawdzil czy lustro nie jest czasem luzne.

#9 OFFLINE   slawekgg2

slawekgg2

kogutek

• 74 postów

Napisany 12 maja 2009 - 22:28

czujnik xenonu padl

sluchaj a da sie jezdzic bez tego przez jakis czas czy musze odrazu wymienic ten czujnik a i ile moze taki kosztowac czujnik
kogutek

#10 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 13 maja 2009 - 08:09

sluchaj a da sie jezdzic bez tego przez jakis czas czy musze odrazu wymienic ten czujnik a i ile moze taki kosztowac czujnik

mozna jezdzic tylko swiatla sa slabe bo w glebe swieca.

#11 OFFLINE   slawekgg2

slawekgg2

kogutek

• 74 postów

Napisany 14 maja 2009 - 18:11

mozna jezdzic tylko swiatla sa slabe bo w glebe swieca.

bo wiesz ostatnio bylem u mechanika bo zimering mi poszedl w cholere i mialem do wymiany i moze byc cos takiego ze jak wyjmowali skrzynie(automat) to mogli go niepodlaczyc spowrotem
kogutek

#12 OFFLINE   adamo_

adamo_
  • 156 postów

Napisany 14 maja 2009 - 19:30

Ja mam to samo, podpialem pod komputer i okazalo sie ze czujnik jakis z tylu auta , który odpowiada za poziom auta i do tego się dostosowują Xenony. tak mi mechanik powiedzial

#13 OFFLINE   maksiu

maksiu
  • 494 postów

Napisany 14 maja 2009 - 20:42

Ja mam to samo, podpialem pod komputer i okazalo sie ze czujnik jakis z tylu auta , który odpowiada za poziom auta i do tego się dostosowują Xenony. tak mi mechanik powiedzial

To Ci troche zle powiedzial, bo on nie odpowiada za poziom auta, tylko do jego poziomu dostosowywane sa lampy. To czujka badajaca jak bardzo tyl czy przod (sa dwie czujki) jest wcisniety w glebe i na tej podstawie generuje sobie obraz w ktorym miejscu i jak bardzo samochod jest dociazony i odpowiednio ustawia lampy coby nie dawaly po oczach :)

#14 OFFLINE   slawekgg2

slawekgg2

kogutek

• 74 postów

Napisany 14 maja 2009 - 21:41

ja mysle ze u mnie to przedni czujnik jest odlaczony i musze sie teraz jakos dostac pod auto i go podlaczyc o ile dam sobie rade z tym mam nadzieje ze da sie
kogutek

#15 OFFLINE   huberciks

huberciks
  • 19 postów

Napisany 20 czerwca 2010 - 16:00

Właśnie mam ten sam problem, mianowicie, prawe światło mi wali w glebę a lewe ok. Nie wiem jak się fachowo nazywa ta pierdółka, co jest na przednim wahaczu. Nie mogę tego znaleźć na allegro a mam to urwane ;/ Gdyby ktoś jakąś ściągę podrzucił, był bym wdzięczny ;)

#16 OFFLINE   dlotiv

dlotiv

Wujek Samo Zło

• 862 postów

Napisany 20 czerwca 2010 - 17:21

Właśnie mam ten sam problem, mianowicie, prawe światło mi wali w glebę a lewe ok. Nie wiem jak się fachowo nazywa ta pierdółka, co jest na przednim wahaczu. Nie mogę tego znaleźć na allegro a mam to urwane ;/ Gdyby ktoś jakąś ściągę podrzucił, był bym wdzięczny ;)

Kolego, jakby to był tylko czujnik bądź łącznik czujnika, to oba światła miałbyś zbyt nisko.... w Twoim przypadku na pewno dochodzi jeszcze połamany uchwyt reflektora...
Istnieje jeszcze taka możliwość, że masz źle wyregulowane reflektory.. ale to raczej rzadko się zdarza.....

#17 OFFLINE   huberciks

huberciks
  • 19 postów

Napisany 21 czerwca 2010 - 13:17

Zajrzałem tu i tam, zrobiłem parę fotek(prawa lampa) dla naświetlenia problemu...

zd 1 śruba przy strzałce jest chyba za bardzo wkręcona ;/ a mimo to i tak nie jest światło wystarczająco wysoko, niechcę dalej na siłę kręcić. Śrubą bez strzałki można kręcić i kręcić do usr... - no wiadomo czego...

zd 2 Ta śrubka chyba nie powinna być tak mocno wkręcona...

zd 3 Ktoś tu był przede mną ;/ To jest zdjęcie pokrętła przy świetle długim...

zd 4 To chyba to, co leży na wahaczu, ma za zadanie ustawiać mi światła ? jak to się fachowo nazywa ?

zd 5 I ciekawostka, bynajmniej dla mnie. Skąd wychodzi ten wąż, jakie ma zadanie i gdzie powinien parkować ???

Z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi i pozdrawiam Daro ;)

#18 OFFLINE   machony79

machony79

przygoda z Omegą trwała 8.5 roku

• 4 668 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 21 czerwca 2010 - 17:00

zd 5 I ciekawostka, bynajmniej dla mnie. Skąd wychodzi ten wąż, jakie ma zadanie i gdzie powinien parkować ?

to jest chyba odpowietrzenie skrzyni biegów ,ma wisieć luźno

#19 OFFLINE   dlotiv

dlotiv

Wujek Samo Zło

• 862 postów

Napisany 21 czerwca 2010 - 17:33

ad 1, 2 : te śruby tylko przenoszą napęd - taka swoista przekładnia... po prostu kręcisz imbusem od przodu, a śruba obraca to plastikowe kółko (białe), do którego jest zamocowana śruba pociągowa, regulująca położenie uchwytu reflektora i w konsekwencji snop światła. Takie rozwiązanie zastosowano prawdopodobnie po to, zby móc dokładnie ustawić światła...
ad 3 : po prostu ktoś próbował naprawić połamany uchwyt reflektora....
ad 4 : łącznik czujnika samopoziomowania... i tak masz szczęście, bo u Ciebie wygląda na cały... gorzej jest z samym czujnikiem... - to to ustrojstwo ponad łącznikiem (takie plastikowe) bo nie widzę dźwigni, która odpowiada za przekształcenie wychylenia wahacza na sygnał sterujący światłami (tak w skrócie)

#20 OFFLINE   huberciks

huberciks
  • 19 postów

Napisany 21 czerwca 2010 - 22:37

Chciałem pokazać, że na zd nr 1 i 2 ta śruba chyba nie powinna przejść przez to ucho a tu ją chyba mój poprzednik przekręcił za bardzo... Jutro spróbuje coś podziałać z tym maleństwem na wahaczu, może się da jakoś połączyć :)