Nieszczęsne WITAM!
Napisany 10 maja 2009 - 16:42
Przecież użytkownicy internetu praktycznie się nie znają, dlaczego więc używają formy, która w domyśle zakłada wyższą hierarchię, rangę nadawcy wiadomości (np witać może gospodarz a nie gość).
Rozumiem, że forma Szanowni Państwo może się wydawać zbyt oficjalna ale zdecydowanie jest to forma bardziej stosowna.
W taki oto forum dałem upust swojej internetowej frustracji, choć podejrzewam, że nieraz sam użyłem tego zwrotu...
Napisany 10 maja 2009 - 16:49

witać się «witać kogoś, będąc wzajemnie witanym»
To cytat ze słownika.
Napisany 10 maja 2009 - 16:57
Napisany 10 maja 2009 - 17:01
Tak przynajmniej mówi poradnia językowa przy RJP.
To jak według Ciebie należy się witać. Teraz to żeś zabłysnął :nabijacz::nabijacz::nabijacz:
mniej formalne: Cześć, Dzień dobry
bardziej formalne: Szanowna Pani, Szanowny Panie, Szanowni Państwo
Język Polski oferuje wiele możliwości
Tak napisałem, może ktoś to przeczyta, zastanowi się, zgodzi się i nie będzie stosował tego Witam!, ktoś inny może się nie zgodzić. Wolny wybór.
Napisany 10 maja 2009 - 17:08

Widzę kolega nudy ma albo dni jakieś nijakieś

Mnie to tam obojętnie. Dobry smak jest, że ktoś takie coś napisze niż np. siema lafiryndy

Napisany 10 maja 2009 - 17:11
Przepraszam ale trochę się czepiasz kolego.który z góry ustala hierarchę stron.
Poza tym jak zakładam nowy tema to chyba ja jestem w nim gospodarzem.zakłada wyższą hierarchię, rangę nadawcy wiadomości
I tak się traktują, zwrot witam nie świadczy o braku szacunku.powinni traktować się poważnie
Napięcie przed......albo dni jakieś nijakieś

Napisany 10 maja 2009 - 18:04
Napięcie przed......
.
Jeśli 76 przy Twoim nicku to rok urodzenia to zmień na Piotrek94, bardziej będzie pasować do tej wypowiedzi.
A już myślałem, że rozsądnie argumentujesz...

Napisany 10 maja 2009 - 18:23
np: uszanowanko , itp bo mi osobiscie to nawet z tymi lafiryndami pasuje hehehe:P
Napisany 10 maja 2009 - 18:28
Jeśli cię dotknąłem kolego to bardzo przepraszam, to miał być luzny żart.A już myślałem, że rozsądnie argumentujesz
Napisany 10 maja 2009 - 18:41
Witam to zwrot grzecznościowy w kierunku odbiorców danej wiadomości (postu) jeśli chodzi o internet, a nie jakieś "witam" jak jsteś u kogoś w gościach...
Poza tym... zwrot "Szanowni Państwo" nie można porównywać ze wzrotem "witam".
Zwrot powitalny, różni sie od zwrotu "osobowego": czyli "Szanowny Panie", "Szanowna Pani", "Szanowni Państwo" juz nie wspomnę o tym, że forum to pewna społeczność która w mniejszym lub większym gronie sie zna.. więc co w tym złego czy drażniącego, że dany nadawca danego postu pragnie sie ze swymi rozmówcami (bo przecież pisze dany wątek) przywitać...

Jeszcze jedno... Twoje uzasadnienia są dla mnie przerażające... hierarchia i ranga nadawcy. Wybacz, ale wydaje mi się, że nie masz racji. Przywitać moze sie człowiek z mgr przed nazwiskiem jak i człowiek po szkole podstawowej. Witam to jest tylko i wyłącznie powszechnie używany i jest znacznie lepszy jak "siemano" czy "witka" czy też "hello"
Poza tym, pisząc post zaczynasz rozmowę... więc nawet wypada sie przywitać, ale to kwestia kultury osobistej.
Napisany 10 maja 2009 - 19:14
dołączę się do dyskusji :-P
Proponuję "bądźcie powitani",
a na koniec "niechaj trąba Twojego słonia nie trafi nigdy między kaktusy"
A tak na serio - gdy zaczynam nowy temat to czuję potrzebę umieszczenia jakiegoś kurtuazyjnego zwrotu grzecznościowego, zamiast ni z gruszki ni z pietruszki wypalić z jakąś prośbą.
Wydaje mi się, że "witam" jest powszechnie przyjętą formą bezosobowego i neutralnego powitania. Nie wiązałbym tego słowa z jakimkolwiek określaniem hierarchii i nie doszukiwał się drugiego dna.
W internecie przyjęło się (wg mnie bardzo dobrze) unikanie form grzecznościowych "Pan, Pani" itp. "Witam" w tej sytuacji jest bardzo dobrym słowem. "cześć" byłoby zbyt spoufałe, "dzień dobry" zbyt pretensjonalne i obcesowe. "Szanowni Państwo" - trochę nazbyt wzniosłe, wręcz patetyczne.
Witam - proste i krótkie.
aha - na koniec zwykle dodaje się "pozdrawiam". Też dobrze.
Napisany 10 maja 2009 - 19:22

Napisany 10 maja 2009 - 19:24

Zadający jakieś pytanie, temat, goszczący na swojej stronie, itd., wypadałoby aby się przywitał - kultura chyba jakaś obowiązuje, a czy to będzie tym czy innym słowem to już zależy od inwencji, wieku, społeczności, itp. - w sumie z grubsza oznacza to samo.
Takie "witam" w niczym mi nie przeszkadza i jak najbardziej w tych przypadkach jest do przyjęcia, oczywiście wg mnie.
wypij nasze zdrowie

Napisany 10 maja 2009 - 19:34
Ludzie, nie macie o czym pisać - niedziela, wieczór, jutro kurna do roboty trzeba wstawać, ech... Ide po piwo
Dokładnie....wole żeby było Witam niż Siemanko Ku**a czy coś takiego

Macie Problemy

Napisany 10 maja 2009 - 19:58
Ludzie, nie macie o czym pisać - niedziela, wieczór, jutro kurna do roboty trzeba wstawać, ech... Ide po piwo
poprosze i o jedno dla mnie:D
Napisany 10 maja 2009 - 20:10
Ja tylko moge powielic slowa moich poprzedmowcow (przedpisaczy?

Napisales, ze uzytkownicy forum sie praktycznie nie znaja - nie tutaj, tutaj bardzo duzo osob zna siebie nawzajem.
Zegnam... Ups, to chyba tez nie na miejscu?

A to chociaz pozdrowie...
Pozdrawiam was ciu... ee... czule

@Jarqz
Jak idziesz mozesz wziasc dla mnie tez

Napisany 10 maja 2009 - 20:13
POLSKU

Napisany 10 maja 2009 - 20:22

Na forach z reguly sa powitalne watki dla nowych, a jak nie ma, to kazdy sobie taki moze stworzyc i problem z glowy. Ewentualnie przy pierwszym pisanym poscie sie przywitac, zeby inni nie odebrali Cie, ze wchodzisz w butach do czyjegos mieszkania.
Nie widze potrzeby kazdorazowego witania sie przy pisaniu watkow/postow - to by byla jakas paranoja przeciez.
Napisany 10 maja 2009 - 20:38
Chciałem wyrazić swoje zdanie, coś co mnie drażni i przy czym będę obstawał. Mogłem napisać, że poradnia językowa przy Radzie Języka Polskiego (porady można znaleźć w necie) wyraźnie sugeruje, iż używanie zwrotu Witam! w korespondencji jest niestosowne, ale jako człowiek obdarzony własną wolą i rozumem formułuję własne i tylko własne myśli. Nie chcę zmieniać świata. Myślałem, że jeśli napiszę to akurat w tym dziale wszystko będzie w porządku.
Może nie trafiłem z argumentacją, kto wie. Wydaje mi się jednak, że nasz język narodowy powinien być używany przez nas Polaków właściwie, zgodnie kanonami ustalonymi przez stulecia, a nie w sposób taki, że ktoś wymyślił sobie w ostatnich latach korzystając zwłaszcza z komunikacji elektronicznej, że 'Szanowni Państwo' jest zbyt oficjalne, 'Cześć' nie przystoi więc 'Witam' będzie w sam raz.
Takich przypadków językowych jest więcej jak np. używanie 'bynajmniej' w znaczeniu 'przynajmniej', powszechna plotka, że można mówić 'poszłem'.
Niektórym osobom takim, jak ja nie jest to obojętne, więc napisałem to w dziale pręgierz.
Nie mam wykształcenia językowego, w życiu zajmuję się czymś zupełnie innym.
Proszę, teraz możecie mnie zlinczować;p