Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

czy przednia szyba od Bfl pasuje do B

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
14 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   zgliczyn

zgliczyn
  • 34 postów

Napisany 06 maja 2009 - 09:33

witam
jak w temacie mam do wymiany szybę przednią która pękła sama :(
(problem tego typu był juz poruszany na forum i wiem że winę za to ponosi ognisko rdzy które sie pod nią wytworzyło)
zastanawiam sie nad wymianą i mam pytanie czy szyba od omegi Bfl bedzie pasowała do mojej B
bo chciałem założyc taką z fioletową poświatą (to chyba taka z filtrem UV)

#2 OFFLINE   marek_kloss

marek_kloss

......

• 4 923 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 06 maja 2009 - 09:38

Pasuje ale nie proponuję zakładać używanej i to do tego z Anglika

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

#3 OFFLINE   zgliczyn

zgliczyn
  • 34 postów

Napisany 06 maja 2009 - 11:36

a jak sie fachowo nazywa taka szyba z tą fioletową poświatą bo nawet niewiem o jaką szybę pytać
czy to jest szyba fotochromowa ???

na pewno nie kupie z anglika :) no way

#4 OFFLINE   DamianB

DamianB
  • 1 595 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 06 maja 2009 - 12:57

O co chodzi z tym niekupowaniem szyby z anglika?

#5 OFFLINE   czeladnik

czeladnik

Drewniane samochody?

• 1 830 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 06 maja 2009 - 14:05

O co chodzi z tym niekupowaniem szyby z anglika?

W czasie deszczu i po zmroku, nic nie będziesz widział. Na szybie zostaje lewostronna angielska flegma.

#6 OFFLINE   schizm123

schizm123

Saab 95 AERO

• 82 postów

Napisany 06 maja 2009 - 14:06

ja do poprzedniej kupiłem i miałem pod słońce widok sladów po wycieraczkach w druga stronę, masakra pod słońce tak jechać.

#7 OFFLINE   DamianB

DamianB
  • 1 595 postów
  • Województwo: śląskie
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 06 maja 2009 - 15:21

A, chyba ze w ten sposob. Czyli jak juz ktos w takie cos sie wpakuje, to ewentualnie polerka szyby powinna pomoc na slady po wycieraczkach.

#8 OFFLINE   michuleszno

michuleszno
  • 39 postów

Napisany 07 maja 2009 - 18:15

a jak sie fachowo nazywa taka szyba z tą fioletową poświatą bo nawet niewiem o jaką szybę pytać
czy to jest szyba fotochromowa ???

Solar potocznie

#9 OFFLINE   marek_kloss

marek_kloss

......

• 4 923 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 07 maja 2009 - 22:10

A, chyba ze w ten sposob. Czyli jak juz ktos w takie cos sie wpakuje, to ewentualnie polerka szyby powinna pomoc na slady po wycieraczkach.

Polerka szyby nic nie daje testowałem już , polerowali mi szybę w Auto Janie w GD

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

#10 OFFLINE   Artur

Artur
  • 11 postów

Napisany 05 czerwca 2009 - 09:51

Witam wszystkich.

U mnie w mojej Omie oryginalnie była o ile pamiętam szyba firmy GM Solar Ray z poświatą różowo fioletową i chyba w specyfikacji transp.70% (bynajmniej pozostałe szyby mam takie 70% ale bez tej poświaty oczywiście) i była super w Chorwacji deska rozdzielcza od słońca była ledwie ciepła ale pech a w zasadzie lód zimą postanowił że się nią będę musiał pożegnać i musiałem ją około 1.5 roku temu wymienić. Wymieniałem ją na jakieś badziewie z powodu braku kasy i jak się okazało głupka z firmy zajmującej się wymianą szyb który mnie wprowadził w błąd mówiąc że nie warto przepłacać za taka szybę typu Solar bo to niewiele daje. Więc kupiłem nie Solar "czysta" ale sztuka nówka (zamiennik) jakiejś tam firmy i po ponownym pobycie w zeszłym roku w Chorwacji na słonku już nie można był deski dotknąć ręką taka była nagrzana i ogólnie bardziej się jakoś autko nagrzewało więc jeśli ktoś może sobie pozwolić przy wymianie przedniej szyby na typ Solar to szczerze polecam aby nie oszczędzać. Dodam tylko że właśnie od 2 dni jestem posiadaczem kolejnej nowej szyby w mojej Omie ze względu tym razem jak się okazało na miejscową rdze podszybia która spowodowała nacisk na stary badziew który wcześniej kupiłem. Tym razem kupiłem Solar firmy Pilkington nowa tyle ze z transp. 75% i nie jest aż tak różowo fioletowa jak ta oryginalna GM Solar Ray. Koszt z wymianą wyszedł mnie 820 zł w tym roku znowu będę w Chorwacji więc po powrocie zdam wam relację czy ta firma której szybę Solar kupiłem to też badziew czy będzie miała parametry podobne do oryginału czyli czy będzie się można dotknąć ręka do deski i czy Omcia będzie się nagrzewać.

Pozdro Artur

#11 OFFLINE   zyzio11

zyzio11
  • 174 postów

Napisany 26 czerwca 2009 - 21:52

kolego - podziel się informacją gdzie takową szybkę kupiłeś? bo mam taki sam problem a nigdzie nie mogę znaleźć solara

#12 OFFLINE   kogut

kogut

240PS 550NM -> STRAIGHT 6

• 889 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 27 czerwca 2009 - 15:15

Tym razem kupiłem Solar firmy Pilkington nowa tyle ze z transp. 75%

Nie SOLAR tylko SIGLASOL - udoskonalona wersja szyby solarycznej. Odbija promienie podczerwone:

Szyby odbijające promienie podczerwone - IR
Szyby przednie z powłoką firmy Pilkington odbijają ponad 30 procent energii słonecznej (ponad pięciokrotnie więcej niż szyby standardowe). Ta cecha ma wielkie znaczenie zwłaszcza w przypadku nowej generacji pojazdów, które dysponują zwykle większą powierzchnią przeszkloną.
Oprócz szyb z powłokami Pilkington ma w swojej ofercie szyby samochodowe Siglasol™, firmy Pilkington które również odbijają ciepło słoneczne. Siglasol™ posiada folię odbijającą promienie podczerwone umieszczoną między dwiema taflami szkła. Produkt ten może być używany we wszystkich przeszklonych otworach pojazdu. Dostępny jest również produkt z folią niemetaliczną.

Sam mam taką i jestem zadowolony. Oryginał GM (Saint glass o ile się nie myle) ma różową poświatę, a SIGLASOL ciemny fiolet.

#13 OFFLINE   zyzio11

zyzio11
  • 174 postów

Napisany 27 czerwca 2009 - 19:13

Sam mam taką i jestem zadowolony. Oryginał GM (Saint glass o ile się nie myle) ma różową poświatę, a SIGLASOL ciemny fiolet.

A ile kosztowała taka szyba?

#14 OFFLINE   kogut

kogut

240PS 550NM -> STRAIGHT 6

• 889 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 28 czerwca 2009 - 12:15

coś około 1.000zł z robocizną i materiałami, (bez nowych uszczelek)

#15 OFFLINE   Artur

Artur
  • 11 postów

Napisany 27 września 2009 - 09:40

sorry ze dopiero teraz się odzywam ale praca praca i braki czasu ;)

a wiec tak w Chorwacji moglem się znowu dotykać deski bez problemu szybka spisała się super co do kosztów to u mnie w Warszawce ceny kształtowały się w granicach miedzy 1000 - 1200 zł z wymianą ale znalazłem gościa (mają przedstawicielstwo firmy Pilkington) od szyb w Mińsku Mazowieckim około 50 km od Warszawy i u niego wymieniłem za ogólnym kosztem 820 zł (bez nowych uszczelek oraz z przeklejeniem naklejki z starej szyby [firma "szybiarszka" za wiaduktem zaraz przy głównej drodze jadąc od Warszawy po lewej stronie) tak więc polecam bo przetestowałem na sobie ;) te szybkę.