Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

benzyna i gaz pobierane razem

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
12 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   dstaff

dstaff
  • 139 postów

Napisany 14 grudnia 2006 - 23:57

elo
dzisiaj wracalem z elbląga miałem w zbiorniku ok 10l benzynki i 3/4 zbiornika (55l) gazu jadąc zapalila sie rezerwa i miałem przez reszte drogi wrażenie ze pobiera benzyne i gaz rownoczesnie to możliwe?jak dojechalem do chaty minimalna ilosc benzyny a gazu ubylo normalnie z 9l... moze wskazówka od paliwa źle pokazuje..
pozdro

• [you:5c6bb13344] pozdrówki
  • omAB

#2 OFFLINE   piotr027

piotr027

Dwie Omegi-jedna Edytki

• 604 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 15 grudnia 2006 - 08:14

Nie ma takiego silnika spalinowego który mógłby pracować na dwóch rodzajach paliwa jednocześnie....a 10 l w zbiorniku paliwa to prawie rezerwa więc powiedzmy na zakrętach lub podczas hamowania mogła sie lampka od rezerwy zapalic.

#3 OFFLINE   slawek05

slawek05
  • 32 postów

Napisany 15 grudnia 2006 - 11:12

mieszanka paliwa benzyna-gaz jest nie palna

#4 OFFLINE   Dextran

Dextran
  • 581 postów

Napisany 15 grudnia 2006 - 11:25

W instalacji gen. (jak u mnie) jest taki moment, kiedy przełącza się z benzyny na gaz, że pobiera jednoczesnie gaz i benzynę (DUAL - trwa to 1-2 sek.) aby nie bylo szarpania wiec jest to mozliwe technicznie, przy instalacji na wtrysku nie wiem.

#5 OFFLINE   teamc

teamc
  • 395 postów

Napisany 15 grudnia 2006 - 14:42

Prawdopodobnie wtryskiwacze ci puszczaja od benzyny!! I stad to spalanie benzynki. Czesrto to sie dzieje jak malo sie jezdzi na benzynce. Nagary i tym podobne sprawy :(

#6 OFFLINE   mosqito

mosqito
  • 11 postów

Napisany 15 grudnia 2006 - 16:23

miałem taki przypadek w mojej starej R19.
instalka gazowa 2 generacji
padł sterownik i silnik chodzil na benzynie mimo ze na kontrolce pokazywal ze chodzi na gazie
najlatwiejszy sposob na sprawdzenie
odpal fure - przelacz na gaz i wyciagnij wtyczke elektryczna od parownika - powinien zgasnac, jezeli nie zgasnie to masz to samo.
pozdro

#7 OFFLINE   dstaff

dstaff
  • 139 postów

Napisany 15 grudnia 2006 - 16:51

dzisiaj wszystko bylo swietnie.. :driver: dziwne zdazenie rano jak odpalilem poziom paliwa podniosl sie tak jak powinien byc rezerwa nawet sekundki sie nie zapalila gazu tyle ile bylo..rozwiazanie chyba jest takie ze byc moze gdzies na zakrecie poczuło rezerwe i wskazowka sie zblokowala/zawiesila.. nie wiem..ale jest juz ok wprawdzie teamc mozesz miec racje bo malo jezdze na benzynce a sprawdze tez jutro co podpowiedział mosqito
  • omAB

#8 OFFLINE   gmurawsk

gmurawsk
  • 2 023 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 15 grudnia 2006 - 21:06

U siebie takie same wrażenie miałem i postanowiłem zrobić eksperyment. wlałem 0,5 zbiornika paliwa i przez 2 miesiące jeździłem na gazie. Wskazówka nawet nie drgnęła od benzyny. Na pograniczu rezerwy to normalka. Duży zbiornik duża bezwładność płynu w nim.

#9 OFFLINE   Exec

Exec

Pierwszy Drifter OKP

• 1 568 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 16 grudnia 2006 - 01:13

Na pograniczu rezerwy to normalka. Duży zbiornik duża bezwładność płynu w nim.

luuudzie :) miejcie serce dla tych swoich furek... trzymajcie im poziom benzyny conajmniej 20l w zbiorniku...

#10 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3 552 postów

Napisany 16 grudnia 2006 - 21:15

jak najbardziej to jest prawdopodobne SPALANIE DWÓCH PALIW JEST MOZLIWE!. Wiem bo znam to z autopsji z poprzedniego mojego auta i z doświadczenia mojego kumpla mechanika. Pytanie co siadło? Najczęsciej z powodu awarii dwóch rzeczy(99%) 1. podciśnieniowy regulator ciśnienia paliwa (uszkodzony powoduje że część benzyny- nieduża i nieregularnie- przedostaje się przez przewód podciśnieniowy do kolektora i razem z gazem do komory spalania)
2. Emulator - urządzenie elektroniczne(przy inst. LPG) wył. i wł. odpowiednio wtryski paliwowe stosowane przy wtrysku paliwowym sekwencyjnym chociaż mistrzowie gazownicy aby zarobić więcej wkładają to ...... tam gdzie nie musi być. Ponieważ od conajmniej 2 lat jest to made i China często siada i jadąc na LPG nieregularnie czasem na krótką chwilę wł. wtryski i mamy dwa paliwka)
ZASADA: czym większ poj. silnika tym słabo zauważalny będzie dla nas fakt spalania 2 paliw(oprócz braku paliwka w dwóch bakach) tzn. że przy małych pojemnościach silnik się zdławi na 2 paliwkach a duża pojemność da sobie radę jednak na wolnych obrotach trochę bedzie szarpał duża pojemność + 2 paliwka = większy power
Jak ktoś chce wiedzieć jak sprawdzić czy jeździ na 2 paliwkach to niech się odezwie. Pozdro!
aaa Instalacja LPG Autronic ma ostatnio bardzo awaryjne emulatory. Najczęściej siada w nich scalak. Nowy scalak to 1,10gr. + stopka 40gr. (cena w Rzeszowie) i ktoś kto to wymieni. Nowe emulatory 100 - 160 zł.
CZĘŚCI AKCESORIA WARSZTAT - www.somad.pl
[B]

#11 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3 552 postów

Napisany 16 grudnia 2006 - 21:21

http://forum.omegakl...er=asc&start=15
tu w skrócie opisałem działanie regulatora w 2,0 16V i szybki sposób na sprawdzenie ale jest on skuteczny tylko wtedy gdy reg. siadł całkiem.
[B]

#12 OFFLINE   dstaff

dstaff
  • 139 postów

Napisany 19 grudnia 2006 - 02:51

więc...wykonałem "test" mosqito wygląda na to ze sterownik jest ok auto zgasło..jak narazie zdazylo sie to raz..jeżeli jeszcze raz zauważe podobne objawy sprawdze co podpowiedział kczech..
dzięki wielkie za podpowiedzi musze powiedzieć że wtedy wystraszyłem się troszke tą sytuacją
pozdrawiam
  • omAB

#13 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3 552 postów

Napisany 19 grudnia 2006 - 19:22

ten sterownik o ktorym pisze mosqito to emulator. Tali test nie daje jednoznacznej odpowiedzi ze jest ok. Bo jak napisalem raz moze byc sprawny a za chwile nie niezaleznie od temp, niebios itd..... Ale moze byc ze wszystko jest ok, oby. Jezeli jednak cos takiego Ci sie jeszcze przydaży to najlepiej wl silnik na lpg dokladnie osluchac czy chodza wtryski ( ale trzeba miec w tym troche doswiadczenia) lub zalac paliwko na full przejechac 400 i sprawdzic czy ubylo a nastepnie przy full zbiorniku jechac na gazie ale z wylaczoną pompa paliwa (np. wyjac wtyczke) przejechac 400 i sprawdzic czy ubylo troche to kosztowne ale jak ktos czesto jezdzi w dlugie trasy to dobry sposob
[B]