Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Gaśnie zaraz po odpaleniu na ciepłym silniku

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
6 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   szycha

szycha
  • 54 postów

Napisany 22 kwietnia 2009 - 22:56

Witam

Od jakiegoś czasu pojawił mi się problem. Jak mam rozgrzany silnik zatrzymam się, zgaszę i odpalam ponownie. Odpali ale zaraz zgaśnie. Ponowna próba odpalam gaśnie. Ponowna próba odpalam obroty falują między 1500 a 300 czasem zamiga komputerek po chwili się uspokaja i mogę jechać.

Co jest grane czytałem że to może być czujnik temperatury ale jaki i gdzie to szukać. Ponoć może być to silniczek krokowy.

Jak zwykle zapytam ile mnie to będzie kosztować. Co to może być.

Ogólnie może macie jakiegoś mechanika w Poznaniu do którego mógłbym się udać. Mam blisko do ASO ale tam kasują jak szaleni więc wolałbym gdzieś indziej.

Jak zawsze dzięki i pozdro

#2 OFFLINE   Tuptus

Tuptus

Tomek

• 1 341 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 23 kwietnia 2009 - 05:28

możemy się umówić - zobaczymy opelscannerem czemu się ta kontrolka zapala. może to nam powie co go boli. mechanik - proponuję Ci mojego - róg ulic Żniwnej i Winograd (z tyłu hotelu Trawiński) MGM autoserwis. o 8 rano dzisiaj tam jade - mozesz wpasć i kompa podłaczymy.

#3 OFFLINE   szycha

szycha
  • 54 postów

Napisany 23 kwietnia 2009 - 08:41

Dzięki za odpowiedź. Dziś akurat nie bardzo mogę dopiero przyszły tydzień wchodzi w grę.

#4 OFFLINE   aniolmaciej

aniolmaciej
  • 468 postów

Napisany 23 kwietnia 2009 - 21:24

Gniazda świec suche ? świece kable ok ? czujnik temp.początkowej odpowiada za obroty podczas odpalania zimnego silnika więc faktycznie choć nie spotkałem się jeszcze z czymś takim może być padnięty . Znajduje się w podkowie wodnej za kolektorem dolotowym . Można go bez probleu wykręcić samemu . Ale nie ma co wróżyć ze szklanej kuli zczytaj błędy i wtedy napisz .

#5 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 23 kwietnia 2009 - 21:26

Witam

Od jakiegoś czasu pojawił mi się problem. Jak mam rozgrzany silnik zatrzymam się, zgaszę i odpalam ponownie. Odpali ale zaraz zgaśnie. Ponowna próba odpalam gaśnie. Ponowna próba odpalam obroty falują między 1500 a 300 czasem zamiga komputerek po chwili się uspokaja i mogę jechać.

Co jest grane czytałem że to może być czujnik temperatury ale jaki i gdzie to szukać. Ponoć może być to silniczek krokowy.

Jak zwykle zapytam ile mnie to będzie kosztować. Co to może być.

Ogólnie może macie jakiegoś mechanika w Poznaniu do którego mógłbym się udać. Mam blisko do ASO ale tam kasują jak szaleni więc wolałbym gdzieś indziej.

Jak zawsze dzięki i pozdro

zmierz czujnik walu

#6 OFFLINE   szycha

szycha
  • 54 postów

Napisany 24 kwietnia 2009 - 10:41

aniolmaciej
Gniazda suche, kable i świece wyglądają na w miarę nowe. Chyba były jakiś czas temu wymieniane. Nie mam kontaktu z poprzednim właścicielem więc sie nie dowiem kiedy.
Czy ten czujnik temp. mogę jakoś sprawdzić?

beast

Tylko ni cholery nie wiem jak go sprawdzić ani na dobrą sprawę gdzie to się dokładnie znajduje. Zaraz przeszperam forum może znajdę

Dzięki i pozdro

#7 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 24 kwietnia 2009 - 11:08

aniolmaciej
Gniazda suche, kable i świece wyglądają na w miarę nowe. Chyba były jakiś czas temu wymieniane. Nie mam kontaktu z poprzednim właścicielem więc sie nie dowiem kiedy.
Czy ten czujnik temp. mogę jakoś sprawdzić?

beast

Tylko ni cholery nie wiem jak go sprawdzić ani na dobrą sprawę gdzie to się dokładnie znajduje. Zaraz przeszperam forum może znajdę

Dzięki i pozdro

czujnik masz w podszybiu kolo cewki - wtyczka 3 pinowa (innej takiej tam nie ma) a ma miec 500-800 ohm pomiedzy 1 a 2 pin