Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Czy we wszystkich omegach soczewki świecą tak słabo?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
43 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   mikun

mikun
  • 203 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 13 kwietnia 2009 - 18:20

Witam !!!

Mam fabrycznie w soczewkach palniki ksenonowe i dopiero w omedze śmiem twierdzić że tutaj coś nie gra...świecą tragicznie słabo poczytałem temat kolegi OmaRa pt "Dlaczego soczewki świecą jak świeczki?" http://forum.omegakl...ead.php?t=16416 i stwierdzam że mam tak samo moje lampy helli

Próbowałem :

Oryginalny palnik D2S z serwisu opla 4300K za 340 zł/szt (tragedia)
Podróbka D2S czyli typowa chińszczyzna 4300K 150zł/kpl (większa tragedia)
Podróbka D2S czyli typowa chińszczyzna 6000K 150zł/kpl (delikatnie lepiej)
Podróbka D2S czyli typowa chińszczyzna 8000K 150zł/kpl (najlepiej ale nadal nie tak jak miałem w innym aucie)

W poprzednim aucie (mazda 323F 1996) miałem w soczewce ksenon dołożony w soczewce H1 8000K i świeciło wspaniale odcięcie jak i geometrię miałem wspaniałą (aż chciało się jeździć po ciemnym lesie :) ) Kupiłem omegę i mały zonk ksenon świeci z jakby 60% tego co miałem w mazdzie

Zauważyłem też że blacha odcinająca światło jest prawie prosta (----) a w mazdzie miałem (__/) śmiałem się bo gdy policja mnie zatrzymywała to zamiast pytać się o spryskiwacze, samopoziomowanie czy homologację pytała gdzie je montowałem bo ładnie świecą i gdyby tak każdy miał jak ja to by się nie czepiali.

W soczewce opla jest szkło czy plastik? Światło wydaje się być takie mleczne a nie klarowne może da się jakoś wyczyścić soczewkę?

trochę się rozpisałem mam nadzieję że może ktoś ma jakiś patent :)

#2 OFFLINE   jejek

jejek

MV6 w dieslu ! :)

• 280 postów

Napisany 13 kwietnia 2009 - 18:45

ja mam soczewki depo i dobrze to świeci

blacha odcinajaca światło ma taka być w xenonie

#3 OFFLINE   Mariusz

Mariusz

• 3 094 postów

Napisany 13 kwietnia 2009 - 19:33

Widać , że jest coraz więcej różnych komentarzy na temat Hidów/ chinskich podróbek ksenonów. I wez tu teraz zaryzykuj i załuż sobie takie :( Nigdy nie wiadomo kiedy cię zatrzymają i dowodzik zabiorą :mad:

#4 OFFLINE   mikun

mikun
  • 203 postów

Napisany 13 kwietnia 2009 - 19:50

Jeździłem na chinolach H1 3 lata i nigdy nie mogłem powiedzieć złego słowa o hidach wręcz przeciwnie świeciły wspaniale nie wiem jak będzie w chińskich D2S mam je w omedze jakiś tydzień i jak narazie nie świecą za dobrze.

Wg mnie blacha jest za blisko lub za daleko palnika i podjeżdżając do ściany nie mam ładnej lini odcięcia tylko watę :) i ta biel poniżej lini jest prawie o połowę słabsza niż miałem to w madzi 323F

#5 OFFLINE   bzyku_2002

bzyku_2002

200 parę KM i ciągle mało

• 1 525 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 13 kwietnia 2009 - 19:55

http://forum.omegakl...read.php?t=8899

Może coś pomorze ??

#6 OFFLINE   mikun

mikun
  • 203 postów

Napisany 13 kwietnia 2009 - 23:27

Dzięki bzyku_2002 jasne że pomoże, wygląda na to że coś nie tak jest z optyką palnik-->soczewka bo jeśli odbłyśnik ok, soczewka czysta, klosz czysty to może być tak że większość palnika się chowa za blachą odcinającą snop światła i na soczewke wchodzi tylko część snopu... nie chcę dziurawić lamp :( może jakieś zamienniki na allegro? byle żeby było można przenieść samopoziomowanie (silniczek+mechanika) to może się okazać że to jedyne rozwiązanie :)

#7 OFFLINE   lefuu

lefuu

Zadawanie dziwnych pytań

• 200 postów

Napisany 14 kwietnia 2009 - 18:46

Ja dodam że też mam soczewki depo chociąz oczytałem się co nie miara i większość ludzi mówiła że to "dupo" , ale jestem zadowolony. Rewelacji nie ma ale tragedii też jak najbardziej nie.

#8 OFFLINE   maksiu

maksiu
  • 494 postów

Napisany 14 kwietnia 2009 - 19:47

W soczewce opla jest szkło czy plastik? Światło wydaje się być takie mleczne a nie klarowne może da się jakoś wyczyścić soczewkę?

Gdzies widzialem tu tekst ze w ksenonie lustro soczewki jest plastikowe, ale glowy za to nie dam.
W soczewkach zwyklych lustro jest metalowe, ale nie wyglada tak jak cala lampa z zewnatrz (doslownie lustro) tylko jak wypolerowana blacha.
Moze u kolegi lustro soczewki juz zmatowialo, bo (to tez tu wyczytalem), podobno palniki szybciej niszczą odblysnik niz zwykle H1.

A w helkach soczewkach ten myk z podkladka tez dziala? Czy helki maja lepsza geometrie lustera?

#9 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3 534 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B

Napisany 14 kwietnia 2009 - 20:07

też mam depo + żarówki philps +50 i jestem zadowolony co do hidów to musze zobaczyć jak świecą... i się wtedy zdecyduje...

#10 OFFLINE   patric

patric
  • 1 647 postów

Napisany 14 kwietnia 2009 - 20:18

co do hidów to musze zobaczyć jak świecą... i się wtedy zdecyduje...

wlasnie dzisiaj zalozylem i zaraz ide sprawdzic jak i co

#11 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3 534 postów

Napisany 14 kwietnia 2009 - 20:26

Napisał GISKARD
co do hidów to musze zobaczyć jak świecą... i się wtedy zdecyduje...

wlasnie dzisiaj zalozylem i zaraz ide sprawdzic jak i co

no to czekam jak napiszesz to daj linka

#12 OFFLINE   AstraC

AstraC

Dziecko Opla

• 36 postów
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 14 kwietnia 2009 - 20:42

Po pierwsze barwa 8000k jest nie homologowana i daje za niebieskie światło, które będzie ginęło na mokrym. Nie wynika to z czyjegoś widzi mi się tylko z fizyki. Po drugie 4300k nie dają prawie wcale efektu niebieskiego świecenia, a to akurat dobrze, po trzecie podejrzewam, że klosz ksenonu jest zmatowiony. I na koniec po czwarte, przesłona soczewki ksenonu i żarówki halogenowej H1 w Omedze jest inna.

#13 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 14 kwietnia 2009 - 22:11

odbłyśnik w ksenonie hella jest plastikowy, napylony lustrzanie gładką warstewką metalu (pewnie aluminium) Niestety warstwa odblaskowa na skutek wysokiej temperatury łuszczy się i odbłyśnik z biegiem lat świeci coraz gorzej. Poza tym lampa nie jest 100% szczelna i po latach w środku po prostu zbiera się brud. Ja swoje lampy rozbierałem przy wymianie tandetnych uchwytów, przy okazji oczywiście wszystko w środku wyczyściłem - zarówno na szkle, jak i odbłyśniku oraz soczewce była warstwa czarnego osadu. Po oczyszczeniu lampa z mleczno-matowej stała się krystalicznie przejrzysta, przez soczewkę z łatwością można wypatrzyć przysłonę i palnik

#14 OFFLINE   TomEk WRO

TomEk WRO

Dr Szajn!

• 2 412 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 14 kwietnia 2009 - 22:13

Nie wiem dlaczego kolega mikun uwaza, ze zle swieca mu fabryczne ksenony. Po pierwsze czy masz dobrze ustawione lampy, ale nie na oko na murze tylko na stacji diagnostycznej na przyrzadzie? Jezeli masz (jak piszesz) czysty klosz i soczewke to moze sprobuj porownac swiecenie swoich lamp z lampami w innej omedze. Jakis znajomy lub nawet poprosic kogos na miescie, omega na fabrycznym ksenonie nie jest przeciez jakims rodzynkiem :p
Ja mialem soczewki TYC z hidem 6000k i swiecenie bylo ok, tylko gorzej w deszczu, pozniej 4000k i bylo bardziej bialo a nie niebieskawo ;) a teraz mam soczewki Hella z hidem 4000k i jest naprawde zajedwabiscie :D idealna granica swiatlocienia, zadnych dodatkowych odblaskow. Jeszcze nie sprawdzalem na mokrej drodze.

#15 OFFLINE   miller69

miller69
  • 70 postów

Napisany 15 kwietnia 2009 - 05:50

Po oczyszczeniu lampa z mleczno-matowej stała się krystalicznie przejrzysta, przez soczewkę z łatwością można wypatrzyć przysłonę i palnik

no właśnie u mnie też soczewka jest taka jakaś lekko "mleczna", wszystko niby swieci dobrze ale nie do końca chyba.
czym to wyczyściłeś i czy teraz masz (soczewkę) całkowicie przejżystą??:confused:

#16 OFFLINE   maksiu

maksiu
  • 494 postów

Napisany 15 kwietnia 2009 - 06:29

I na koniec po czwarte, przesłona soczewki ksenonu i żarówki halogenowej H1 w Omedze jest inna.

Kazdy jeden ksenon ma inna przeslone niz zwykly halogen. Po prostu daje za duzo swiatla ktore oraniczono zeby nie oslepiac innych, np. na skrzyzowaniach po Twojej prawej, kogos na prawym pasie przed Toba, pieszych itd.

A tak z innej beczki, po licznych obserwacjach doszedlem do wniosku ze to nie tyle sama moc palnika oslepia, co jego kolor. 8000k tak daje po oczach ze az sie chce wyjsc do wlasciciela, ale juz 4300 nawet jak poswieci w oczy to nie jest zle.

#17 OFFLINE   AstraC

AstraC

Dziecko Opla

• 36 postów
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 15 kwietnia 2009 - 07:11

Kazdy jeden ksenon ma inna przeslone niz zwykly halogen. Po prostu daje za duzo swiatla ktore oraniczono zeby nie oslepiac innych, np. na skrzyzowaniach po Twojej prawej, kogos na prawym pasie przed Toba, pieszych itd.

No właśnie nie każda soczewka halogenowa ma odcięcie jak w Omedze. Np. Almera N16 ma odcięcie jak ksenon, a żarówkę H7.

#18 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 15 kwietnia 2009 - 07:12

Witam !!!

Mam fabrycznie w soczewkach palniki ksenonowe i dopiero w omedze śmiem twierdzić że tutaj coś nie gra...świecą tragicznie słabo poczytałem temat kolegi OmaRa pt "Dlaczego soczewki świecą jak świeczki?" http://forum.omegakl...ead.php?t=16416 i stwierdzam że mam tak samo moje lampy helli

Próbowałem :

Oryginalny palnik D2S z serwisu opla 4300K za 340 zł/szt (tragedia)
Podróbka D2S czyli typowa chińszczyzna 8000K 150zł/kpl (najlepiej ale nadal nie tak jak miałem w innym aucie)

W poprzednim aucie (mazda 323F 1996) miałem w soczewce ksenon dołożony w soczewce H1 8000K i świeciło wspaniale odcięcie jak i geometrię miałem wspaniałą (aż chciało się jeździć po ciemnym lesie :) ) Kupiłem omegę i mały zonk ksenon świeci z jakby 60% tego co miałem w mazdzie

Zauważyłem też że blacha odcinająca światło jest prawie prosta (----) a w mazdzie miałem (__/) śmiałem się bo gdy policja mnie zatrzymywała to zamiast pytać się o spryskiwacze, samopoziomowanie czy homologację pytała gdzie je montowałem bo ładnie świecą i gdyby tak każdy miał jak ja to by się nie czepiali.

trochę się rozpisałem mam nadzieję że może ktoś ma jakiś patent :)

zapewne lampy do czysczenia i uchwyty do wymiany, po tym xenon bedzie swiecil jak nowy i duzo lepiej niz hid

#19 OFFLINE   maksiu

maksiu
  • 494 postów

Napisany 15 kwietnia 2009 - 07:58

No właśnie nie każda soczewka halogenowa ma odcięcie jak w Omedze. Np. Almera N16 ma odcięcie jak ksenon, a żarówkę H7.

A to mnie zaskoczyles...:zaklopotanie::zaklopotanie:

#20 OFFLINE   Sominos

Sominos
  • 316 postów

Napisany 15 kwietnia 2009 - 12:34

Coś Ci się chyba przewidziało bo ilość światła jest odwrotnie proporcjonalna do tego co napisałeś. Czyli najwięcej lumen ma xenon biały w okolicach 4300-5000K. Wszystko co powyżej daje mniej światła, przy xenonie 8000K to już zwykła żarówka halogenowa świeci lepiej :duze_nie: