Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

silnik skacze na obrotach , przy hamowaniu gaśnie

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
3 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   mlynek_24

mlynek_24
  • 1 postów

Napisany 11 kwietnia 2009 - 21:02

Witam. Potrzebuję pomocy. Mam omegę 2.0 8v 85 kw. Auto na gazie nie pracuje równo, a przy hamowaniu obroty spadają do 250 lub silnik gaśnie. Niedawno zapaliła mi się kontrolka awarii silnika, podpinałem pod komputer i wykazało błąd czujnika przepływu powietrza, sęk w tym że nie dawno go wymieniałem i nic to nie pomogło ciągle jest to samo. elektryk powiedział że kupiłem lipny czujnik bo zapłaciłem ok. 300pln a oryginał kosztuje ponad 1400, ile może kosztować używany? czy może też łapać lewe powietrze bo tak też słyszałem, jak moge to sprawdzić gdzie i czego szukać bo nie bardzo się w tym wszystkim orientuje. Z góry dziekuje.

#2 OFFLINE   OMAA

OMAA
  • 60 postów

Napisany 12 kwietnia 2009 - 07:57

Według mnie masz problemy z mieszanką.Miałem tak po regeneracji parownika(zbyt bogata mieszanka)
Zajrzyj tutaj:http://forum.omegakl...ead.php?t=20172

#3 OFFLINE   adamesce

adamesce

Omega: Never ending story

• 595 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 15 lutego 2014 - 11:49

Witam. Mam sekwencje KME 3 letnia. Uszkodzony czujnik polozenia walka rozrządu. Problem:
Na gazie przy wciskaniu sprzegla obroty bardzo spadaja, czasm auto gasnie.
Wymienilem filtr powietrza, uklad szczelny.
Auto kupilem 10.02 z tym problemem. Czujnik bedzie wymieniany w przyszlym tyogdniu ale nie sadze ze to od tego. Na kommpie nie ma innych bledow jak 93 - czujnik. Instalacji nie regulowalemm, regulowana byla przez poprzedniego wlasciciela w listopadzie lacznie z wymiana filtrow gazu.

Podjade na regulacje po wymianie czujnika. Czy sa jakies inne nieprawidlowosci ktore mogly by spowodowac taka sytuacje?

#4 OFFLINE   manro

manro
  • 1 909 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 16 lutego 2014 - 11:59

Czy sa jakies inne nieprawidlowosci ktore mogly by spowodowac taka sytuacje?

Tak sygnał dla reduktora i mapsensora wpięty przed serwem wspomagania hamulców lub uszkodzony wężyk do reduktora jak i zle podpięty do nieodpowiedniego króćca do bezpiecznika ten z kolei może puszczać gaz do kolektora jeżeli nadmiernie rośnie ciśnienie i zalewa silnik gazem przy zejściu z obrotów.Należy sprawdzić czy reduktor puszcza gaz tymi cienkimi przewodami.