Witam. Potrzebuję pomocy. Mam omegę 2.0 8v 85 kw. Auto na gazie nie pracuje równo, a przy hamowaniu obroty spadają do 250 lub silnik gaśnie. Niedawno zapaliła mi się kontrolka awarii silnika, podpinałem pod komputer i wykazało błąd czujnika przepływu powietrza, sęk w tym że nie dawno go wymieniałem i nic to nie pomogło ciągle jest to samo. elektryk powiedział że kupiłem lipny czujnik bo zapłaciłem ok. 300pln a oryginał kosztuje ponad 1400, ile może kosztować używany? czy może też łapać lewe powietrze bo tak też słyszałem, jak moge to sprawdzić gdzie i czego szukać bo nie bardzo się w tym wszystkim orientuje. Z góry dziekuje.

silnik skacze na obrotach , przy hamowaniu gaśnie
Rozpoczęte przez
mlynek_24
, 11 kwi 2009, 21:02
3 odpowiedzi na ten temat
Napisany 11 kwietnia 2009 - 21:02
Napisany 12 kwietnia 2009 - 07:57
Według mnie masz problemy z mieszanką.Miałem tak po regeneracji parownika(zbyt bogata mieszanka)
Zajrzyj tutaj:http://forum.omegakl...ead.php?t=20172
Zajrzyj tutaj:http://forum.omegakl...ead.php?t=20172
Napisany 15 lutego 2014 - 11:49
Witam. Mam sekwencje KME 3 letnia. Uszkodzony czujnik polozenia walka rozrządu. Problem:
Na gazie przy wciskaniu sprzegla obroty bardzo spadaja, czasm auto gasnie.
Wymienilem filtr powietrza, uklad szczelny.
Auto kupilem 10.02 z tym problemem. Czujnik bedzie wymieniany w przyszlym tyogdniu ale nie sadze ze to od tego. Na kommpie nie ma innych bledow jak 93 - czujnik. Instalacji nie regulowalemm, regulowana byla przez poprzedniego wlasciciela w listopadzie lacznie z wymiana filtrow gazu.
Podjade na regulacje po wymianie czujnika. Czy sa jakies inne nieprawidlowosci ktore mogly by spowodowac taka sytuacje?
Na gazie przy wciskaniu sprzegla obroty bardzo spadaja, czasm auto gasnie.
Wymienilem filtr powietrza, uklad szczelny.
Auto kupilem 10.02 z tym problemem. Czujnik bedzie wymieniany w przyszlym tyogdniu ale nie sadze ze to od tego. Na kommpie nie ma innych bledow jak 93 - czujnik. Instalacji nie regulowalemm, regulowana byla przez poprzedniego wlasciciela w listopadzie lacznie z wymiana filtrow gazu.
Podjade na regulacje po wymianie czujnika. Czy sa jakies inne nieprawidlowosci ktore mogly by spowodowac taka sytuacje?
Napisany 16 lutego 2014 - 11:59
Czy sa jakies inne nieprawidlowosci ktore mogly by spowodowac taka sytuacje?
Tak sygnał dla reduktora i mapsensora wpięty przed serwem wspomagania hamulców lub uszkodzony wężyk do reduktora jak i zle podpięty do nieodpowiedniego króćca do bezpiecznika ten z kolei może puszczać gaz do kolektora jeżeli nadmiernie rośnie ciśnienie i zalewa silnik gazem przy zejściu z obrotów.Należy sprawdzić czy reduktor puszcza gaz tymi cienkimi przewodami.