Światła przeciwmgielne-tył
Napisany 28 marca 2009 - 21:38
Panowie powiedzcie mi czy w Omedze B kombi świecą dwa światła przeciwmgielne z tyłu czy tylko jedno, otóż w moim samochodzie świeci tylko jedno lewe. Myślałem że żarówa spalona, ale okazało się że jest w porządku i w dodatku gniazdo ma tylko jedną blaszke na światło zwykłe tylne.
Napisany 28 marca 2009 - 21:50
Napisany 30 marca 2009 - 07:23
dokładnie tak jak siuada pisze, standardowo świeci lewy tył, ale jak kupisz np. wkład od anglika do lampy prawej to będą świeciły Ci dwa.. bo tam brakuje tylko tej blaszki dla 'podwójnej' żarówki
Chyba nie pójdzie tak łatwo, bo wiązka elektryczna idąca do prawej lampy ma jeden kabelek mniej i trzeba by pociągnąć go od przekaźnika tylnych świateł przeciwmgłowych, żeby po wymianie wkładu były oba przeciwmgielne.
Napisany 30 marca 2009 - 21:08
Napisany 08 kwietnia 2009 - 21:59

Napisany 08 kwietnia 2009 - 22:44
jest tylko jedno z tego względu że łatwiej jest rozróżnić wciskany stop i wiadomo że to przeciwmgielne.
poza tym, czego pewnie nie bierzecie pod uwagę, jazda za ...(cenzura)... który postanowi sobie włączyć przeciwmgielne "bo deszcz pada" albo ot tak sobie żeby był lepiej widoczny, nie należy do przyjemności...
przerabianie tego na dwie strony uważam kompletnie pozbawionym sensu, w niczym nie pomaga, skutecznie za to wyprowadza z równowagi jadących za nami, męczy oczy, a i z przepisami też chyba nie jest zgodne...
Napisany 09 kwietnia 2009 - 00:01
Nie ma kolego w przepisach zakazu umieszczania świateł przeciwmgielnych tylnych po obu stronach. Samochód może mieć dwa (rozmieszczone symetrycznie przednie i jedno lub dwa tylne światła przeciwmgłowe.przerabianie tego na dwie strony uważam kompletnie pozbawionym sensu, w niczym nie pomaga, skutecznie za to wyprowadza z równowagi jadących za nami, męczy oczy, a i z przepisami też chyba nie jest zgodne...
Powiem więcej według przepisów jeśli jest to lampa pojedyncza, powinna być umieszczona z lewej strony lub centralnie pośrodku.
I tak własnie ostatnio montowane jest światło przeciwmgielne w niektórych autach, że światło przeciwmgłowe tylne umieszczane jest niekiedy jako jedna dodatkowa lampa pośrodku na tylnym zderzaku.
Napisany 09 kwietnia 2009 - 08:14
poza tym, czego pewnie nie bierzecie pod uwagę, jazda za ...(cenzura)... który postanowi sobie włączyć przeciwmgielne "bo deszcz pada" albo ot tak sobie żeby był lepiej widoczny, nie należy do przyjemności...
a jak ktos wlaczy drogowe to tez nie jest przyjemnie sie z takim mijac, a ma dwa.
kolego zle myslisz. niektore auta wyjechaly z fabryki z dwiema lampami przeciwmglowymi z tylu. co napewno nie jest niezgodne z przepisami.
Napisany 09 kwietnia 2009 - 10:05
niektore auta wyjechaly z fabryki z dwiema lampami przeciwmglowymi z tylu.
przyznam szczerze że nie spotkałem się z takimi, za to z kierowcami nadużywającymi świateł przeciwmgielnych w warunkach do tego nie stosownych cały czas. sądząc po samochodach to zwykły szpan lub głupota a po deszczu wręcz chamstwo. do furii doprowadzają mnie tacy jeśli muszę za nimi jechać przez całe miasto o godz. 23 z pracy, stąd moje przeczulenie w tym temacie. swego czasu chciałem przerobić tylne światła swojej omki na LED ale jeżdżąc po ulicach za samochodami z nowoczesnymi lampami diodowymi, dałem sobie spokój, z szacunku dla innych...
wracając do tematu. tylne światło przeciwmgielne używane jest w przypadkach kiedy widoczność spada poniżej, czy do 50m, więc naprawdę rzadko. jeśli ktoś czuje potrzebę takiej przeróbki - ok, tylko w jakim celu? żeby użyć tego kilka razy w roku... ???
Napisany 09 kwietnia 2009 - 15:13
moja oma jest z 95r i tylko w kloszu wiertarką rozwierciłem bo żarówka sie nie mieściła bo otwór miał ok 1cm średnicy,włożyłem żarówkę i gites
Moja też jest z 95r lecz otwór na żarówke był normalny,nic nie wierciłem. Może karawany miały inaczej. Podłączyłem od lewej lampy i nigdy na przeglądzie nikt sie nie czepiał że są dwie. Trzy przeglądy już przeszły
Napisany 10 kwietnia 2009 - 12:35
Napisany 10 kwietnia 2009 - 13:31
Tylko po co ? I teraz nie wiadomo - hamujesz czy sa przeciwmgielne, takie 2 lampy to mialy poldoloty, ładziany itp. pojazdyz lat zamierzchłych, jesli ktoś wymyslil ze wystarczy jedna - to wystarczy jedna po prostuMoja też jest z 95r lecz otwór na żarówke był normalny,nic nie wierciłem. Może karawany miały inaczej. Podłączyłem od lewej lampy i nigdy na przeglądzie nikt sie nie czepiał że są dwie. Trzy przeglądy już przeszły
Napisany 10 kwietnia 2009 - 14:44
Bo masz tylnią lampę z anglika :razz:u mnie też dwa fabrycznie żadnych przeróbek
Napisany 10 kwietnia 2009 - 14:53
Przyznam się że jeszcze nie używałem na drodze:) POmaga mi to tylko przy cofaniu do garażu bo światła wsteczne mi nie działają, a raczej raz na jakiś czas działają

Napisany 10 kwietnia 2009 - 18:02
przyznam szczerze że nie spotkałem się z takimi, za to z kierowcami nadużywającymi świateł przeciwmgielnych w warunkach do tego nie stosownych cały czas. sądząc po samochodach to zwykły szpan lub głupota a po deszczu wręcz chamstwo. do furii doprowadzają mnie tacy jeśli muszę za nimi jechać przez całe miasto o godz. 23 z pracy, stąd moje przeczulenie w tym temacie. swego czasu chciałem przerobić tylne światła swojej omki na LED ale jeżdżąc po ulicach za samochodami z nowoczesnymi lampami diodowymi, dałem sobie spokój, z szacunku dla innych...
wracając do tematu. tylne światło przeciwmgielne używane jest w przypadkach kiedy widoczność spada poniżej, czy do 50m, więc naprawdę rzadko. jeśli ktoś czuje potrzebę takiej przeróbki - ok, tylko w jakim celu? żeby użyć tego kilka razy w roku... ???
wiec tak. jak ktos po deszczu jedzie przede mna z wlaczonymi przeciwmglowymi to ja mu wale dlugimi. tak dlugo az sie nie kapnie. a jak ktos za mna jedzie z zapalonymi przeciwmglowymi to mu zapalam swoje tylne.
o ile w miescie sie to da wytrzymac, to po za miastem na waskich i nieoswietlonych drogach jazda za takim delikwentem to istna porazka.
sam mam w renowce zrobione dodatkowo prawe swiatlo przeciwmglowe, raz ze troche lepiej wyglada, a dwa, zeby tym z tylu bylo czerwono jezeli mi swieca dlugimi lub halogenami po lusterkach.
Napisany 10 kwietnia 2009 - 18:21
Tylko po co ? I teraz nie wiadomo - hamujesz czy sa przeciwmgielne, takie 2 lampy to mialy poldoloty, ładziany itp. pojazdyz lat zamierzchłych, jesli ktoś wymyslil ze wystarczy jedna - to wystarczy jedna po prostu
Po to że ja lubie mieć wszystkie światła symetrycznie oświetlone a nie tak jak by czegoś brakowało z jednej strony. Równie dobrze wsteczny mógłby być tylko jeden,bo inne samochody też tak mają i jest ok. Przeciwmgielnego używa się bardzo żadko więc nikt nie pomyli ze stopem,we mgle gdzie prędkość nie jest ogromna. Więc jeśli tylko to Tobie przeszkadza w tym że ktoś tak ma, to naprawde nie ma się czym przejmować. Mam nadzieje że nigdy nie pojedziesz za mną we mgle,co Byś sie nie denerwował czy ja jade czy hamuje. Więcej optymizmu :pet: