Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Radio fabr.samo się wyłącza!

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
30 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   mario.g

mario.g
  • 110 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 28 marca 2009 - 16:56

Mam problem z fabrycznym radiem w omci B FL.W czasie ruszania i gdy kierownica obrócona jest lekko w prawo radio całkiem przygasa po czym za chwilę POWOLI zgłaśnia się.:mad: To samo jest w czasie jazdy "na prawych łukach" na nierównościach. Najbardziej świrnięte jest to,że gdy kierownica skręcona jest w lewo radio jest cacy! Mógłbym skręcać tylko w lewo ale kurczę nie dojadę do roboty!:duze_hihi: Ale poważnie-to doradźcie coś. Dzięki.

#2 OFFLINE   Pablo's

Pablo's
  • 90 postów

Napisany 28 marca 2009 - 17:14

Kolego masz sterowanie w kierownicy??

Może tam leży problem. sterowanie radiem może padlo i przyciski robią co chcą :)
Zobacz moją ślicznotkę!
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH

#3 OFFLINE   Payatz

Payatz

The Darkness Age Has Come

• 1 090 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 28 marca 2009 - 21:36

jeśli jest sterowanie w kierze, to prawdopodobnie taśma kierownicy do wymiany

#4 OFFLINE   mario.g

mario.g
  • 110 postów

Napisany 29 marca 2009 - 11:58

Wielkie dzięki.Nie pomyślałem,że może to być taśma w kierze.Muszę się upewnić. A czy ktoś z Was orientuje się ile to kosztuje i czy łatwa sprawa jest z wymianą? Pokombinowałbym sam. Pablo's kluche masz spasioną!"ogień w szopie"!!!:pet:Popieram Twoje marzenie.

#5 OFFLINE   mario.g

mario.g
  • 110 postów

Napisany 19 kwietnia 2009 - 16:51

:pad:Panowie, :Dplis,plis,plis! :D Dajcie jakiegoś cynka z tym demontażem taśmy. Nie chcę coś spierniczyć przy wyciąganiu. Czy ta taśma jest widoczna po zdemontowaniu poduchy?:hmmm: A po wiela to może kosztować?:rolleyes:

Z góry wielkie fenks!

#6 OFFLINE   Payatz

Payatz

The Darkness Age Has Come

• 1 090 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 19 kwietnia 2009 - 17:01

Przekręcasz kierownicę w lewo, zaślepka out, śruba out, przekręcasz w prawo, to samo. Jak zdejmiesz obudowę widać taśmę, do taśmy jest wtyczka. Wszelkie operacje robić po 15 minutach od wypięcia akumulatora, coby komputer nie myślał że się poduszka uszkodziła. Taśmy nie zdiagnozujesz na oko, chyba że jest wizualnie uszkodzona (ale że zabudowana, nie widać). Obejrzeć przewody, względnie pod poduszką jest sterowanie z przycisków, może faktycznie przy obrocie jakiś goły przewód się zwiera z masą podając niepoprawne sygnały, ale raczej taśma. Żeby wymienić taśmę trzeba zrzucić kierę, więc osobiście bym się za to nie brał ( problem przy zrzucenia z wieloklinu + wysokie prawdopodobieństwo zmniejszenia stanu uzębienia :lol:). Jeśli taśma jest zerwana wewnątrz, to jest to usterka nienaprawialna, jedynie wymiana.

#7 OFFLINE   siuAda

siuAda

don't worry be happy

• 4 791 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 19 kwietnia 2009 - 17:07

Żeby wymienić taśmę trzeba zrzucić kierę, więc osobiście bym się za to nie brał

Nie taki diabeł straszny jak go malują,robić z głową,wcześniej przeczytać forum jest porada.

#8 OFFLINE   mario.g

mario.g
  • 110 postów

Napisany 19 kwietnia 2009 - 20:52

Dzięki Wam bardzo. :czesc:W tygodniu po robocie będę próbował lub podjadę do mechana ze zdjęciem tej kiery. Ustaliłem se już na allegro po ile mają taśmy.

Pozdrawiam! :up:

#9 OFFLINE   mario.g

mario.g
  • 110 postów

Napisany 05 lipca 2009 - 12:03

Drodzy forumowicze sorry,że odgrzebuję znów ten problem ale po wymianie taśmy (100% sprawna) okazuje się,że jest bez zmian...

:oczoplas: EDIT! :up: z dnia 04.09.09r.
Problem rozwiązany! Musiałem odczekać parę tyg. bo pisałbym same Q.r.v.y i nic by to nie "wniosło".
Krótko pisząc, (choć tak się nie da):mad:... głośnik "cykacz" w prawych tylnych drzwiach (przepalony) wisiał sobie na kabelku luźno w drzwiach i przy skęcie w prawo odkryte przewody stykały się z metalowymi elementami (m.in.prowad.szyby) i robiło zwarę - wszystkie głośniki -cisza...Ew.pierdzenie Q..a w głośnikach. Po przejechaniu po dziurach rozwierało i grało. Itd. w kółko! (poprzedni właściciel był "fachura" jak byk :evil:).
A wiecie jak do tego doszedłem?... pewnego dnia żonka siedząc z tyłu z synusiem otwiera drzwi i zamyka a tu raz gra raz cisza. Rozkręciłem tapicerę i ręce mi opadły!
Takie g...no!:panna::censored:
Brak mi słów! Mimo wszystko dziękuję za zainteresowanie i próbę pomocy!
Koszty?: druga,sprawna taśma kiery w zapasie.:-D tak więc spox!
Myślę,że nie chcę o tym badziewiu pamiętać i nawet lepiej jak by ten wątek został zamknięty. (ale to tylko taka mała sugestia dla szefostwa):hmm::oops:

Pozdrawiam wszystkich.

#10 OFFLINE   czesiek

czesiek

nagadałem się

• 3 019 postów
  • Województwo: kujawsko-pomorskie

Napisany 02 listopada 2013 - 00:13

Jak w temacie.

Rzecz dotyczy radia radiocar400 w OB. Do przedwczoraj chodziło idealnie. Niestety obecnie po włączeniu radia (w czasie pracy silnika jak i na zgaszonym) przez około minutę gra po czym wyłącza się. Wciskam przycisk "power" radio pogra minutę i ponownie wyłącza się. Co to może być? Nie dam głowy, że ktoś przypadkiem nie nacisnął jakiegoś przycisku - zakładam, że nie.

Jakieś pomysły? (radio nie było wyjmowane z auta, pamięta zaprogramowane stacje).

#11 OFFLINE   machony79

machony79

przygoda z Omegą trwała 8.5 roku

• 4 668 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 02 listopada 2013 - 07:36

Jak w temacie.

Rzecz dotyczy radia radiocar400 w OB. Do przedwczoraj chodziło idealnie. Niestety obecnie po włączeniu radia (w czasie pracy silnika jak i na zgaszonym) przez około minutę gra po czym wyłącza się. Wciskam przycisk "power" radio pogra minutę i ponownie wyłącza się. Co to może być? Nie dam głowy, że ktoś przypadkiem nie nacisnął jakiegoś przycisku - zakładam, że nie.

Jakieś pomysły? (radio nie było wyjmowane z auta, pamięta zaprogramowane stacje).

Kiedyś czytałem o podobnym przypadku na forum.
Okazało się,że było zwarcie na przewodach głośnikowych.Spróbuj wypiąć z radia kość ISO B z głośnikami i sprawdź czy też się wyłączy.

#12 OFFLINE   siuAda

siuAda

don't worry be happy

• 4 791 postów

Napisany 02 listopada 2013 - 12:24

Do przedwczoraj chodziło idealnie

Nie bawiłeś się przyciskami typu RDS itp ??

#13 OFFLINE   czesiek

czesiek

nagadałem się

• 3 019 postów

Napisany 02 listopada 2013 - 22:59

Ja nie. To tatowa omega. Nie mogę więc wykluczyć, że coś nacisnął i jest to co jest. W każdym bądź razie nie przyznaje się :)

NA początek zrobię tak jak zaproponował machony.

#14 OFFLINE   siuAda

siuAda

don't worry be happy

• 4 791 postów

Napisany 02 listopada 2013 - 23:01

Pytam bo w Car 400 bardzo łatwo jest wejść w ukryte ustawienia i można tam niechcący namieszać.

#15 OFFLINE   czesiek

czesiek

nagadałem się

• 3 019 postów

Napisany 02 listopada 2013 - 23:33

Możesz to jaśniej opisać?

#16 OFFLINE   siuAda

siuAda

don't worry be happy

• 4 791 postów

Napisany 03 listopada 2013 - 10:05

jaśniej

Ustawienia raczej dla serwisantów,lepiej tam nie grzebać. Wchodzi się przez dłuższe wciśnięcie RDS.

#17 OFFLINE   robert514

robert514

bla bla bla

• 3 190 postów
  • Województwo: mazowieckie

Napisany 03 listopada 2013 - 18:40

Jak w temacie.

a nie masz czasem ustawionego automatycznego wyłączania po 1 godzinie, a zegarek masz nie przestawiony:)

instrukcja obsługi str. 17

#18 OFFLINE   czesiek

czesiek

nagadałem się

• 3 019 postów

Napisany 03 listopada 2013 - 20:21

Nie. To nie to. W tygodniu zobaczę to co zasugerował Machony.

#19 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 04 listopada 2013 - 14:54

są ukryte trzy lub nawet więcej menu dodatkowych opcji jak wspomniał siuada przytrzymanie przycisku RDS, przytrzymanie kombinacji klawiszy 1 i 3 oraz 4 i 6

#20 OFFLINE   czesiek

czesiek

nagadałem się

• 3 019 postów

Napisany 07 listopada 2013 - 16:40

Już wiem, że to nie głośniki. A jak nie głośniki to znaczy, że tata coś nacisnął i popsuł. :masakra: Dodatkowo po naciśnięciu klawisza "UML" (tego nad jedynką) przeskakuje na jakąś stację i działa. Jak to teraz odkręcić, żeby działało po staremu? Znacie te ukryte ustawienia?