Witam!
Przysłuchałem się pracy mojego kompresora od klimy i słychać w nim takie metaliczne klepanie zależne od prędkości obrotowej. Nie jest to bardzo głosne ale słychać z fotela kierowcy przy otwartych drzwiach.
Czy to jest normalna praca kompresora czy coś w nim się sypie ?

Kompresor stuka
Rozpoczęte przez
Tuptus
, 28 mar 2009, 13:40
5 odpowiedzi na ten temat
Napisany 28 marca 2009 - 13:40
Napisany 28 marca 2009 - 20:26
podobno jest to czesta przypadłośc... u mnie też stuka...
Napisany 29 marca 2009 - 22:08
hmm, tak to już bywa ze w kompresorach produkowanych przez firmę Delphi brakuje podkładki która towrzy dystans, tego problemu nie ma w kompresorach Harisson, stukanie to uderzanie tłoka o płytę zaworową, jest to niestety standart a prowadzi do uszkodzenia kompresora (bardzo powolnego).
Napisany 03 kwietnia 2009 - 18:49
kompresor był regenrowany we wrześniu. ciekawe - wcześniej tego nie słyszałem (może się tak nie wsłuchiwałem)
teraz może cieplej - to kompresor więcej działa to się stało bardziej słyszalne.
jeśli to bardzo powolna śmierć kompresora to będac kompresorem po regeneracji (wrzesień) mam nadzieje że 2 lata wytrzyma. po tym czasie auto będzie zajeżdzone to kompresor może przestać działać
rozumiem że ilość czynnika nie będzie miała wpływu na to klepanie? (może od września coś tam wyleciało z tej 12-letniej instalacji
teraz może cieplej - to kompresor więcej działa to się stało bardziej słyszalne.
jeśli to bardzo powolna śmierć kompresora to będac kompresorem po regeneracji (wrzesień) mam nadzieje że 2 lata wytrzyma. po tym czasie auto będzie zajeżdzone to kompresor może przestać działać

rozumiem że ilość czynnika nie będzie miała wpływu na to klepanie? (może od września coś tam wyleciało z tej 12-letniej instalacji

Napisany 05 kwietnia 2009 - 22:25
hmm, dziwne ze nie zauważyli luzów, może to jakaś amatorska regeneracja ? co było robione ? ilość czynnika nie ma znaczenia w tym przypadku.
Napisany 05 kwietnia 2009 - 23:25
hmm, dziwne ze nie zauważyli luzów, może to jakaś amatorska regeneracja ? co było robione ? ilość czynnika nie ma znaczenia w tym przypadku.
dokladnie - plyta zaworowa stuka - reklamowac naprawe