Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Blaupunkt GTA 470 i JBL gto 937- co i jak można z tego zrobić?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
2 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   leisman

leisman
  • 102 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 19 marca 2009 - 01:52

Witam wszystkich forumowiczów i zwracam się z prośbą o poradę, a mianowicie;
Chciałbym w końcu rozbudować troszeczkę car audio w mojej omci b carawan. Zakupiłem ostatnio okazyjnie (tak myślę) wzmacniacz Blaupunkt GTA 470 i głośniki JBL gto 937, oprócz tego mam do dyspozycji (zamontowane już) radyjko Sony MEX-BT2600 i seryjne nagłośnienie. Znam się co nieco na elektronice lecz nie mam żadnego doświadczenia w tematyce car audio i chciał bym samodzielnie coś z tego zrobić. Czy może mi w tym ktoś pomóc? Chodzi mi o dobór komponentów, nie wiem- zwrotnice, kable itp.,jakieś zasady (żelazne reguły), miejsca gdzie można by najlepiej poprowadzić przewody czy zabudować głośniki.
Chciałbym przy tym, żeby autko było dalej funkcjonalne, chodzi o bagażnik- to jego atut- wiadomo rodzina, dzieci. Acha, czy ma sens zabudowanie tych głośników w bagażniku, gdzieś w boczkach lub dorabianych skszynkach pod roletą?
Pozdrawiam i proszę o porady lub stronki pomocne w tej tematyce. A może ktoś ma omcie w podobnej zabudowie - mile widziane zdjęcia i schematy (chodzi mi o inspiracje,nie chce zrzynać czyichś pomysłów)

#2 OFFLINE   mastah22

mastah22
  • 552 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 20 marca 2009 - 22:39

A wiec zaczynamy od tego :
http://www.gdynia.mm...ioFAQ01beta.pdf

Pozniej... PO jaka cholere Ci elipsy jesli nawet nie masz połki, choc wogole nalezy przyjac ze elipsy to zlo konieczne dla ludzi nie wymagajacych cudów np. w sedanie...

U mnie zaczynalo sie to w troszke inny sposob, naturalnie wywalenie glosnikow z drzwi tylnych nastapic musiało, pozniej zabudowanie suba w boczku( pozniej 2 subów )... a w druga kieszen montage wzmaka na to wszystko...
Jako ze choroba stale postepuje i non stop sie cos zmienia zdjecia moje juz sa w wiekszosci nieaktualne...:
Wygluszenie drzwi i wsepny montaz helixów na plastiku- powinien byc jednak wystans z mdf/wióru
Dodany obrazek

Pozniej przyszedl czas na komore pod suba, bo bez wygluszenia i dekarskiej... szkoda słow :)
Dodany obrazek
Dodany obrazek
Dodany obrazek
Dodany obrazek
Dodany obrazek
Dodany obrazek
Dodany obrazek
Dodany obrazek
Dodany obrazek
Dodany obrazek
Dodany obrazek
Dodany obrazek
Dodany obrazek
Dodany obrazek
Dodany obrazek
Dodany obrazek
Dodany obrazek
Dodany obrazek

To byla pierwsza rzecz w kierunku poprawy brzmienia auta, helixy wtedy zasilalo jeszcze radio i zagraly o niebo lepiej od oryginalnych oplowskich serii...
Pozniej wywalilem tego wzmaka z kieszeni bo jego miejsce zajał tam 4 kan. Axton c502 ktory tego hertza napedzal na "styk" (200w rms), oraz przód ładnie.

Nastepnie ten axton wywedrowal na oparcie siedzenia bo przyszedl czas na 2 suby 10', ktore zasilal z mostków...
Dodany obrazek

Axton poszedl i suby napedza teraz mono, ale to nie o to chodzi...
Chodzi o to ze mialem je jakis czas w zabudowach w bokach samochodu, po to wlasnie zeby nie tracic funkcjonalnosci bagaznika i zeby nie ładowac skrzyni...
Jesli nie zachorujesz tak jak ja to sub w boku nawet taki 8' hertz es200 zapewni naprawde solidna dawke basu, zatrzesie lustrem i poczujesz go na plecach jesli tego zechcesz.
Tak to wygladalo w panelach:
Dodany obrazek
Dodany obrazek
Dodany obrazek
Dodany obrazek
Dodany obrazek
Dodany obrazek
Dodany obrazek
Dodany obrazek

I taki poglądowy filmik...

, ktore defacto teraz leza i ewentualnie sa na sprzedaz,mocowane sa na sruby m8, oczywiscie w planach bylo ich obicie materialem takim jak bagaznik- ale nie doczekaly sie :)

#3 OFFLINE   leisman

leisman
  • 102 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 31 marca 2009 - 18:58

Dzięki za podpowiedź i inspiracje.
Pozdrawiam